Linkuri accesibilitate

Ambianţă sau despre Internet și alegeri



Pe acest fundal muzical politicianul moldovean Serafim Urechean luptă cu adversarii săi politici într-un joc virtual pe care şi l-a lansat de curând pe internet. Este, după cum apreciază mai mulţi observatori, doar unul dintre semnele importanţei pe care a căpătat-o internetul pentru politica moldovenească.
Un alt semnal că politicienii descoperă pas cu pas comunicarea online sunt zecile de bloguri ai căror autori sunt candidaţii electorali. Unii dintre ei, cum ar fi spre exemplu Vitalia Pavlicenco, au văzut în acest gen de comunicare un adevărat colac de salvare, în condiţiile în care celelalte surse de informare le consideră a fi controlate de autorităţi.
“Graţie acestui blog practic am ieşit din anonimat - un anonimat în care actuala guvernare împinge toţi adversarii săi politici, lipsindu-I de acces la spaţiul public de dezbateri”, spune Vitalia Pavlicenco.
Totuşi, la o simplă trecere în revistă a paginilor deschise de politicienii moldoveni, se poate lesne de observat că blogul folosit în campania electorală nu este decât o modă, nicidecum un instrument de comunicare politică.
Pagina de internet a lui Vasile Tarlev, de exemplu, cel care speră să-i aducă în parlament pe membrii Uniunii Cetriste din Moldova, include simple comunicate sau declaraţii de presă ale autorului, iar la rubrica “întrebări şi răspunsuri” nu conţine decât mesaje de încurajare pentru politician şi echipa sa.
Totuşi, politicianul afirmă că ia în serios comunicarea pe internet: “Mass-media este monopolizată de putere. În aceste condiţii, nu avem altă ieşire decât să comunicăm cu oamenii pe internet. Îmi vin foarte multe întrebări. Uneori am nevoie de câteva ore ca să răspund la toate."
Cum răspund vizitatorii paginilor de internet la acest gen de abordare? Simplu - prin sfidare. “Chiar nu văd sensul ca politicienii să-şi facă blog, dacă până la urmă cenzurează comentariile, lăsându-le doar pe cele ce le laudă “remarcabila personalitate”, se dă cu părerea un bloger moldovean, participând la o discuţie online despre rolul internetului în actuala campanie electorală.
Tudor Darie, proprietarul unui portal de stiri ce a incurajat mai multi politicieni sa-si deschida bloguri, constată că, totuşi, aceştia utilizazea un mesaj neadaptat publicului specific: “Pe blog, politicienii ar trebui să plaseze mesaje neformale, să iniţieze discuţii, astfel încât vizitatorii să fie determinaţi să le multiplice mesajul. Din păcate, acest lucru nu se observă.”
Am întrebat-o şi pe Oxana Greadcenco, o blogheră moldoveancă aflată la studii în România, unde greşesc politicienii moldoveni atunci când îşi fac campanie pe internet: ”Nu este suficient să pui pe blog nişte mesaje inflexibile despre ce faci şi ce ai de gând să faci. Este nevoie de mai multă comunicare cu cetăţenul propriu-zis. Omul simplu, mai ales tânărul, caută o cale de comunicare mai umană. Nu cred că discursurile patetice sunt pe măsură să-i schimbe părerile.”
Un studiu dat publicităţii anul trecut a arătat că în condiţiile în care media europeană de conectare a populaţiei la internet este de circa 20 la sută, în Republica Moldova cifra este de aproape şapte ori mai mică. Rata mică de pătrundere a serviciilor de internet, care n-ar trece în Republica Moldova cu mult de trei procente, este unul dintre motivele invocate de politicieni atunci când explică de ce apelează fără tragere de inimă la acest mijloc de comunicare atunci când îşi fac camoanie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG