Linkuri accesibilitate

Transnistria afectată grav de criza gazelor


Moldova - The Dniester (Nistrul) river, undated
Moldova - The Dniester (Nistrul) river, undated

În cursul emisiunii Viorica Zaharia discută cu profesorul Veaceslav Ioniţă, (Academia de Studii Economice din Chişinău) despre lecţia crizei gazelor naturale

Dragi ascultărori, buna ziua, sunt Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii dialoguri, 15 minute cu Radio Europa Liberă. La început vom asculta un buletin de ştiri, prezentat de Iulia Mihailova.
Preşedintele Gazprom Aleksei Miller a declarat că livrarile de gaze prin Ucraina vor fi reluate imediat ce Kievul va semna acordul prin care echipe de monitorizare ruseşti şi ale Uniunii Europene vor avea acces in Ucraina. Potrivit unei purtătoare de cuvînt a Comisiei Europene, preşedintele comisiei Jose Manuel Borosso a cazut de acord cu premierul Rusiei Vladimir Putin asupra modului de soluţionare a crizei gazelor din Europa.

Uniunea Europeană a anunţat insă că vor fi necesare încă cel puţin trei zile pentru ca gazul rusesc să ajungă în conductele tarilor UE, odata ce vor începe sa fie pompate in conductele ce tranziteaza Ucraina. Uniunea Europeană a anunţat că observatorii au ajuns deja în Ucraina. Cel puţin 17 tari ale UE sunt afectate de criza gazelor dintre Rusia si Ucraina.

Câteva localităţi din regiunea transnistreană a Republicii Moldova au rămas fără gaz acum două zile. Restul localităţilor mai consumă rezervele din reţea, suficiente pentru un interval de timp foarte scurt.

În pofida înţelegerii din 24 decembrie 2008 a liderilor Igor Smirnov şi Vladimir Voronin referitor la anularea taxei de acces pentru străini în regiunea trasnistreană, autorităţile de la Tiraspol au majorat, începând cu 1 ianuarie această taxă. Şeful Serviciului Migraţie al Transnistriei a explicat pentru agenţia “Novâi Reghion” de la Tiraspol că taxa s-a majorat de la 8 lei la 22 de lei în urma majorării baremului minim de calculare a salariului minim în regiune. Unul din deputaţii Sovietului Suăprem dela Tiraspol a declarat însă că majorarea taxei în locul anulării ei poate însemna încălcarea legislaţiei de către unii angajaţi ai serviciului migraţiune de la Tiraspol. Ministerul Reintegrării de la Chişinău a criticat măsura şi a anunţat că a cerut părţii transnistrene să ia măsuri pentru a readuce situaţia în conformitate cu înţelegerea din 24 decembrie a liderilor Vladimir Voronin şi Igor Smirnov.

--------

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie în care cere oprirea imediată a luptelor între forţele israeliene şi militanţii Hamas din Fâşia Gaza. Rezoluţia prevede că armistiţiul trebuie urmat de retragerea completă a forţelor israeliene din Gaza şi distribuirea ajutoarelor umanitare pentru palestinienii din regiune. Pentru rezoluţie au votat 14 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitatea, iar Statele Unite, principalul aliat al Israelului, s-au abţinut. Votul a avut loc joi seara după trei zile de negocieri între membrii Consiliului care deţin dreptul de veto. Israelul a respins apelul ONU de încetare a focului în Fâşia Gaza.

-----

Presedintele ales al Statelor Unite, Barak Obama a averitzat ca America ar putea intra intr-o lunga perioda de recesiune daca nu se iau masuri de urgenta si de o amploare fara precendent. Obama a avertizat ca rata somajului ar putea depasi nivelul de 10 la suta. Obama si consilierii sai lucreaza deja la un nou pachet de relansare economica, ce ar putea costa peste 770 de miliarde de dolari.

-------

Potrivit unui raport al Departamentului de Stat american, in 2008, oamenii de afaceri americani au constatat o adincire a coruptiei in tari precum Rusia, Ucraina, Bulgaria si Romania unde s-au inmultit cererile de mita pentru eliberarea unor certificate sau pentru acordarea unor contracte.

