Linkuri accesibilitate

PSD îşi arată colţii - Neculai Constantin Munteanu


PSD are probleme cu dinţii. Le avea mai de mult, însă acum au început să le simtă tot mai mulţi. Vin alegerile prezidenţiale şi cel mai tare doare măseaua de minte. Fostului candidat Adrian Năstase, acum patru ani înfrânt de Traian Băsescu, nu i-ar displăcea să candideze din nou. Iar pentru poziţia de candidat la Cotroceni e nevoie de cineva cu dinţii tari, afirmă Năstase. Dacă stăm atât de aproape de Traian Băsescu şi echipa de la Palatul Victoria este greu de crezut că ne va mai distinge cineva, crede liderul PSD-ist.

Adrian Năstase a fost contracandidatul lui Băsescu pentru că Ion Iliescu nu mai putea candida şi PSD şi-a trimis fostul premier la luptă. O luptă pe viaţă şi pe moarte între dosare grele de corupţie şi acuzaţii de complicitate cu securitatea. Adrian Năstase a pierdut, n-a avut dinţii tari şi, odată sparţi, nu ştim cu ce ar spera să mai sară la gâtul lui Traian Băsescu. A fost ţinut în subsolul partidului şi scos din când şi când pentru a arăta că hipnoza Băsescu încă n-a prins la toate palierele partidului.

Un PSD-ist cu dinţii tari este Marian Vanghelie, şi el convins că e nevoie de un carnasier în lupta pentru Cotroceni. Ar fi nevoie de unul care, dacă se prinde de căpăţâna cuiva, să i-o zobească. Oricum, aidoma colegului cu mai multe dosare, Marian Vaghelie pare să nu excludă posibilitatea de a intra în lupta pentru Cotroceni. Are lipici electoral, oamenii rămân prizonieri în gropile lui gramaticale. Nu puţini sunt colegii de partid care, bătuţi de farurile lui Vanghelie, au rămas hipnotizaţi ca iepuraşi în mijlocul şoselei. Nu ştim ce le-a făcut Vanghelie, poate chiar i-a prins cu dinţii şi le-a sfărâmat căpăţâna că toţi par să-l considere mai deştept şi mai competent decât alte persoane mai decente din partid. Este, deci, un candidat credibil, cu dinţi tari, gata să ia o livră de carne din spinarea contracandidaţilor care-i taie calea. Oricum, şeful vânătorilor de capete sau de dinţi este însuşi Vanghelie. El le-a spus ziriştilor că se va proceda ca la capturarea şerpilor. Candidaţii partidului vor da teste de anduranţă dentară.

Toţi cei care au auzit vorbindu-se de dinţii subrezi ai partidului s-au gândit instinctiv la Mircea Geoană. Chiar şi Mircea Geoană s-a gândit la sine. Preşedintele PSD s-a arătat de mult ori în public la braţ cu Traian Băsescu şi, în ciuda faptului că a câştigat cu discursurile sale împăciuitoriste un loc mereu liber la masa partidului democrat liberal, a început să pierdă teren în propriul partid. Măselele de minte şubrede ale partidului se află în gura lui Mircea Geoană. Nu este suficient de şarpe pentru a smulge căpăţânile din care muşcă. Acelaşi Mircea Geoană care nu a ascultat sfatul lui Ion Iliescu ce-i spunea, printre rânduri, că, dacă nu ai dinţi, trebuie să ţi-i pui. Căci cu dinţii subrezi de atâtea promisiuni deşarte, discursuri pompieristice şi declaraţii de dragoste faţă de adversarii politici nu poţi face decât un singur lucru: să-ţi sapi groapa cu gura!
XS
SM
MD
LG