Linkuri accesibilitate

Criza financiară și efecte asupra culturii în Statele Unite


Moldova -- Victor Eskenasy, RFE broadcaster and stringer, 2008
Moldova -- Victor Eskenasy, RFE broadcaster and stringer, 2008

Nicăieri arta nu este scutită de avatarurile crizei economice mondiale, dar o știre din Congresul american a trecut puțin observată săptămâna trecută.

Senatorii au votat cu o mare majoritate, 73 la 24 în favoarea unui amendament care să asigure că, citez, “banii contribuabililor nu sînt pierduți pe proiecte irositoare și nestimulative, cum ar fi fondurile pentru muzee, teatre și centre artistice. Organizația “Americanii pentru arte” care militează intens pentru a include în pachetul de stimulare economică de peste 800 de miliarde de dolari și organizațiile artistice non-profit, a calificat amendamentul drept “strigător la cer”. Instituțiile culturale, se scria în Los Angeles Times, se află cel puțin într-o companie populară, excluse de la finanțare fiind și, citez “organizațiile de jocuri, acvariile, grădinile zoologice, parcursurile de golf, piscinele, parcurile comunitare și proiectele de înfrumusețare a autostrăzilor”.
In versiunea Camerei Reprezentanților instituțiilor culturale ar urma să primească în fonduri directe alocate prin intemediul organizației National Endowment for the Arts, 50 de milioane de dolari. O sumă, dacă se compară cu întregul pachet de stimulare economică, de ordinul unei picături într-un ocean. Organizația pentru artă și alte structuri au declanșat imediat o campanie de presă sub lozinca: “Artele egal locuri de muncă”. Campania pune în evidență, între altele, că în 50 de state americane își desfășoară activitatea circa 100 de mii de instituții culturale non-profit, în cadrul cărora sînt angajați aproape șase milioane de persoane. Toată lumea este în teorie de acord că muzeele, orchestrele simfonice, teatrele, companiile de dans și alte organizații culturale au nevoie de acești bani pentru a rezista crizei. Cei angajați în campanie notează și că milioanele presupuse inițial să servească domeniul culturii, reprezintă aproximativ suma pe care Boeing și Lockheed Martin o solicită pentru menținerea finanțării construcție avionului militar F-22 Raptor, conceput în timpul războiului rece și care, se scrie în presa americană, a devenit irelevant pentru necesitățile actuale de securitate ale Statelor Unite.
Președintele Obama trebuie să decidă la 1 martie dacă proiectul merită să fie continuat. Experți respectați spun că F-22 ar fi, citez din “Los Angeles Times”, sistemul de arme cel mai lipsit de utilitate, construit de Pentagon”. Complexul militar industrial este susținut de o serie de senatori și membrii ai Camei reprezentanților, în timp ce militanții pentru susținerea instituțiilor artistice scriau într-o scrisoare către noul președinte, citez din nou, “F-22 furnizează anual în activitate economică națională 12 miliarde de dolari, prin 25 de mii de locuri de muncă în 44 de state, ca și alte 70 de mii de locuri de muncă ce sînt afectate indirect de program. In același timp “Americanii pentru Arte” spun că industria culturală nonprofit asigură 5,7 milioane de locuri de muncă și contribuie anual la economie cu 166 de miliarde”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG