Linkuri accesibilitate

Întîlnirea Voronin – Smirnov: disens în privinţa formatului 5+2 – Radu Benea


DIALOGURI 29.12.2008

Buna ziua dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii "Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă". Începem emisiunea noastră cu cele mai importante ştiri ale saptamanii trecute, prezentate de colegul meu, Vasile Botnaru.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

La Tiraspol a avut loc o întrevedere între preşedintele Vladimir Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov. Cea mai mare parte a intilnirii a avut loc in prezenta presei – o premiera produsă la insistenta lui Sminov. Discutia a fost extrem de tensionata şi a scos în evidenţă pozitile ireconciliabile ale celor doi. Smirnov a repetat ca Transnistria nu-si doreste altceva decit independenta. La rindul sau, Vladimir Voronin si-a exprimat regretul ca nu s-a ajuns la o intelegere privind reluarea negocierilor in formatul 5+2.

Voronin a spus ca, in schimb, s-a inteles cu Smirnov sa continue consultarile in formatul 2+1, adica Moldova-Transnistria-Federatia Rusa. S-a convenit totodata reluarea activitatii grupului de experti pe probleme economice, tinind cont de criza economica globala, care va trebui sa elaboreze propuneri si pentru eliminarea barierelor in calea liberei circulatii a marfurilor si persoanelor. De la 1 ianuarie Moldova va cumpăra energie electrică de la centrala Cuciurgan, au anunţat reprezentanţi ai guvernului. Livrările sînt reluate după o pauză de cîţiva ani. Centrala de la Cuciurgan , care aparţine unei companii ruseşti, va asigura aproape întreg necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, la un preţ mai mic decât cel cerut de Ucraina. La Chişinău, vicepreşedintele concernului rus Gazprom Valeri Golubev a declarat că nu este exclus ca preţul gazelor livrate Modovei să scadă în viitor. Pe de altă, parte, Golubev a spus că Gazprom este îngrijorat de creşterea datoriilor Moldovei pentru gazele naturale ruseşti, principalul vinovat fiind complexul termoenergetic din Chişinău. Rusia se aşteaptă ca în 2009 să aibă deficit bugetar pentru prima oară în ultimul deceniu. Cauza principală este scăderea preţului petrolului. Un consilier prezidenţial de la Moscova a declarat că nu se poate preciza exact care va fi deficitul, dar a adăugat că el va fi acoperit dintr-un fond de rezervă. Economistul şef al Fondului Monetar Internaţional Olivier Blanchard a declarat că guvernele trebuie să fie gata să cheltuiască mai mult dacă vor să evite o nouă Mare Depresiune, ca aceea din anii 30 ai secolului trecut. Avertismentul lui Olivier Blanchard a coincis cu publicarea de noi date care confirmă intrarea în recesiune a economiilor americană şi britanică. Rusia a cerut schimbarea mandatului misiunii de observatori OSCE din Georgia. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut propuneri în acest sens după eşecul negocierilor privind prelungirea misiunii OSCE în formatul ei actual. OSCE a anunţat că din cauza opoziţiei Rusiei, misiunea va trebui închisă începînd cu 1 ianuarie 2009. Statele Unite au deplâns decizia Rusiei, care a fost criticată şi la Tbilisi. Ministrul georgian de externe a spus că Moscova „a ucis încă un mandat internaţional”.

Oficialii americani au confirmat că negociază un acord de parteneriat cu Georgia, de felul celui încheiat săptămâna trecută cu Ucraina. Înţelegerea prevede cooperarea mai strânsă în mai multe domenii, inclusiv cel militar. Georgia şi Ucraina nu au fost invitate să facă parte din NATO, iar noul parteneriat cu Statele Unite este considerat de unii drept o promisiune că într-o bună zi, vor fi totuşi primite în alianţă.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dragi prieteni, invitatul emisiunii de astăzi este analistul politic Andrei Popov, director-executiv al Asociaţiei de politică externă de la Chişinău. Dle Popov, v-aş întreba mai întîi dacă întîlnirea Voronin-Smirnov poate fi considerată drept principalul eveniment al săptămînii trecute.

Andrei Popov: „Profitînd de ocazie vreau mai întîi să-i felicit pe ascultătorii emisiunii cu ocazia sărbătorilor de iarnă, crăciunul şi revelionul pe stil nou sau pe stil vechi, şi să le urez sănătate, fericire şi armonie în anul 2009. Cît priveşte întîlnirea Voronin-Smirnov, fără doar şi poate a fost evenimentul politic cel mai important al săptămînii trecute”.

Europa Liberă: Pentru că emisiunea de astăzi este una de bilanţ, cum a fost anul 2008 pentru reglementarea transnistreană?

Andrei Popov: „Cîteva evenimente au influenţat puternic în 2008 procesul de negocieri. Conducerea Moldovei a încercat să promoveze o soluţie înaintea a două evenimente majore. Unul din ele a fost schimbarea puterii la Kremlin. Chişinăul şi-a dorit foarte mult să rezolve conflictul înaintea expirării mandarului de preşedinte al lui Putin. O altă dată limită, înaintea căreia Chişinăul şi-a activizat eforturile, a fost recunoaşterea independenţei Kosovo. Ambele ocazii au fost ratate. A treia încercare a Chişinăului a fost să forţeze o soluţie înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor, inclusiv prin modificarea codului electoral aşa încît alegerile pentru Parlament să aibă loc şi în Transnistria. Dar nu a reuşit nici acest lucru. Desigur, nu putem să nu menţionăm evenimentele din august, războiul dintre Rusia şi Georgia, care au demonstrat abordarea diferenţiată a Rusiei faţă de Osetia de Sud şi Abhazia, pe de o parte, şi o cu totul altă atitudine faţă de Transnistria, independenţa căreia, şi asta a devenit evident, Rusia nu are de gînd să o recunoască într-un viitor previzibil. Şi, spre sfîrşitul anului, criza economică mondială a forţat o schimbare de accente, Rusia şi-a temperat tonalitatea în politica externă, devenind mai puţin sigură şi în ce priveşte situaţia din regiune. Toate acestea reduc din cîmpul de manevră şi au impact direct asupra perspectivei reglementării conflictului”.

Europa Liberă: Anul 2009 este unul electoral pentru Moldova. Mulţi experţi nu se aşteaptă la mari schimbări în problema Transnistriei cel puţin pînă la alegeri. Dacă perspectiva reglementării politice este ceţoasă, ce se poate spune despre domenii mai sensibile pentru populaţie – cel economic şi social?

Andrei Popov: „Eu cred că în 2008, mai mulţi politicieni şi conducători din Moldova s-au debarasat de iluzia că problema transnistreană ar putea fi rezolvată prin metoda asaltului. Sper că această maturizare în înţelegerea dinamici conflictului va contribui la edificarea unei politici complexe, sistemice şi verificate de rezolvare a conflictului. O asemenea politică trebuie elaborată pe mai multe direcţii – prin contacte cu populaţia, cu reprezentanţii businessului, prin transformarea Republicii Moldova într-un exemplu atractiv de democraţie şi ca stat de drept, prin întărirea poziţiilor Moldovei pe plan extern, a relaţiilor de parteneriat cu ţările vecine şi normalizarea relaţiilor cu Rusia. Dacă în 2009, accentele care sînt puse pe obiective politice de termen scurt, vor fi mutate pe alte domenii care implică însă un efort constant şi de durată, poate chiar de cîţiva ani, cred că asta ar putea contribui la găsirea unei soluţii fireşti a conflictului transnistrean într-o perspectivă pe termen mediu.

Nu mă pot abţine de la un bilanţ mai general, pentru că în 2009 în Moldova vor avea loc alegeri, iar Voronin nu va mai fi preşedinte, noul parlament urmînd să aleagă un nou şef al statului. Deci, făcînd un bilanţ al celor 8 ani de preşedinţie ai lui Voronin, se poate spune că nu ne-am apropiat, ci dimpotrivă, ne-am îndepărtat de rezolvarea conflictului, pentru că în ultimii 8 ani, şi constat acest lucru cu foarte mult regret, Transnistria şi Moldova, la nivel de societate, s-au îndepărtat şi nu s-au apropiat”.



Experţi din Rusia şi Ucraina consideră că în 2009 ţările lor vor fi preocupate mai mult de problemele interne, drept urmare a crizei economice mondiale. Fiodor Lukianov, redactorul-şef al revistei Rusia în politica globală, crede că vectorul politice externe al Kremlinului va fi în funcţie de succesul sau insuccesul măsurilor anti-criză. L-am întrebat pe expertul de la Moscova, ce elemente noi a adus anul 2008 în relaţia dintre Rusia şi Moldova, pe fundalul lipsei de progrese în reglementarea transnistreană?

Fiodor Lukianov: „Anul 2008 a adus o şi mai mare tensiune în aceste relaţii, iarăşi în legătură cu evenimentele din Balcani şi Caucaz, pentru că problema ţărilor nerecunoscute s-a acutizat brusc. Dar cred că în cele din urmă, lucrurile s-au potolit. A devenit clar că Rusia nu are de gînd să aplice scenariul abhaz şi sud-osetin ca pe un precedent. A fost unul excepţional, de unică folosinţă şi care nu va fi repetat în alte regiuni. În al doilea rînd, dorinţa şi chiar posibilităţile Rusiei de a atinge o reglementare politică nu le depăşesc pe cele ordinare. Iată de ce spre sfîrşitul anului lucrurile nu s-au schimbat principial. Nu s-a produs o acutizare bruscă, ceea ce este bine. Acum, multe vor depinde de evoluţia generală a situaţiei în lume. Spre exemplu, cît de prioritar va fi spaţiul ex-sovietic pentru politica Uniunii Europene şi a Statelor Unite. În general, multe vor depinde de măsura în care aceste evoluţii vor fi controlabile, pentru că riscul celui mai nefavorabil scenariu, care se va răsfrînge asupra tuturor fără excepţie, este adîncirea crizei economice, cînd fiecare supravieţuieşte de unul singur pe contul altora, iar acest lucru, o ştim din experienţa secolului 20, poate avea consecinţe foarte grave pentru întreg sistemul internaţional şi, respectiv, pentru fiecare element al acestui sistem”.

Europa Liberă:

L-am întrebat pe analistul politic de la Moscova ce perspective pentru 2009 ar putea să aibă reglementarea politică a problemei transnistrene.

Fiodor Lukianov: „Pînă la alegerile parlamentare din Moldova din primăvară, desigur că nu. După alegeri? Probabil că odată ce noua administraţie, ca să zic aşa, se va instala şi va formula o nouă viziune, după asta cred că va veni şi un nou val de discuţii despre reglementarea transnistreană. Dar, nu este pentru prima dată şi cred că nici ultima, de aceea nu aş fi exagerat de optimist în aşteptări”.

----------------

Un alt mediator în reglementarea transnistreană este Ucraina. Expertul Grigorii Perepelitsia, directorul Institutului de politică externă de la Kiev, spune că în ce priveşte rezolvarea conflictului, anul 2008 a fost unul al speranţelor deşarte. Cum s-a manifestat Ucraina în acest proces, l-am întrebat pe Grigorii Perepelitsia.

Grigorii Perepelitsia: „Aş zice că Ucraina şi-a apărat consecvent poziţiile declarate. Rezolvarea conflictului transnistrean exclusiv prin mijloace paşnice, politice, cu implicarea comunităţii internaţionale, adică în cadrul formatului existent 5+2. Ucraina a anunţat că nu va accepta nici un fel de soluţii în afara acestui format, de aceea nu i-a rămas decît să aştepte ca părţile să înţeleagă necesitatea de a lucra în acest cadru. Desigur, nu au existat progrese mari în reglementarea transnistreană, dar în acelaşi timp, Ucraina urmăreşte cu multă atenţie evoluţiile. Kievul a restabilit funcţia de reprezentant permanent la negocieri, la nivel de ministru adjunct de externe, şi asta vorbeşte despre faptul că Ucraina şi-a readus atenţia asupra problemei”.

Europa Liberă: Grigorii Perepelitsia spune că în 2009, ca şi pentru multe alte ţări, principala confruntare a Ucrainei va fi lupta cu criza economică, dar şi identificarea unui format internaţional de securitate, mai ales după criza georgiană din august, ce i-ar asigura suveranitatea şi itegritatea sa teritorială. Pentru că în opinia sa, Rusia va căuta să-şi consolideze succesul obţinut în Caucaz, inclusiv pe direcţia europeană a securităţii, şi va încerca să croiască un sistem nou de securitate după modelul Ialta-2 ca în timpul războiuzlui rece. Pericolul unei asemenea perspective, spune Grigori Perepelitsia, este separarea Ucrainei şi Moldovei de Europa. De aceea, obiectivul aderării Ucrainei la NATO va rămîne unul prioritar pentru Kiev şi în anul 2009.

-------------

Cum definesc însă locuitorii regiunii transnistrene pricipalele probleme ale anului 2008 şi perspectivele anului 2009?

„Pentru mine, 2008 este memorabil prin reparaţia capitală a blocului energetic nr.5 al Centralei Cuciurgan. În 2009 aşteptăm vînzări mai mari de energie electrică, renovarea continuă a echipamentelor şi modernizarea lor ca să putem ajunge la un nivel european”.

„Anul ce se încheie mi s-a întipărit cu promisiunea dată de autorităţi de a majora salariile bugetarilor. În final, salariile NU au fost majorate şi a venit criza. De la anul viitor aşteptăm să depăşim criza, să se normalizeze viaţa noastră, să ne fie majorate salariile”.

„Anul acesta a fost destul de reuşit pentru mine în plan profesional. De la viitor, aştept schimbări radicale”.

„În 2008, plata pensiilor a întîrziat. Guvernul nostru are o atitudine foarte proastă faţă de pensionari. Nu aştept nimic de la anul viitor, pentru că guvernul nostru se gîndeşte numai la propriul buzunar şi niciodată la oamenii simpli”.

„Am avut o vară minunată. M-am odihnit la bunica, am fost la liman, unde m-am scăldat şi am petrecut foarte bine timpul cu prietenii. La anul vreau să închei şcoala cu note la fel de bune ca anul trecut, iar după clasa a 11-a să merg la o universitate din Moscova. Cred că mă aşteaptă un viitor minunat”.

-----------------------

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră de astăzi. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG