Linkuri accesibilitate

Rolul femeii în politică și campania electorală


Meeting al Partidului Liberal Democrat
Meeting al Partidului Liberal Democrat

Despre locul femeilor pe listele electorale ale partidelor în această campanie electorală şi în politică în general am discutat cu vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Liliana Palihovici şi cu ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului Galina Balmoş, candidat pe listele Partidului Comuniştilor.

Vom preciza că Galina Balmoş e pe locul 14 în lista electorală a Partidului Comuniştilor, iar Liliana Palihovici e pe poziţia a 4-a la PLDM.Marți, la Chişinău Alianţa Pro Gen 2009, formată din mai multe ong-uri ce militează pentru egalitatea de gen, a adus din nou în discuţie probleme privind rolul şi locul femeii în politică în general şi în această campanie în particular. Cu acest prilej, alianţa a lansat o propunere către partidele politice, Comisia Electorală Centrală, presă şi societatea civilă – este vorba de semnarea unui angajament care să promoveze şi să respecte egalitatea între femei şi bărbaţi în alegerile din acest an. De asemeni, femeile şi-au luat şi un angajament civic de lungă durată, pentru perioada 2009-2014, care se numeşte „Foaia de parcurs privind respectarea şanselor egale pentru femei şi bărbaţi în cadrul proceselor electorale din Moldova”.
Pe parcursul acestei campanii, însă, cele 15 ong-uri de femei, care au format alianţa, promit să vină cu analize ale programelor şi listelor electorale ale partidelor politice, după ce se va încheia perioada de înregistrare a concurenţilor.
Promovarea cât mai multor femei pe liste, nu doar în coadă, ci şi pe locurile eligibile de pe listele partidelor, le va da acestora mai multe şanse de cîştig în alegeri, sunt de părere ong-istele.

Femeile sunt reprezentate pe listele electorale ale partidelor politice în aceasta campanie electorala insuficient în raport cu proporţia dintre femei şi bărbaţi din structura populţiei Republicii Moldova. De această părere au fost ambele invitate ale emisiunii Moldova la ora 7 de la Europa Liberă din această dimineaţă. Subreprezentarea femeilor în politica moldovenească se datorează, însă, nu doar unui anumit misoginism al politicienilor moldoveni, care acceptă cu greu o femeie în funcţie de răspundere, ci şi stereotipurilor de care sunt marcate femeile însăşi, care se întâmplă adesea să cedeze mult prea uşor atunci când sunt obligate să aleagă între activitatea publică şi creşterea unui copil, bunăoară, a fost de părere Liliana Palihovici. Ca argument în sprijinul acestei teze, Galina Balmmoş a amintit rezultatele unor sondaje care arată că peste 50 la suta din populaţia Republicii Moldova mai vede încă locul femeii doar la bucătărie. Totodată, activismul politic în creştere al femeilor din Moldova, au fost ele de părere, nu este rezultatul unei mode, ci se datorează faptului că femeile au înțeles că doar ele pot să-şi apere eficient propriile interese. O femeie în politica moldovenească e obligată să fie cu un cap peste performanţa bărbaţilor, a spus Liliana Palihovici, pentru a reuşi şi a se afirma în opinia publică ca un adevărat profesionist. Dar femeile au demonstrat deja că pot fi suficient de combative sau agresive atunci când e cazul, a adăugat ea.

Atât Liliana Palihovici, cât şi Galina Balmoş au fost de acord că femeile trebuie să se implice în toate domeniile vieţii publice şi şi-au exprimat speranţa că nu e departe timpul când Moldova va putea avea o femeie ministru la Transporturi sau chiar la Apărare, şi nu doar ministru al Protecţie Sociale sau al Sănătăţii, domenii considerate mai aproape de aria de preocupări fireşti ale femeilor. În toate domeniile femeile sunt competente în egală măsură cu bărbaţii, au concluzionat cele două invitate ale Europei Libere din această dimineaţă.


Previous Next

XS
SM
MD
LG