Linkuri accesibilitate

Scrisoarea poetului Grigore Vieru (14.02.1935 - 18.01.2009) adresată Preşedintelui Statelor Unite, George W. Bush în decembrie 2002


Scrisoarea poetului Grigore Vieru adresata Presedintelui Statelor Unite, George W. Bush

Stimate domnule Presedinte al Statelor Unite ale Americii, George W. Bush,

Stim ca primiti zilnic, din toate colturile lumii, numeroase mesaje incarcate cu mari dureri omenesti si cu mari sperante. Va rog sa primiti inca unul. Sunt un scriitor roman din Republica Moldova, nascut in 1935. Am participat, alaturi de alti intelectuali basarabeni, la revolutia basarabeana de dezrobire nationala pe care am facut-o cu ajutorul icoanelor, poeziei si muzicii, si bineinteles cu ajutorul populatiei. Ma aflu si azi pe baricade alaturi de aceeasi intelectuali. Cel mai frumos lucru este ca in ultima vreme simtim alaturi umarul tinerilor, profesorilor si copiilor nostri.

Din 21 noiembrie a.c. ma gasesc pe miraculosul pamant al Americii invitat de Preacucernicul Parinte Protopop Constantin Alecse de la Biserica Ortodocsa Romana "Sf. Treime" din Los Angeles si de Consiliul Mondial Roman al carui Presedinte este domnul Mircea Popescu. Sunt fericit ca am ajuns in Tara Dumneavoastra care a devenit si Tara atator romani. Am reusit chiar sa compun un imn dedicat Californiei care m-a cucerit prin frumusetea ei. Inca din copilarie, prin anii 50, auzeam pe cei varstnici spunand in soapta: "Las ca vin americanii". Nu intelegeam mare lucru atunci din asta.

Am aflat mai tarziu ca americanii erau asteptati si in Romania Tara de care fostul imperiu sovietic ne despartise in mod criminal. Americanii au ajuns in Romania. Tarziu, dar au ajuns. Imbratisarea recenta de catre NATO a Romaniei a devenit un prilej de bucurie si fericire pe ambele maluri ale Prutului apa blestemata care inca ne mai desparte. Speram ca si Basarabiei ii va veni mai usor dupa aderarea Romaniei la structurile euro-atlantice. In prezent Republica Moldova se zbate in ghearele unei saracii groaznice.

Din pacate, aproape ca ne-am obisnuit cu indelunga mizerie materiala. Ne multumim cu putin, pentru ca asa am fost educati. Eu sunt una din victimile acestei educatii. Parca as fi gata sa indur mai departe intreaga saracie daca mi s-ar lasa in pace Credinta stramosilor mei, Limba Romana si Istoria romanilor. Sunt gata sa indur, in aceasta ideie chiar si sarma ghimpata de la Prut care imi zgarie inima si care stiu ca odata si odata va cadea asa cum a cazut Zidul Berlinului. Va asigur ca multi romani basarabeni gandesc ca mine.

Romanii au un proverb care suna astfel: "Lupul isi schimba parul, iar naravul ba". Iata ca, desi vor sa para democrati, comunistii din R. Moldova nu-si prea schimba naravul. Teroarea politica si suprimarea libertatii de exprimare continua dupa un program bine pus la punct. A fost oprita (stinsa, ca sa zicem asa) retransmiterea pe teritoriul R. Moldova a emisiunilor postului national de televiziune din Romania.

Chiar in aceste zile, in preajma sosirii in SUA a presedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, a fost inchis oficial postul de radio "Vocea Basarabiei". Este urmarita Mitropolia Basarabiei, unii preoti care o slujesc sunt batuti bestial. Este inca urmarita si atacata in presa guvernamentala Limba Romana si studierea in scoala a Istoriei romanilor. A fost arestat si bagat in puscarie redactorul-sef al saptamanalului "Accente", Sergiu Afanasiu. Numai solidaritatea activa a ziarsitilor democrati a reusit sa-l scoata de-acolo. Impusat scriitorul Mihail Garaz. Omorat regizorul Ion Mija. Nu se stie in ce imprejurari au murit intr-un accident rutier marii artisti Ion si Doina Teodorovici si stralucitul politician, fost detinut politic, Gheorghe Ghimpu. Strivit cu autocamionul pe trotuar poetul Dumitru Matcovschi. Batut fara mila, noaptea, in fata casei sale redactorul-sef al saptamanalului national "Literatura si arta" care e si un mare poet si publicist, Nicolae Dabija. In emisiunile de la asa zisul post national moldovenesc de televiziune nu este voie sa se pronunte cuvantul "roman", necum sa se admire Tara stramosilor. Acasa la el, in R. Moldova, nu este asteptat (ca sa nu zicem altfel) de catre oficialitati marele luptator Ilie Ilascu, cel care a facut 9 ani de puscarie politica, actualmente stabilit in Romania. Sunt urmariti sau izgoniti din post prefectii, sefii consiliilor judetene, primarii, directorii de scoli care nu convin politicii de deznationalizare a regimului comunist.

Am putea umple zeci de pagini, domnule Presedinte, cu exemple de asemeni atrocitati comuniste in R. Moldova unde nostalgicii rosii si-au gasit un cuib caldut gratie blajinatatii traditionale si tolerantei romanilor basarabeni, gratie fricii multora de Siberia, frica de care inca nu ne-am despartit. Si bineinteles, gratie armatei a 14-a care nicidecum nu se lasa urnita din Transnistria.

Consideram si noi, ca si Domnia Voastra, ca nici terorismul religios, nici cel politic, nici oricare alt terorism nu poate fi tolerat in noul secol in care am pasit. Iata de ce am indraznit sa va scriu. Va multumesc pentru ingaduinta de a ne asculta.

Cu dragoste si aleasa pretuire, Grigore Vieru, Poet, membru al Academiei Romane - Los Angeles, California - 17 decembrie 2002
XS
SM
MD
LG