Linkuri accesibilitate

Înfiinţarea funcţiei de consilier prezidenţial pentru minorităţi. Cui bono? - Judit Ferencz


Băsescu l-a numit pe fostul senator UDMR, Eckstein Kovács Péter, consilier prezidenţial pentru minorităţi – informează Népújság. Preşedintele UDMR, Markó Béla, comentează ştirea: crearea unei astfel de funcţii e salutară, UDMR a propus-o oricum cu ani urmă. Întrebat dacă nu i se pare cel puţin ciudat ca un reprezentant al unei formaţiuni din opoziţie să se încălzească astfel la flacăra puterii, Markó răspunde: nu, nu i se pare ciudat, pentru că refuză cu desăvârşire să identifice Administraţia Prezidenţială cu guvernul.

Krónika dedică un comentariu numirii lui Eckstein în funcţia de consilier prezidenţial. Şi remarcă: gestul ar putea părea un soi de recompensă pentru UDMR. Dar nu e. Numirea lui Eckstein în funcţie de consilier pentru minorităţi naţionale arată că puterea se teme de radicalizarea comunităţii maghiare – susţine comentatorul cotidianului Krónika.

Liderul UDMR, citat de Transindex, vorbeşte iar despre posibila intensificare a tensiunilor interetnice. Şi asta pe fondul schimbărilor. Al schimbărilor, adesea abuzive. Căci Markó arată: deşi există o lege prin care instituţia prefectului a fost depolitizată, după alegeri, noii guvernanţi s-au şi pus pe schimbat prefecţi. Markó se referă la prefectul judeţului Covasna, singurul maghiar în această funcţie. Şi-i sugerează să nu renunţe la scaunul său până ce nu epuizează toate căile legale.

Szabadság publică un comentariu semnat de un fost secretar de stat UDMR, Csutak István, care vorbeşte despre perspectivele Uniunii. Şi ajunge la concluzia că acestea nu prea există.

Editorialistul cotidianului Háromszék vorbeşte despre perspectivele comunităţii maghiare. Şi ajunge la o concluzie asemănătoare. Atîta vreme cît UDMR se află prin preajma guvernării, există şi un parteneriat cu maghiarii. Dar acesta este un parteneriat strict politic. Din moment ce UDMR se află în opoziţie, parteneriatul nu mai există. Ca şi cum n-ar mai exista comunitatea maghiară şi problemele ei specifice.

Új Magyar Szó despre noul guvern: „Un cabinet cam tâmp, al cărui membri ies cu declaraţii de zile mari, iar apoi retractează cu ştiu ei mai bine”. Un exemplu: ministrul economiei declară senin stare de urgenţă pe fondul crizei gazelor. Peste câteva ore iese la rampă şi zice: fireşte, nu e vorba despre stare de urgenţă. Şi nici despre criză. Astea-s doar alegorii. În rest, numai de bine.

Şi în final, din Allgemeine Deutsche Zeitung: cu 60 de ani în urmă a apărut în România prima publicaţie postbelică în limba germană. Da, cu 60 de ani în urmă s-a înfiinţat cotidianul Neuer Weg. Să nuanţăm însă: de fapt, nu s-a înfiinţat, ci a fost înfiinţat. Sub privirile vigilente ale organelor de partid şi ale cenzorilor. Şi sub semnul apăsător al autocenzurii.
XS
SM
MD
LG