Linkuri accesibilitate

Criza ca pretext pentru neonorarea promisiunilor electorale - Judit Ferencz


Evenimentul mediatic al săptămânii: liderul UDMR, Markó Béla, şi principalul său adversar pe mai multe fronturi, Tőkés László, se pregătesc să se întâlnească. Se pregătesc intens, luni, marţi, miercuri şi joi. Apoi se produce evenimentul. „Markó i-a propus lui Tőkés primul loc pe lista UDMR la alegerile europarlamentare” – anunţă Szabadság, imediat după întâlnire.

Népújság detaliază, citându-l întâi pe Markó Béla: „poziţiile noastre sunt divergente, dar nu antagonice”. Şi, citându-l apoi şi pe Tőkés: „nu-mi vând principiile pentru un loc în Parlamentul European”. Concluzia: în scurt timp, va avea loc un nou eveniment mediatic. Cei doi să vor întâlni din nou, să mai discute, să-şi mai apropie poziţiile.

Clujul se pregăteşte de alegeri. Primarul ales a devenit premier, ce bine, acum trebuie ales alt primar. Dar noi cu cine votăm? – se întreabă Szabadság. Şi prezintă bătălia preelectorală… dintre UDMR şi Partidul Civic Maghiar. UDMR a anunţat din start că nu participă la cursă, adică nu desemnează un candidat pentru primăria Clujului. La care adversarii Uniunii şi-au prezentat candidatul. Bună tactica lor – explică editorialistul. Un partid mic, care găseşte o cale pentru a căpăta vizibilitate. Pe când UDMR rămâne în defensivă. O poziţie ce poate fi interpretată de electorat. Interpretată ca înfrângere totală.

Un fost deputat UDMR, Székely Ervin, redevenit ziarist, semnează un comentariu în Erdélyi Riport. În care zice aşa: multă chiciură, multă ceaţă. Afară, în interior şi în politică. Ia să vedem, cum stăm cu criza – propune editorialistul cotidianului Új Magyar Szó. Datele statistice nu relevă nici un fel de criză. Deşi criza le pică la ţanc guvernanţilor. Criza – cel mai bun pretext pentru neonorarea promisiunilor electorale.

Aceeaşi idee formulată şi în Allgemeine Deutsche Zeitung: discuţii aprinse între partenerii de coaliţie pe marginea bugetului pe anul în curs. Şi asta pentru că vistieria e goală. Golită de populismul preelectoral.

În contextul discuţiilor despre revizuirea Constituţiei, deputatul UDMR Varga Attila analizează în Erdélyi Riport conflictul instituţional dintre Administraţia Prezidenţială şi Guvern. Din ’90 şi până acum, acest conflict instituţional, nereglementat de Constituţie, a existat mereu. Şi tot mereu a degenerat în conflicte personale.

În Háromszék, o mai veche problemă: de ce poliţiştii din Secuime nu vorbesc limba maghiară? Păi pentru că nu o cunosc. Soluţia propusă de Consiliul Judeţean: organizarea unor cursuri opţionale de limbă maghiară pentru poliţişti. Şi replica organizaţiei românilor din Secuime: nu, mai bine să se organizeze cursuri de limbă română, pentru restul populaţiei din zonă.

Hargita Népe prezintă în avanpremieră evenimentul mediatic al săptămânii viitoare: preşedintele Traian Băsescu face prima sa vizită oficială în Ungaria.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG