Linkuri accesibilitate

Criza economică: un moment propice pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol? Viorica Zaharia dezbate chestiunea cu Oazu Nantoi (Institutul de Politici Publice)

Doamnelor şi domnilor, bună ziua. La microfon este Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii "Dialoguri.15 minute cu Radio Europa Liberă". În emisiunea de azi vom încerca să trecem în revistă principalele evenimente ale anului 2008 văzute de lideri de organizaţii neguvernamentale din regiunea transnistreană, analişti dar şi de oameni simpli locuitori ai regiunii.

Mai intai vom asculta un buletin de stiri, prezentat de Valentina Ursu:

Rusia a interupt la 1 ianuarie toate livrarile de gaze naturale catre Ucraina, dupa ce Kievul nu a acceptat conditiile pentru un nou contract pentru anul 2009. Termenul limita pentru semnarea contractului a expirat la ora 24, pe 31 decembrie. Compania ucraineana NAFTOGAZ a confirmat reducerea presiunii gazelor in conducte. Ucraina sustine ca poate plati 201 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, in timp ce Gazprom solicita 250 de dolari pe mia de metri cubi. Pe de alta parte, Ucraina doreşte sa taxeze mai scump tranzitarea gazelor rusesti catre Europa de vest.

Preşedintele si premierul de la Kiev au dat asigurari ca tranzitarea gazelor rusesti catre tarile Uniunii Europene nu va fi intrerupta.

Responsabili de la întreprinderea Moldova Gaz au declarat agenţiei Moldpres că sistarea livrărilor către Ucraina nu va afecta livrările către Republica Moldova.

Reamintim ca pe plan politic, Kievul acuza Rusia ca foloseşte arma energetica pentru a obliga Ucraina sa ramina in raza de influenţa ruseasca. Preşedintele Viktor Yuschenko pledeaza activ pentru o politica pro europeana şi pro NATO, o direcţie criticata vehement de actualii lideri de la Moscova.

--------

Cinci mii de persoane au solicitat în anul 2008 sprijinul ombudsmanului de la Tiraspol pentru rezolvarea diferitelor problem legate de apărarea drepturilor omului, a anunţat şeful aparatului ombudsmanului din regiune, Oleg Beleacov, citat de agenţia transnistreană Olvia press. În ultimele luni s-au înregistrat petiţii referitorea la încălcarea drepturilor angajaţilro concediaţi de la întreprinderile ce-şi reduc volumul de producţie ca urmare a crizei financiare globale, a mai spus Beleakov, care a adăugat că nu toate problemele semnalate în petiţii sunt rezolvate din cauza finanţării reduse a instituţiei ombudmanului.

-----

Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a semnat la 30 decembrie un decret ce prevede formarea a două noi grupuri de experţi pentru conlucrarea cu experţi din Republica Moldova. Un grup - specializat pe problemele activităţii economice externe a agenţilor economici transnistreni şi un alt grup se va ocupa de problemele ocrotirii sănătăţii, transimte agenţia Olvia press.

Ministrul de externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak a calificat crearea celor două grupuri ca “o buna tribună pentru sonorizarea problemelor cu care se confruntă agenţii economici din regiune atunci cînd trec controlul vamal în Republica Moldova”.

-----------

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a inceput evacuarea observatorilor sai din Georgia, după ce Rusia a blocat prelungirea mandatului misiunii de monitorizare, ca riposta la retincenta tarilor OSCE de a recunoaste independenta regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Independenta celor doua regiuni georgiene a fost recunoscuta doar de Rusia si Nicaragua.

---------

Consiliul de Securitate ONU s-a intrunit in şedinta de urgenta pentru a discuta situatia din Fişia Gaza. Ţările arabe au elaborat un proiect de rezolutie cerind incetarea imediata a ostilităţilor, dar diplomati ONU au declarat ca abia peste citeva zile va avea loc un vot in aceasta chestiune. Cu o zi înainte Isrealul a respins o propunere franceza pentru o incetare a focului de 48 de ore pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare in Fişia Gaza. La rindul sau, liderul miscarii Hamas a declarat, intr-o intervenţie televizata, ca pentru a discuta orice propunere de incetare a focului, Israelul trebuie sa opreasca atacurile asupra miscarii sale.

---------

Cum a fost anul 2008 pentru locuitorii regiunii transnistrene şi ce aşteptări au ei de la anul 2009? La aceste întrebări au răspuns câţiva tineri din stânga Nistrului, membri ai unor organizaţii neguvernamentale locale, care au participat la o masă rotundă la sediul Europei Libere de la Praga, moderată de Alexandru Eftode:

Toţi cei cinci interlocutori, care vin din diferite raioane din stânga Nistrului, practică meserii diferite, au poziţii politice diferite spun că principala preocupare a transistrenilor la sfârşitul lui 2008 este economia. Criza globală a lovit marile întreprinderi din Transitria, bugetul regiunii şi bugetele majorităţii familiilor. Serghei Spinachi, învăţător la liceul Evrica din Rîbniţa, spune că uzina de ciment din localitate s-a oprit, iar cea metalurgică şi-a redus producţia.

„Mai ales uzina metalurgică vărsa sume mari în bugetul transnistrean, fiind cel mai mare contribuabil. Dar şi întreprinderi din comerţul cu produse alimentare, ca reţeaua de supermarketuri Şerif, au anunţat reduceri de personal de până la 30 la sută”.

Iată şi opinia lui Alexandr Krakosevici, student şi în acelaşi timp funcţionar în administraţia oraşului Camenca: „În reţeaua de supermarketuri se planifică şi micşorarea salariilor cu 30 la sută. Pensiile rămân aceleaşi, dar de la anul vor înceta ajutoarele Federaţiei Ruse de câte 10 dolari la fiecare pensie”.

Învăţătoarea Rodica Pascari din satul Stroieşti în nordul Transnistriei este îngrijorată că nu va mai vedea o majorare salarială promisă: "Mai înainte am fost anunţaţi că de la 1 ianuarie 2009 o să fie o majorare cu 20 de procente la anumite categorii, de exemplu la învăţători. Un învăţător care are un salariu are aproximativ 120 de dolari dacă are studii superioare şi un stagiu de muncă. Acuma sunt toţi în aşteptare pentru că criza a fost neprevăzută şi ne temem să nu trecem iar prin perioada trecută de mult când nu ne puteam ridica salariile".

Între timp, au crescut destul de mult preţurile, spune jurnalista Irina Şlaeva de la postul radio Jelannoie din Rîbniţa: "Iar în 2009 se aşteaptă noi scumpiri nu doar a produselor alimentare, dar şi a serviciilor comunale. Iar salariul minim a scăzut. Un kilogram de carne costă la Rîbniţa 10 dolari. Unui pensionar cu o pensie minimă de 70 de dolari îşi poate permite cu greu un kilogram de carne".

Efectele crizei globale pe malul drept al Nistrului încă nu sunt atât de vizibile. Guvernul de la Chişinău se aşteaptă la consecinţe mai serioase în 2009, dar totuşi nu atât de severe ca în regiunea transnistreană. Alexandr Volovoi, jurist la o organizaţie pentru drepturile omului la Bender crede că o economie mai puternică pe malul drept ar putea stimula găsirea unei soluţii conflictului transnistrean: "Atunci când preşedinţii Voronin şi Smirnov s-au întâlnit în primăvară, încă înainte de criză, acest lucru a fost primit cât se poate de bine în regiunea transnistreană. Dar dacă şi economic Moldova va arăta mult mai bine comparativ cu Tranistria, transnistrenii vor percepe acest lucru ca un argument puternic în favoarea împăcării".

Dar Alexandr Krakosevici, funcţionar local la Camenca, spune că nu toţi transnistrenii doresc unirea: "În realitate, ceea ce doresc ei este stabilitate şi rezolvarea conflictului în beneficiul ambelor părţi, iar întreprinderile transnistrene să poată avea independent relaţii comerciale internaţionale, ridicând şi nivelul de trai".

L-am întrebat pe Alexandr Volovoi ce condiţii principale ar pune, dacă ar depinde de el, ca transnistrenii să accepte integrarea cu malul drept al Nistrului:

Alexandr Volovoi: Istoria a făcut aşa că în regiunea transnistreană se vorbeşte ruseşte în majoritatea cazurilor şi desigur că în primul rând ar trebui ca rusa să devină o a doua limbă de stat într-o Moldovă reîntregită. În afară de asta, reîntregirea ar însemna o cooperare reciproc avantajoasă, ar însemna concesii din ambele părţi şi o cotă de locuri în Parlamentul ţării pentru regiunea transnistreană.

Europa Liberă: Dar trupele ruse în Transnistria, trebuie să rămână pe loc?

După părerea învăţătorului Serghei Spinachi de la Rîbniţa, nu poate fi vorba de negocieri pe picior de egalitate între părţile în conflict atâta timp cât Rusia îşi menţine armata, sprijinind regimul transnistrean: "Un compromis este imposibil, atât timp cât transnistrenii avînd în spate armata rusă spun că nu vor ceda nimic şi vor menţine linia veche".

Dar Alexandr Krakosevici crede că armata rusă cel puţin nu încurcă nimănui, sau chiar mai mult – are rolul pozitiv ca alături de micul contingent de pacificatori ruşi să asigure securitatea regiunii, în cazul unui conflict ca cel din Georgia şi Osetia de Sud, fie şi chiar dacă un asemenea conflict în Transitria, a spus-o şi preşedintele Voronin, nu va avea loc.

Care sunt aşteptările pentru 2009? Toţi participanţii la masa rotundă au previziuni pesimiste. Locuitorii Transnistriei îşi doresc cel mai mult să fie depăşită apăsătoarea starea de incertitudine care domneşte în stânga Nistrului:

"Oamenii în regiunea transnisreană sunt pur şi simplu obosiţi de instabilitate, incertitudine şi lipsa unei strategii de dezvoltare a statului", spune Alexandr Krakosevici.

Serghei Spinachi de la Râbninţa spune că perspectiva este mai crând sumbră: "Nu se ştie cum se vor încheia alegerile în Moldova, unde formaţiunile politice au păreri diferite ce e de făcut cu Transnitria. Unii spun că trebuie abandonată de dragul unirii cu România".

Jurnalista Irina Şlaeva spune că politicienii, şi cei din Moldova şi din Transitria, au pierdut încrederea oamenilor, care se gândesc acum doar cum să-şi întreţină propria familie.

Iar Rodica Pascari din Stroieşti crede că oamenilor le-a ajuns cuţitul la os: "Chiar dacă oamenii sunt preocupaţi de problemele cotidiene, avem toate circumstanţele unei revoluţii, care ar putea impune conducerea Transnistriei şi Moldovei de a face totuşi pasul decisiv spre bine. Aceasta este o tragedie – a trăi numai în aşteptarea răului e foarte greu. Dar bine, în această ceaţă, e greu să desluşeşti".

Aţi ascultat părerile unui grup de locuitori ai regiunii transnistrene despre cum a fost anul 2008 şi cum poate fi 2009, înregistrate de Alexandru Eftode în studioul Europei Libere de la Praga.

Invitatul emisiunii de astăzi este Oazu Nantoi, director de programe la Insititutul de politici publice de la Chişinău. Cum apreciaţi Dvs, dle Nantoi, anul 2008, dacă ne uităm la evenimentele legate de reglementarea problemei transnistrene?

Oazu Nantoi: Voi incepe cu 22 iunie 2007, deoarece anume în această zi la reşedinţa preşedintelui Rusiei Vladimir Putin de la Novo Ogoreovo a avut loc o întrevedere care a durat vreo trei ore, în timpul căreia Vladimir Voronin a avut posibilitatea în detalii să-i explice preşedintelui rus esenţa acelei propuneri de înţelegere în pachet între Chişinău şi Kremlin în urma căreia administraţia de la Chişinău spera să rezolve problema transnistreană. Elemenele cheie ale acestei înţelegeri în pachet se reduc al două puncte: primul – Chişinăul dorea să se înţeleagă cu Moscova, fără Tiraspol, dându-şi seama că Tiraspolul e un regim de marionete ruseşti, şi al dolea moment – Chişinăul popunea Moscovei să recunoască dreptul Rusiei la întreprinderile privatizate ilegal în Transnistria de către businessul fie public fie privat rusesc numai după ce se va obţine reglementarea politică a conflictului transnistrean. Imediat după aceasta lucrurile au început să devină tot mai clare. Lipsa unei reacţii din partea Rusiei tot a fost un răspuns foarte clar si anume: Rusia nu a acceptat propunerea Chişinăului. În paralel nu se stie din care motive Chişinăul oferă centralei electrice de la Curciurgan, care în 2005 a fost privatizată de Intre RAO ES din Rusia, licenţa de export a energiei electrice în Romania. Această ambiguitate s-a redus la aceea că după agresiunea Rusiei în Georgia lucrurile au devenit şi mai clare - Moscova categoric a refuzat să dialogheze direct cu Chisinăul şi a spus duceti-va şi întelegeţi-vă direct cu Tiraspolul, ceea ce înseamnă că această idee, concepţie politică, în baza căreia Chişinăul a vrut să rezolve conflictul trasnistrean a suferit un eşec fatal, lementabil. Şi ultima întrevedere din 24 decembrie a lui Vladimir Voronin cu Igor Smirnov a fost un show care a avut drept scop umilirea lui Voronin din partea lui Smirnov şi care cu nici un pas nu ne-a apropiat pe noi de reglementarea conflictului transnistrean. Alta este că vizita lui Putin în calitate de prim ministru la 14 noiembrie s-a soldat cu semnarea unor documente ce ţin de sfera eneregetică a RM şi care în opinia mea provoacă foarte multe semne de întrebare vizavi de transparenţa acestor înţelegeri, de respectarea Constituţiei RM şi chiar aş îndrăzni să spun apar presupuneri de eventuale scheme de corupţie în sfera eneregetică în baza acestor înţelegeri. Cum trebuie de înţeles că Guvernul RM a acceptat tacit privatizarea Centralei de la Cuciurgan, nu este clar ce va fi cu datoria Transnistriei pentru gaze, ce ne facem noi cu aceste datoriii imense, prin urmare, nimic real nu se poate vorbi despre soluţionarea conflictului în urma acţiunilor întreprinse din Chişinău.

Europa Liberă: Cum credeţi că va fi anul 2009 pentru regiune şi relaţiile ei cu Moldova?

Oazu Nantoi: La Tiraspol are loc o erodare continuă a acestui sistem. Specialiştii, medicii, profesorii, fug din Transnistria şi regiunea devine o zonă depopulată într-o măsură şi mai mare decît pe malul drept al Nistrului. Vine o vreme când Smirnov va trebui schimbat de la putere şi Rusia nu are pârghii la fel de eficiente pentru a asigura impunerea unei alte marionete docile, prin urmare anul 2009 este unul în care nu putem fi siguri că vom avea o perspectivă în reglementarea conflictului transnistrean. În deosebi dacă ţinem cont de faptul că 2009 va trece în Ucraina sub semnul luptei pentru postul de preşedinte în perspectiva alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în anul 2010.

Europa Liberă: După evacuarea misiunii OSCE din Georgia, în ce măsură se pot schimba perspectivele reglementării transnistrewne, având în vedere că OSCE are aici rolul de mediator?

Oazu Nantoi: Vreau să fiu corect cu Misiunea OSCE şi această instituţie internaţională în ansamblu. Este bine că misiunea OSCE este prezentă în RM şi într-un fel este un actor imparţial în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean. Alta este că acest actor internaţional este obligat să se conformeze acestei scheme eronate de percepere a conflictului impusă de Rusia şi acceptată şi de Moldova. Am în vedere că chipurile conflictul este intern între malul drept şi malul stâng şi iată OSCE este mediator între cele două maluri, asta în situaţia când pe teritoriul Moldovei sunt ilegal amplasate trupele ruse şi Rusia întreţine acest regim şi îl ghidează. Cred că situaţia din RM diferă de cea din Georgia din două motive: Noi nu suntem geografic vecini cu Rusia – între noi este Ucraina – şi al doilea: s-a extins UE şi noi am devenit ţară vecină a Uniunii Europene şi este greu de imaginat că ceea ce şi-a permis Rusia în Caucaz ar putea să-şi permită în cazul Moldovei, unde poziţiile ei sunt mult mai vulnerabile. Alta este că Chişinăul este incapabil să profite de aceasă vulnerabilitate a poziţiei Rusiei aici. Aşa că eu nu mă aştept la scenarii apocaliptice, mai grav e că societatea moldovenească, inclusiv opoziţia care e răzleţită, nu se sensibilizează şi nu reacţionează deloc la acele semne îngrijorătoare care vin în ce priveşte sectorul energetic al Moldovei.

Europa Liberă: Criza financiară globală, care a afectat malul stâng al Nistrului mai mult decât malul drept, ar putea fi un moment potrivit pentru ca Moldova să-şi îmbunătăţească relaţia cu regiunea prin nişte eventuale pârghii economice?

Oazu Nantoi: În primul rând regimul de acolo este conştient că deschiderea spre comunicare cu malul drept va duce la erodarea şi colapsul regimului. Încă de la începuturi administraţia de la Tiraspol a încercat şi încearcă să manipuleze populaţia din stânga Nistrului utilizând mass-media cenzurate. Acum însă au apărut doi actori noi : proiectul Millenium Challange al Statelor Unite şi UE care este o supraputere economică şi ar putea veni cu nişte proiecte de ordine social-conomic. Şi acum regimul de la Tiraspol stă la cumpănă: să respingă aceste proiecte ale SUA de reconstrucţie a drumurilor cu condiţia că pe urmă nu vor fi nici un fel de interdicţii de circulaţie sau să le accepte? Să respingă iniţiativele UE în ce priveşte atenuarea consecinţelor crizei financiare sau să le accepte? Dacă regimul dela Tiraspol va fi nevoit să accepte aceste iniţiative aceasta va accelera erodarea regimul din interior. Problema este că nu avem la Chişinău o guvernare care ar putea să profite de acest lucru.

Dle Nantoi, Vă mulţumesc frumos. Dragi ascultători, vă reamintesc că am discutat cu Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politivci Publice din Chişinău.Corespondenta noastră la Tiraspol, Oxana Berejanskaia, i-a întrebat pe mai mulţi tineri trasnistreni, cum a fost pentru ei anul 2008 şi ce speranţe îşi leagă de 2009.

"Am terminat şcoala, am devenit student, am făcut cunoştinţă cu mulţi oameni interesanţi. Anul viitor vreau în primul rînd să susţin bine sesiunea de vară, să învăţ bine, astfel încât să mă menţin în universitate cel puţin primul an".

"Mi-aş dori în primul rînd să se stabilizeze criza economică globală, pentru că ne influenţează foarte mult, mai ales pe părinţii noştri. Aceste reduceri de cadre de la marile întreprimnderi care pînă acum aduceau venituri mari... Ce mi-a rămas în minte de la anul 2008? A fost anul familiei, a decurs cam în acestă albie... cel puţin familia mea s-a condus de acest slogan... Pentru 2009 nu aş vrea să mă gândesc la ceva special. Ce va fi, va fi, dar voi încerca să fac totul ca acest an să fie şi mai minunat, şi mai bun decît a fost precedentul".

"Un an foarte important în viaţa mea pentru că anume în 2008 am absolvit şcoala şi am început studenţia la Universitatea din Tiraspol, sper că anul 2009 nu va fi mai rău şi aşteptăm ceva nou".

"Eu m-am căsătorit şi am născut un copil şi îmi doresc ca copilul să fie sănătos şi să crească normal".

"Eu am fost la Moscova şi aş vrea ca după anul nou – sper să-mi reuşească, să mai plec o dată la Moscova".

"Eu mi-am petrecut vara acestui an foarte bine. Am reuşit să plec peste hotarele Transnistriei, în Statele Unite, datorită programului Work and Travel. Am reuşit să mă odihnesc dar şi să muncesc puţin. Am reuşit să vizitez ţara, să cunosc mentalitatea oamenilor, să aflu multe lucruri noi. Cred că în viaţă e bine să ai asemenea plecări pentru că omul reuşeşte să afle multe lucruri bune şi noi. Există oameni pentru care comunicarea şi cunoaşterea unor oameni noi este o plăcere. Eu fac parte din această categorie. Programul este de succes, eu chiar îl laud, cel puţin pentru mine aşa a fost. Eu am fost foarte impresionat. De la anul viitor aştept noi descoperiri, idei noi, realizarea ambiţiilor...

Cu aceste voci mai degraba optimiste, ale tinerilor transnistreni, culese la întâmplare de corespondenta noastră la Tiraspol, încheiem emisiunea de azi. Sunt Viorica Zaharia, vă mulţumesc pentru atenţie, şi vă îndemn să accesaţi pagina noastră din internet www.europalibera.org , unde puteţi gasi mai multe informaţii şi puteţi lăsa opiniile şi comentariile Dvs. Ne reauzim săptămîna viitoare. La multi ani!
XS
SM
MD
LG