Linkuri accesibilitate

Presa europeană despre summitul UE de la Bruxelles


Topolanek şi Barroso la Bruxelles
Topolanek şi Barroso la Bruxelles

Presa internaţională comentează astăzi summitul european de la sfârşitul săptămânii, consacrat crizei economice prin care trec unii din membrii Uniunii Europene.Mai multe ziare europene citate de agenţia se ştiri CTK sunt de părere că summitul a demonstrat pe de o parte diferenţa de atitudine dintre membrii vestici şi estici ai Uniunii, dar şi faptul că Europa Centrală şi de Răsărit a încetat să mai existe, ca bloc compact.

Cotidianul polonez „Gazeta Wyborcza” scrie că la summit cea mai importantă declaraţie a fost a cancelarului german Angela Merkel, care a respins propunerea Ungariei de ajutorare a ţărilor din Est. Germania s-a pronunţat împotrivă pentru că fiecare din statele est-europene se află în altă situaţie. „În acest fel, regiunea noastră încetează să mai fie percepută ca un singur pachet de nefericiri identice”, scrie ziarul polonez.

Italianul „Corriere dela Sera” scrie însă că diferenţele dintre economiile estice, unele mai sănătoase, altele mai bolnave, sunt mai puţin importante decât efectul crizei asupra sistemului bancar vest-european, implicat din plin în economia esticilor.

Ziarul austriac „Der Standard” aminteşte că băncile vest-europene, inclusiv cele austriece, şi-au câştigat în ultimii ani cea mai mare parte din profituri tocmai în noii membri ai Uniunii Europene. Iar faptul că „occidentalii” ezită să ajute „estul”, continuă „Der Standard”, arată că din punct de vedere politic Uniunea Europeană nu este nici pe departe aşa de integrată cum este pe plan economic. „Solidaritatea arată altfel”, conchide „Der Standard”.

Un alt cotidian vienez, „Die Presse”, este mai optimist. El scrie că un ajutoarele financiare masive în vreme de criză pot avea efect contrar celui scontat. De exemplu, pot descuraja firmele constructoare de automobile să caute inovaţii, sau băncile să fie mai cumpătate în viitor. Oricât de rău ne-ar părea pentru cei care-şi pierd locurile de muncă, scrie „Die Presse”, trebuie să de dăm seama că un motor gripat nu porneşte dacă torni în el ulei cu nemiluita.

XS
SM
MD
LG