----------

Aşa cum aţi auzit şi la ştiri, în pofida asigurărilor date de autorităţile ucrainene că întreruperea livrărilor de gaze către Ucraina de la Gazprom nu va afecta livarea gazului rusesc către ţările europene, cel puţin 17 ţări europene au început anul 2009 cu pobleme serioase în domeniul energetic. Criza a afectat şi Republica Moldova, care nu mai primeşte gaz din Rusia şi consumă în present rămăşiţele, pe sfârşite, din gazoducte. Autorităţile lansează apeluri liniştitoare, exprimându-şi speranţa că nu se va ajunge la lipsa completă a gazului în conducte. Cum percep însă oamenii criza? Corespondenta naostră la Tiraspol a discutat pe această temă cu mai mulţi locuitori ai regiunii.

"Nu este o glumă să deconectezi gazul, după asta vor urma deconectări de curent".

"Sigur că Ucraina este vinovata pentru că gazul trebuie plătit la timp. E păcat, pentru că din cauza conducerii Ucrainei va suferi nu doar fosta Uniune Sovietică, ci şi alte ţări. Cred că această problemă se va rezolva repede pentru că ea generează alte robleme mari, se opresc întreprinderile".

"Cred că la această etapă trebuie să biruie înţelepciunea. Pentru că dacă nu ne vom opri, atunci se va întîmpla inevitabilul – oamenii vor deveni neoameni".

"E o problemă strict politică. Dacă s-au implicat primul ministru şi preşedintele Rusiei deja este o problemă politică. Dacă ne va afecta pe noi, cei de la sate, noi vom suporta mai uşor, pentru că noi avem toţi cuptoare".

"Cred că ei, conducătorii, trebuie să ajungă la un comporomis pentru că noi nu trebuie să suferim, noi suntem oameni paşnici. Dragi preşedinţi! Vă rog să vă înţelegeţi între voi dar eu nu vreau să dorm în frig şi nici nepoţii şi copiii mei nu vreau să doarmă în frig".

"Noi suntem convinşi că în următoarele două-trei zile problema se va rezolva. Pentru că acum totul se rezolvă repede. Se va rezolva sigur fără noi, acolo sus, dar nu ne vor lăsa fără gaz. În acerastă situaţie noi nu mizăm pe Ucraina. Cel mai mult îmi fac griji pentru copiii mei care locuiesc în oraş. Dar pentru mine propriu-zis, nu-mi fac griji, eu locuiesc la sat şi acolo avem de toate".

Au fost locuitori ai regiunii transnistrene, întrebaţi de corespondenta noastră la Tiraspol dacă sunt îngrijoraţi şi afectaţi de oprirea livrării gazelor naturale din Rusia către regiunea transnistreană.

Invitatul emisiunii de astăzi este expertul în probleme economice Veaceslav Ioniţă, profesor la Academia de Studii Economice din Chişinău. Dle Ioniţă, care ar fi lecţia de învăţat pentru regiune din aşa-numita “criză a gazelor naturale”?

Veaceslav Ioniţă: Cred că lecţia pe care trebuie să o înveţe ţările din regiune şi în special Moldova este că dependenţa de un singur furnizor este cea mai mare greşeală pe care poate să o facă o ţară. Iar Moldova cred că este unica ţară din zonă în care 98 la sută din resursele energetice sunt de import, iar cât priveşte termoficarea, noi în prezent ne-am reorientat doar la gaz; dacă cândva în perioada de iarnă Moldova folosea păcură, cărbune pentru a produce energie termică, acum se foloseşte doar gaz, ceea ce viaţa a demonstrat că e o decizie total eronată. Deci Moldova trebuie să-şi diversifice atât furnizorii, cât şi tipurile de resurse energetice în special în perioada de iarnă. Am putea importa gaz inclusiv din Ucraina, să nu uităm că Ucraina pe lângă faptul că importă gaz, este şi producător de gaz, exact aşa este şi România. Noi până în anul 2000 importam gaz din Rusia, dar de la doi producători, ITERA şi Gazprom, mai importam şi din alte ţări. Iată că acum am făcut o eroare totală şi am ajuns să fim dependenţi sută la sută de un singur producător, care s-a dovedit a fi un producător destul de politizat.

Europa Liberă: Totuşi, dacă ar fi să faceţi nişte previziuni pe termen scurt, cum credeţi că vor evolua lucrurile în următoare zile?

Veaceslav Ioniţă: Eu cred că problema aceasta din păcate nu este economică, este politică, asistăm la o isterie a Rusiei. Să nu uităm că Gazpromul are o datorie de 60 miliarde de dolari, deci a contractat împrumuturi de 60 miliarde de dolari. Ele au fost inclusiv contractate în baza gazului pe care Gazprom îl are conservat. Mă tem că lucrurile nu se vor rezolva foarte repede. Moldova riscă să rămână azi fără gaz, mai întâi cred că vor fi deconectate localităţile săteşti, Cişinăul cred că va avea încă 2-3 zile gaz, dacă nu se rezolvă problema şi mă tem că nu se va rezolva atât de repede, dar chiar dacă se rezolvă, va mai trebui să treacă cel puţin 2 zile ca să se asigure presiunea în reţea. Cred că următoarea etapă va fi problema livrării energiei electrice. Spunem noi că avem sursă de enrgie la Cuciurgan dar nu cred că asta chiar este o soluţie, deci e posibil să ne amintim de sfârşitul anilor 90, când localităţile rurale vor rămâne fără gaz, Chişinăul cred că va rezista mai mult, şi apoi vor fi deconectări de energie electrică, deci astea sunt cele mai mari riscuri – deconectările de energeie electrică.

Europa Liberă: Care pot fi consecinţele crizei energetice?

Veaceslav Ioniţă: Partea bună a noastră este că nu avem o economie foarte dezvoltată, nu prea vom avea mari consecinţe pe plan economic, pentru că nu avem întreprinderi care utilizează gaz în procesul tehnologic, deaceea va avea de suferit numai populaţia.

Europa Liberă: Şi regiunea transnistreană, unde sunt mai multe întreprinderi ce consumă gaz?

Veaceslav Ioniţă: Este cea mai afectată, Transnistria fiind mai mică ca noi ca populaţie, consumă de două ori mi mult gaz. Dacă în Moldova consumatorul principal de gaz, în proporţie de 90 la sută este populaţia, în regiunea transnistreană este exact invers – acolo consumatorii de gaz sunt întreprinderile– centrala tremoelectrică de la Cuciurgan, apoi uzina metalurgică. Cu uzina metalurgică de la Râbniţa chiar se poate întâmpla o catastrofă, deoarece - deşi nu sunt inginer - dar ştiu că dacă se opresc “furnalele” prin care se toarnă metalul, asta înseamnă distrugerea practic, a uzinei, nu ştiu cum vor rezolva ei această problemă. Deci cea mai mare problemă în regiunea transnistreană o are uzina metalurgică.

Europa Liberă: Dle Ioniţă, dacă luăm în calcul şi criza financiară globală care a afectat Transnistria într-o măsură mai mare decât restul Moldovei, iată acum criza energetică, care, din nou, poate genera pierderi, cum credeţi că va fi anul economic 2009 pentru regiune?

Veaceslav Ioniţă: Datoria externă a Transnistriei este de trei ori mai mare decât produsul intern brut, de aceea anul acesta unica metodă de supravieţuire este sponsorizarea din partea Rusiei. Dacă nu va avea loc aşa ceva, acest regim pur şi simplu va falimenta. Povestea aceea că acolo pensiile şi salariile sunt mai bune se va spulbera ca un vis. Unica şansă a regiunii de a se menţine în 2009 este finanţarea din partea Rusiei. Potrivit calculelor noastre, cel puţin 150 milioane de dolari ar trebui ruşii să le ofere Transnistriei în acest an.

Europa Liberă: Dle Ionită, vă mulţumim. Doamnelor şi domnilor, am discutat cu expertul în probleme economice, profesor la Academia de Studii Economice din Chişinău, Veaceslav Ionită.


În pofida crizei energetice, roada bogată de grâu din acest an i-a făcut pe şefii brutăriilor din Tiraspol să scadă preţurile la pâine cu 10 procente, astfel încât să le aducă oamenilor cel puţin o veste bună de sărbători. Deocamdată producătorii nu precizează cât se vor putea menţine actualele preţuri. Pe această notă optimistă încheiem emisiunea de azi. Sunt Viorica Zaharia, vă mulţumesc pentru atenţie şi vă îndemn să găsiţi ştirile noastre şi să le comentaţi pe pagina naostră din internet www.europalibera.org.

Echipa Europei Libere vă invită să ascultaţi următoarea colindă şi vă urează un an nou fericit. La Mulţi ani!

XS
SM
MD
LG