Linkuri accesibilitate

Cum se respectă drepturile copiilor în Transnistria?


Moldova -- Dnister (Nistru) river, 2009
Moldova -- Dnister (Nistru) river, 2009

Emisiunea moderată de Viorica Zaharia prezintă cazul unei familii din Dubăsari, ajunsă într-o situaţie critică din cauza inactivităţii administraţiei locale

Doamenlor si domnilor, buna ziua, sunt Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri, 15 minute cu radio Europa Libera. Iată mai întîi un buletin de stiri, in care Radu Benea a rezumat cele mai importante evenimenteale saptamanii trecute.

“Chişinăul nu va deschide la alegerile parlamentare din primavera sectii de votare in regiunea transnistreana pentru ca deocamdata nu are asemenea posibilităţi. Cei care vor dori sa participle la vot, vor putea vota la sectiile deschise in localitatile de pe malul Nistrului subordinate Chisinaului”, a declarat presei secretarul Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau, Iurie Ciocan. La alegerile din 2005 au functionat 10 sectii de votare la care au putut vota locuitorii Transnistriei. La unele din ele votarea a fost blocata de militia transnistreana.

&&&&&

Producatorii transnistreni de produse de panificatie si lactate care efectueaza livrari in dreapta Nistrului vor achita TVA la o cota redusa, in marime de 8%. Parlamentul de la Chisinau a votat saptamana trecuta un amendament la Codul Fiscal care vizeaza doar agentii economici care nu au relatii fiscale cu sistemul bugetar al R. Moldova. Potrivit agentiei Basa pres, ministrul adjunct al economiei si comertului, Iurie Muntean, a declarat ca prevedereaa fost adoptata ca urmare a solicitarilor agentilor economici transnistreni.

&&&&

Furnizorul de agent termic din raionul Dubasari, filiala locala a “Tirasteploanergo” a inceput, cu titlu de experiment, sa coloreze apa tehnica ce trece prin calorifere si aduce astfel agent termic, cu vopsea nelavabila. Asta pentru a diminua furturile de apa calda. Adminsitratia intreprinderii spune ca inregistreaza permanent pierderi considerabile de apa calda din retele pentru ca unii utilizatori si-au instalat ilegal robinete la calorifere de unde sustrag apa calda. “Controalele permanente si demontarea acestor robinete necesita mult efort si bani, de aceea mizam ca aceasta masura va da rezultate bune, deoarece oamenii nu vor mai avea cum sa foloseasca apa colorata”, a declarat un responsabil de la “Tirasteploenergo”, citat de agentia Novai Reghion.

&&&&&

Rubla rusească s-a devalorizat din nou şi se apropie de cota la care Banca Centrală a promis să intervină pentru a o sprijini. Moneda rusească a pierdut o treime din valoare faţă de dolar din iulie 2008 şi până astăzi, pe fundalul ieftinirii petrolului şi crizei economice. Rusia a cheltuit aproximativ 200 de miliarde de dolari, sau o treime din rezervele sale valutare, pentru a menţine o depreciere lentă a rublei.

&&&&

Sute de persoane au demonstrat duminică la Moscova, cerînd încetarea asasinatelor politice în Rusia. Mitingul a fost prilejuit de cea mai recentă ucidere a unei ziariste ruse: Annastasia Baburova, o tânără de 25 de ani care lucra pentru „Novaia Gazeta”.

&&&&

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a delimitat în favoarea României graniţa româno-ucraineană în Marea Neagră. Instanţa ONU a pus capăt unei dispute de patru decenii asupra unei zone în care se crede că s-ar afla zăcăminte de milioane de tone de petrol şi miliarde de metri cubi de gaze. Rezoluţia Curţii acordă României aproape 80 la sută din teritoriul disputat al platoului continental, precizînd că mica insulă a Şerpilor, punctul central al disputei, nu poate fi tratată ca o extensiune a teritoriului ucrainean. Reprezentantul României la Curtea de la Haga, Bogdan Aurescu a spus că România a obţinut mai mult decât putea spera de la negocierile directe cu ucrainenii. Ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Oleksandr Kupcişîn a spus că verdictul este „un compromis înţelept”. Curtea fusese sesizată de România în 2004, după ani de negocieri româno-ucrainene eşuate.

&&&&

Preşedintele american Barack Obama se aşteaptă ca în următorul an să fie retras un număr „substanţial” din cei 140 de mii de militari americani dislocaţi în Irak. Vorbind la televiziunea NBC, Obama a salutat alegerile de duminică din provinciile Irakului, spunînd că votul a fost important şi s-a desfăşurat fără violenţe majore. El a spus că Statele Unite pot transfera acum mai multe responsabilităţi irakienilor.

---------

Asa cum v-am anuntat in inceputul emisiunii, va vom relata astazi cazul unei familii din Dubasari, ajunsa intr-o situatie critica din cauza a ceea ce membrii ei numesc “inactivitatea administratiei locale”. Relatarea va este prezentata de Elena Cioina.

Acum aproape trei ani, familia lui Constantin si Elenei Caldare s-a scindat, iara mama a acceptat ca cei trei fii, Kiril de 14 ani si Ilia si Daniil, gemeni de 12 ani, sa ramana sa locuiasca cu tatal. Pentru ca tatal lor, Constantin, fost profesor de desen, castiga atunci, periodic, bani, lucrand ca disigner pentru firme din Odesa, familia, desi incompleta, se descurca bine. De asemenea, tatal miza pe faptul ca administratia locala le va plati indemnizatiile obligatorii pentru intretinerea copiilor deoarece familiile cu trei si mai multi copii fac parte din categoriile sociale beneficiare de inlesniri.

Administratia locala insa refuza sa le plateasca indemnizatii spunand ca tatal nu lucreaza si de aceea nu ar vea dreptul la indemnizatii. Juristul Serghei Adamciuc din Dubasari care se ocupa de acest caz spune ca o asemenea pozitie este cel putin ilegala.

"Pretextul este foarte banal si eu nicidecum nu pot sa il leg cu faptul ca tatal Caldare nu lucreaza. Doar astia sunt banii copiilor. Lor li se cuvin acesti bani si in baza Constitutiei transnistrene, dar si a altor legi, inclusiv cea cu privire la casatorie si familie. Apropos, noi avem o legislatie buna in acest sens, bazata pe acte internationale, ea obliga la acordarea asistentei familiilor cu multi copii. Altceva este ca responsabililor de aici nu le trebuie sa cunoasca legislatia pentru ca astfel va trebui sa o si aplice.

Constantin Caldare spune ca a incercat sa-si gaseasca un serviciu chiar si prin intermediul oficiului fortei de munca, insa dupa ce i s-a propus slujba de taxator in autobuz pe care nu a putut-o accepta pentru ca trebuia sa lucreze pana noaptea tarziu, iar copii ar fi stat fara supraveghere in acest timp, a fost exclus din evidentele oficiului.

Astfel, familia nu are acum nici o sursa de venit, copiii nu primesc indemnizatie, mama si-a intemeiat o alta familie si nu le plateste pensie alimentara, iar tatal nu este angajat nicaieri.

"Eu lucrez uneori ca pictor, mai vand tabloruri, mai lucrez pe la oameni, hamal, incarc, descarc, doar ca sa castig ceva. Sigur ca am stat si fara paine, acum, sincer sa fiu, nu ne ajung alimente, copiii nu se satura. Eu pot sa ma descurc si fara mancare, dar cand e vorba de copii voi fi principial si voi merge pana la capat. Eu nu achit lumina si gazul si telefonul, pentru ca nu pot. Eu explic atitudinea autoritatilor prin indiferenta, ilegalitate. M-am adresat la CEDO pentru ca este o incalcare evidenta a drepturilor omului, a drepturilor copilului".

Si copiii spun ca resimt efectele unei asemenea atitudini. "Trebuie sa primim indemnizatii, tata sa primesasca pensie, alimente… Din cauza asta noi nu prea avem ce manca. Au fost cazuri cand de exemplu, nu demult, nu am avut gaz, nu puteam face mancare, aproape ca nu mancam".

Cu toate acestea, cand i-am intrebat daca li s-a propus a sa mearga la un internat, copiii nici nu vor sa auda. Ei spun ca vor sa locuiasca in continuare cu tatal lor, care, asa cum ne-am convins atunci cand i-am vizitat, incearca sa-si sustina fiii cum poate. Locuinta lor este curata, iar hainele copiilor - ingrijite.

Baietii mai mici merg chiar si la ore de muzica. Ilia se duce de trei ori pe saptamana la ore de clarinet in satul apropiat Cocieri. Constantin Caldare spune ca, asa cum profesia sa de grafician-dizainer este solicitata peste hotare, el ar merge cu placere de exemplu la Moscova, daca ar avea garantia ca isi va putea lua si copiii care sa fie in siguranta acolo alaturi de el. Acum insa, la Dubasari, nu poate obtine nici o functie de professor de desen, deoarece lectiile suplimentare pe care le preda anterior in scoala nu mai sunt finantate.

Juristul Serghei Adamciuc, care incearca sa-i ajute cu ce poate pe baieti si pe tatal lor, vede in faptul ca baietii sufera lipsuri o consecinta grava a inactivitatii adminsitratiei locale: "Este vorba de ambitiile administratiei locale, inactivitate, indiferenta, lipsa de compasiune.

Constantin Caldare crede si el ca copiii sai sufera din cauza lipsei de responsabilitate a structurilor locale: "Problemele noastre si interesele copiilor nu au fost rezolvate si aparate aici si cred ca nici nu se vor rezolva. Daca s-ar fi dorit acest lucru, s-ar fi rezolvat pana acum. Deja am raspunsuri repetate de la structurile administrative ca nu imi vor mai raspunde daca voi mai cere ajutor de la ei".

Solicitat de noi, unul din responsabilii la care a apelat familia Caldare, sefa directiei de invatamant Dubasari, Victoria Zingan ne-a spus ca ne va oferi o informatie despre situatia copiilor din aceasta familie daca vom expedia un demers in scris pe numele sefuluia dminsitratiei Dubasari, Igor Mazur.

Pana va ajunge demersul nostru, l-am contactat telefonic pe Igor Mazur, insa deocamdata el nu raspunde la telefon. Pentru ca cei din familia Caldare au si cetatenia Republicii Moldova, am incercat sa aflam care sunt sansele ca ei sa primeasca vreun ajutor de la structurile subordonate Chisinaului. Am aflat de la juristii asociatiei Promo Lex, ce se ocupa de cativa ani de problemele populatiei din stanga Nistrului, ca ei pot primi indemnizatii si ajutoare sociale daca vor fi inclusi in evidentele celor mai apropiate localitati de pe malul Nistrului subordinate Chisinaului, de exemplu, Cocieri.

Afland de aceasta posibilitate, Constantin Caldare, care a mai apelat la institutii din Chisinau, a spus ca va pregati toate actele prin care i-a fost refuzata plata indemnizatiei pentru copii si le va depune la oficiul asistenta sociala de la Cocieri. In aceste zile, Constantin Caldare s-a decis sa apeleze si la Serviciul Crucii Rosii din Chisinau, insa deocamdata nu gaseste bani pentru drum.

In emisiunile urmatoare vom urmari acest subiect si va vom informa daca autoritatile transnistrene sau cele de la Chisinau au luat vreo masura in sprijinul acestei familii.

----------------

La emisiunea de astazi am hotarat sa o invitam, pentru a discuta despre respectarea drepturilor copiilor pe o mama din orasul Tiraspol, care cunoaste problemele copiilor si din experienta de 25 de ani de lucru ca profesor in scoala - Tatiana Kirilenko. Dna Tatiana, sunt sau nu protejati copiii si drepturile lor in regiunea transnistreana?

Tatiana Kirilenko: In principiu, noi avem o legislatie buna in acest domeniu – este o lege cu privire la drepturile copiilor si o lege referitoare la invalizi, care contine si articole destul de bune despre reabilitarea copiilor invalizi, dar sigur ca aceste si alte legi nu se respecta in modul cuvenit. In ultimul timp eu sunt foarte atenta la o problema dureroasa pentru mine - asa numitii orfani sociali, ei sunt copiii ai caror parinti au fost nevoiti sa plece peste hotare si i-au lasat in cel mai bun caz cu bunicii, dar sunt cazuri cand copii de 13 ani locuiesc singuri. Singur ca in aceste cazuri statul controleaza doar formal viata si activitatea lor, desi la noi functioneaza comisii pentru drepturile copiilor. Totul se rezuma la salarizare, statul trebuie sa le asigitre perintilor salarii bune astfel incat ei sa-si poata intretine copii si sa nu plece. Si atunci copii vor simti si caldura parintilor, dar si grija statului, care le va asigura astfel conditii minime de trai.

Europa Liberă: Totusi, copiii de la cine ar trebui sa astepte ajutor in primul rand?

Tatiana Kirilenko: Cred ca totusi statul trebuie sa aiba grija pentru ca uneori si parintii au un comportament ce este in detrimentul copilului. Noi nu avem legislatie care ar proteja copiii de violenta parintilor, de consecintele alcoolismului... In asemenea situatii copiii nu sunt protejati. Chiar daca exista la noi comisii pentru minori, eu nu vad ca ele sa lucreze bine si sa acorde vreun ajutor copiilor.
Lozinca “ce e mai bun copiilor” si acum se vehiculeaza la noi, dar cred ca trebuie de facut asa, incat ea sa nu ramana doar o lozinca, ci statul sa creeze conditii bune de trai astfel incat copiii sa se dezvolte corespunzator. Daca conducerea statului ar atrage atentia acestei probleme, cred ca bani s-ar gasi. Sa ne uitam de exemplu la ce se intampla in scoala. Eu am condus un colectiv de 90 de profesori. Din ei doar 15 isi faceau munca cinstit, cu dragoste si meritau pe bune titlul de profesor. Restul erau inraiti pe salariul mic. Poate ca nici nu face sa-i invinuim, pentru ca ei se gandeau cum sa-si hraneasca familia. De aceea cred ca din nou, totul se rezuma la finantare, trebuie de dat oamenilor un salariu bun si sigur ca asta va influenta doar pozitiv asupra copiilor.

Europa Liberă: Dar cum apreciati activitatea serviciilor sociale menite, cel putin prin titulatura, sa sprijine in orice fel familia si mai ales copiii?

Tatiana Kirilenko: Birocratia este mai mare la noi decat ar trebui, poate, sa fie. Un functionar da de lucru altuia. Sigur ca indemnizatia care se plateste acum la nasterea unui copil, in jur de 170 de dolari sau 30-40 de dolari pe care le primeste lunar pentru intretinerea unui copil sunt sume mici. In opinia mea, serviciile sociale pentru maturi lucreaza mai bine, dar cele pentru copiii… cred ca au nevoie imbunatatiri considerabile in ce priveste sporirea respnsabilitatii si chiar si modificarea si legislatiei.

Europa Liberă: Dna Tatiana Kirilenko, va multumim foarte mult. Doamnelor si domnilor am discutat cu Tatiana Kirilenko, mama a doi copii, fosta profesoara, in prezent, sefa de sectie la Federatia sindicatelor din Transnistria.

----------

Corespondenta noastra la Tiraspol, Oxana Berejanskaia, i-a intrebat pe locuitori ai regiunii transnistrene, intalniti pe strada ce parere au despre respectarea drepturilor copiilor si cine ar trebui sa-i protejeze in primul rand?

"Nici nu stiu ce sa spun… cel putin eu nu m-am ciocnit de asa ceva. Nu au fost cazuri in care eu sa solicit ceva pentru copil si sa nu obtin. Poate ca nu sunt bani suficienti ca sa-i asiguram pe copii cu de toate… dar daca drepturile lor se incalca sigur ca statul trebuie sa fie responsabil pentru cetatenii sai si pentru viitorul sau, care sunt copiii, dar si parintii cred ca trebuie sa nu doarma, ci sa sa gandeasca la copiii lor".

"Drepturile copiilor nu se respecta. Eu personal am avut niste experinte neplacute cu medicii. Prima data s-a soldat cu un final pe care nu il doresc nimanui, a doua ora, fetita mea, de 7 ani, a facut o criza de apendicita. Eu locuiesc in sat si medical de acolo ne-a trimis la spitalul raional. Mergeam cu masina si am trecut pe langa un complex spitalicesc, pentru ca copilul plangea de durere, ne-am oprit la ei dupa ajutor. Medicii de acolo au refuzat sa-i acorde ajutor medical copilului trimitandu-ne mai departe si spunand ca spitalul vostru nu e aici. Iar cand oamenii ce erau martori au inceput si ei sa se revolte, “cum puteti lasa copilula in starea asta?”, ei i-au injectat ceva pentru clamarea durerilor si asa ne-au trimis mai departe. Va imaginati, in aceasta stare copilul a fost trimis mai departe. Asa ca despre ce fel de respectare a drepturilor mai poate fi vorba? Probabil ca noi insine trebuie sa ne aparam copiii, dar cum - eu nu stiu, eu nu vad o iesire aici".

"Daca nu ne vom apara noi copiii, nimeni nu o va face in locul nostru".

"Dreptul la copilarie se incalca. Cine trebuie sa-i apere? Constitutia, Guvernul, presedintele, cine sunt garantii Constitutiei? Vina invatatorilor nu e mare aici. Sigur ca si parintii au responsabilitate pentru copii lor, dar daca parintii nu sunt acasa, muncesc la Moscova sau la Odesa, sau in Chisinau? Totul se rezuma la problemele economice. Din nou".

"Cele mai multe ori cred ca se incalca drepturile copiilor. Prin diferite interdictii si prin neperceperea lor ca pe mici personalitati. Cred ca copiii nostri nici nu inteleg acest lucru, ei cred ca asa si trebuie sa fie. Ei nu stiu ca au multe drepturi. Cred ca parintii trbeuie sa se gandeasca cum se comporta cu proprii copii, dar si profesorii sa se comporte cu ei ca si cu personalitati".

"Cine trebuie sa-i apere pe copii? Serviciile sociale, de tutela si curatela, adiministratia de stat, dar si parintii in primul rand".

Ati ascultat opinii ale locuitorilor regiunii transnistrene despre protectia si drepturile copiilor, culese de corespondenta noastra la Tiraspol Oxana Berejanskaia.

Aici, dragi ascultatori, se incheie emisiunea Dialoguri de astazi. Sunt Viorica Zaharia, va multumesc pentru atentie si va invit sa ne urmariti si pe internet la www.europalibera.org dar si sa ascultati emisiunile noastre viitoare, in care vom aborda noi aspecte ale protectiei sociale a locuitorilor regiunii transnistrene.
XS
SM
MD
LG