Linkuri accesibilitate

Problemele salariale și campania electorală


Igor Munteanu

Programele electorale ale partidelor politice suferă de generalism, nu au o audienţă specifică, sunt în mare măsură copiate sau inșirate unul din altul, lipsite de atractivitate şi evită problemele sensibile, inclusiv pe cele legate de economie.

Această este părerea directorului Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Igor Munteanu, cu care moderatorii emisiunii “Moldova la ora 7”, Elena Cioina şi Valeriu Caţer, au discutat în această dimineaţă ofertele salariale ale concurenţilor electorali.Igor Munteanu a constat că niciunul dintre partidele politice înscrise în cursa electorală nu poate să ignore faptul că salariile în Moldova sunt cele mai mici din Europa. „Mi se pare normal ca politicienii să abordeze problema la nivelul creşterii de pană la 400-700 de euro în următorii câţiva ani. Dar trebuie să spunem în acelaşi timp că productivitatea muncii este una dintre cele mai joase, tehnologiile nu au intrat în economie si, respectiv, ne târâm în coada tendinţelor economice din regiune”, a spus directorul IDIS Viitorul.

Totodată, în opinia sa, promisiunile unor majorări substanţiale a salariilor bugetarilor chiar din această toamnă mizează în primul rând pe ignoranţa alegătorilor, pentru că nu sunt niciodată menţionate sursele financiare din care vor fi acoperite aceste majorări. „Se vorbeşte de o dublare a salariilor profesorilor şi ale medicilor, în acelaşi timp toată lumea vede că resursele acumulate la bugetul public vor fi mai mici decât în anul precedent. În acest fel comuniştii se înscriu, într-o măsură mai mare decât toţi ceilalţi, într-un cerc al populismului necompetitiv”, crede analistul moldovean.

În acelaşi timp, chiar şi în condiţiile crizei economice mondiale, care nu are cum să ocolească Moldova şi ar putea lovi necruţător Moldova după alegerile parlamentare, tendinţa va fi în continuare de creştere a salariilor, pentru că mai jos nu se poate, e de părere Igor Munteanu. Salariile promise de concurenţii electorali în această campanie au fost demult depăşite în statele baltice, România sau Bulgaria şi e invitabil, deci, să se ajungă şi în Moldova la un astfel de nivel de salarizare. E nevoie însă de o o discuţie serioasă şi o analiză detailată a măsurilor ce urmează a fi întreprinse pentru atingerea acestui obiectiv, lucru pe care partidele politice înscrise în cursa electorală nu l-au făcut înainte de a se lansa în compeţie, a mai constatat directorul IDIS Viitorul.
XS
SM
MD
LG