Linkuri accesibilitate

Eugeniu Știrbu despre posibilitățile de vot ale moldovenilor din străinătate.


Eugeniu Știrbu
Eugeniu Știrbu

Președintele Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, Eugeniu Știrbu despre posibilitățile de vot ale moldovenilor din străinătate.

Comisia Electorală Centrală a anunţat la finele săptămînii trecute că cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota la alegerile parlamentare din 5 aprilie în baza pașaportului moldovenesc chiar dacă termenul de valabilitate este expirat, precum și în baza livretului de marinar. Agenţiile de presă din Moldova mai scriau săptămîna trecută, citînd reprezentanţii Comisiei, că ambasadorii vor fi cei ce vor decide de cîte buletine de vot au nevoie pentru secţiile de votare care vor fi deschise în incintele misiunilor diplomatice moldoveneşti.
Reamintim că mai multe partide înscrise în cursa electorală au solicitat insistent CEC-ului să deschidă cît mai multe secţii de vot în străinătate pentru a le oferi şansa cît mai multor moldoveni să participe la scrutin. Liberal-democraţii au organizat, de exemplu, mai multe acţiuni în favoarea acestei idei şi au cerut să li se facă dreptate moldovenilor plecaţi la muncă peste hotare până şi Curţii Europene pentru Drepturile Omului. La rîndul ei, Alianţa Moldova Noastră apelat la justiţia moldovenească, dar a pierdut un proces la curtea de Apel Chişinău, proces intentat împotriva refuzului Comisiei Electorale Centrale de a deschide mai multe secţii de vot în străinătate, nu doar la sediile misiunilor diplomatice. Invitatul emisiunii, vă reamintim, este preşedintele Comisiei electorale Centrale, Eugen Ştirbu.

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu poartă nici o vină pentru refuzul autorităţilor de a deschide mai multe secţii de votare pentru moldovenii aflaţi în strainatate, susţine preşedintele acesteia, Eugen Ştirbu. Invitatul emisiunii „Moldova la ora 7” din această dimineaţă a declarat că autoritatea electorală, pe care o reprezintă, a elaborat şi prezentat în Parlament încă din 2006 un pachet de modificări legislative care să le permită tuturor moldovenilor aflaţi peste hotare să voteze, însă din lipsă de voinţă politică acestea au fost adoptate prea târziu pentru a putea fi aplicate în cadrul scrutinului din 5 aprilie.

„Încă în anul 2006 am prezentat în Parlament o concepţie privind sistemul automatizat al votului, pentru a elimina această problemă. Cu părere de rău ea a fost adoptată numai în mai anul trecut şi implemetarea ei se va realiza printr-o lege specială, care prevede pentru 2013 şi pe viitor şi votul electronic, şi votul prin poştă”, a spus Eugen Ştirbu.

Potrivit preşedintelui CEC, în condiţiile actuale Codul Electoral nu permite deschiderea unor secţii de vot decât în incinta amabasadelor şi a secţiilor consulare ale Republcii Moldova din străinătate şi nimic nu mai poate fi schimbat chiar şi în cazul unei decizii prin care Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, sezizată în această problemă de Partidul Liberal Democrat din Moldova, să recomande deschiderea mai multor secţii de votare peste hotarele Republicii Moldova.

Eugen Ştirbu a dat asigurări că secţiile de votare din strainătate vor primi suficiente buletine de vot pentru a le putea asigura tuturor moldovenilor care se vor prezenta în ziua alegerilor la urne dreptul de a vota, chiar dacă unii dintre ei nu se vor regăsi pe listele electorale întocmite de reprezentanţele diplomatice ale Republicii Moldova. Aceştea vor putea vota pe listele suplimentare. Totodată, preşedintele CEC a exclus posibilitatea oricăror falsificări a rezultatelor votului moldovenilor din străinătate. „Noi pentru prima dată am decis la Comisia Electorală Centrală, pentru ca să fie mai transparentă activitatea birourilor secţiilor de votare anume pe lângă misiunile diplomatice, că în consiliile birourilor secţiilor de votare vor putea activa şi reprezentanţii partidelor politice din Parlament. La fel cum vor putea asista şi observatorii. Ca să nu mai fie insinuări, ca se falsifică”, a subliniat Eugen Ştirbu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG