Linkuri accesibilitate

Revista presei moldovenești


Valeriu Cațer a răsfoit "Moldova suverană", "Timpul", "Jurnal de Chișinău" și "Kommersant".

Și la sfîrșit de săptămână domină temele electorale. “Moldova suverană” e împestrițată azi de un întreg evantai de reportaje din expedițiile electorale ale comuniștilor în provincie, inclusiv a celor mai înalți demnitari din stat. Toate sînt pe un ton ca și cum comuniștii ar fi cîștigat deja alegerile: “Satul Pârâta va vota cu comuniștii” sau “Ștefan Vodă susține partidul comuniștilor pentru realizările obținute”. “Moldova suverană” mai încearcă o analiză a experienței ex-premierilor moldoveni pe post de lideri de partid, cei vizați fiind concurenții comuniștilor, de stînga, Vasile Braghiș și Dumitru Tarlev.
Ziarele de opoziție îi acuză pe guvernanți că folosesc fără jenă infrastructura administrativă în scopuri electorale. Demnitarii comuniști merg la întîlniri cu mașini de serviciu și cu pază, titrează “Timpul”, iar “Jurnal de Chișinău” le deconspiră șiretlicul. Articolul se numește “Camuflajul comuniștilor” în care se scrie că reprezentanții partidelor de guvernămînt au scos pur și simplu plăcuțele cu numere oficiale de la mașinile de serviciu, înlocuindu-le cu numere obișnuite. Polițiștii nu le opresc fiindcă au primit indicații de sus, se precizează în “Jurnal”.
Petru Bogatu scrie azi în “Jurnal” despre halul în care a ajuns PPCD constatînd “încă niciodată formațiunea care se intitulează Partidul Popular Creștin Democrat nu s-a pomenit într-o situație atît de penibilă ca să nu zic stupidă”, ca după vizita lui Serghei Lavrov la Chișinău. In “Timpul” Dan Dungaciu meditează tocmai la întrebarea de ce a venit Lavrov la Chișinău, ca să răspundă tot el, s-a lămurit un lucru, de partea cui este Rusia, care sînt oamenii ei în această campanie. Președintele Voronin se mai produce cu încă un interviu în presa rusească, în “Kommersant”. Ce mi-a sărit în ochi este calificativul pe care șeful statului, îl acordă inițiativei Uniunii Europene privind parteneriatul estic: un fel de CSI 2, cordon în jurul Rusiei îi zice el. Voronin se întreabă patetic, la ce bun să mai creăm un CSI sub controlul Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG