Linkuri accesibilitate

Vizita lui Lavrov la Chişinău şi scenariul Moscovei - Vladimir Socor


Vladimir Socor
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a oferit presedintelui moldovean Vladimir Voronin “asistentza” Rusiei pentru a solutiona rapid conflictul din Transnistria, exact in etapa culminanta a campaniei electorale din Republica Moldova. Dupa ce a blocat negocierile, practic, timp de 17 ani, si le-a inghetzat de-a binelea de trei ani incoace, Kremlinul a decis sa le dezghetze tocmai acum.

Solutionarea cat mai rapida a conflictului si reintregirea statului sint interese vitale ale Republicii Moldova. Leaderii politici de la Chisinau, indiferent de culoarea politica, au obligatia sa explore si sa cantareasca orice posibilitate in acest sens, inclusiv oferta d-lui Lavrov in numele presedintelui Serghei Medvedev. Scopurile Rusiei sint insa cu totul altele decit interesele Republicii Moldova.

Desigur, Kremlinul are in vedere o combinatie a doua scenarii in acest moment. Un scenariu Mefisto-Faust si un scenariu de tip mafiot.

Conform primului scenariu, Moscova incearca sa ispiteasca Chisinaul oficial, propunind sa asigure victoria electorala a Partidului Comunistilor in schimbul unei false solutionari rapide a conflictului din Transnistria, in avantajul strategic al Rusiei. In aceasta ipoteza, Kremlinul ar dori ca presedintele Voronin sa-si vanda Moscovei sufletul.

In paralel, Moscova are in vedere scenariul mafiot, al ofertei cu santaj, pe care victima nu-l poate refuza. Kremlinul pare sa calculeze ca viitorul politic al Partidului Comunistilor si al d-lui Voronin depinde in asemenea masura de o intelegere separata cu Rusia in problema Transnistriei, incat seful statului si conducerea partidului comunistilor ar merge la o asemenea intelegere.

Pe scurt, Moscova spera ca presedintele Voronin ar lua in considerare posibilitatea de a jertfi interesele nationale ale statului, de dragul intereselor electorale ale partidului si chiar personale. Unii editorialisti si politicieni din Chisinau sint ingrijorati de aceasta posibilitate sau chiar prevad ca anume asa se vor desfasura lucrurile.

Totusi, declaratiile publice ale domnului Voronin, chiar prin intermediul mass-mediei rusesti, de loc nu anticipeaza scenariile dorite de Moscova. Dimpotriva: In interviewurile sale cu Radio Ekho Moskvy si cu ziarul moscovit Kommersant, din 25 si respectiv 27 februarie, seful statului a clarificat pozitia Republicii Moldova in modul urmator:

1.Negocierile asupra Transnistriei pot avea loc numai pe baza legii votate de parlament in anul 2005 despre statutul localitatilor din stinga Nistrului in cadrul Republicii Moldova. In declaratiile sale dl. Voronin a repetat amanuntzit prevederile acestei legi, semnalizind in acest mod ca intentioneaza sa-i respecte prevederile.

2.Chiar daca Rusia propune negocieri in formatul 2+1, adica Chisinau-Tiraspol-Moscova, pentru reglementarea conflictului, dl. Voronin spune clar ca formatul international 5+2, cu participarea Americii si a Uniunii Europene, este singurul format legitim pentru orice negocieri si orice decizii. Chisinaul este de acord cu “consultari,” nu negocieri si nu reglementari, in formatul 2+1. Deosebirea dintre negocieri si consultari este evidenta: Chisinaul pune conditia ca Rusia sa nu joace rolul de arbitru intre Chisinau si Tiraspol, iar formatul 2+1 sa nu adopte vreo decizie sau vreun document care ar compromite desfasurarea viitoare a negocierilor in formatul international 5+2 si reglementarea eventuala in cadrul acestuia.

3.Chisinaul cere retragerea trupelor rusesti, pretins pacificatoare, o data cu rezolvarea politica a conflictului. Moscova insa spune ca ar retrage trupele abia dupa rezolvarea politica. Aceasta i-ar da Rusiei posibilitatea sa tergiverseze la nesfarsit solutionarea politica si sa mentina trupele propriii – ca si armata Tiraspolului – pe termen lung, exact ca si pina acum.

Declaratiile citate ale presedintelui Voronin par sa indice ca dansul nu va participa nici la scenariul Mefisto, al vanzarii sufletului, nici la scenariul de tip mafiot al cedarii la oferta-santaj.
XS
SM
MD
LG