Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


La Tiraspol a avut loc o întrevedere între preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi liderul secesionist transnistrean Igor Smirnov. Cea mai mare parte a intilnirii a avut loc in prezenta presei – o premiera ce s-a produs la insistenta liderului transnistrean Igor Sminov.

Insa discutia a fost extrem de tensionata. Replici ironice, taioase, ce au scos in evidenta pozitile ireconciliabile ale celor doi. Smirnov a spus ca formatul de negocieri 5+2 este ineficient, ca nu-l intereseaza pozitia Statelor Unite si Uniunii Europene si ca nu va accepta retragerea trupelor rusesti. Smirnov a repetat ca Transnistria nu-si doreste altceva decit independenta.

La rindul sau, Vladimir Voronin si-a exprimat regretul ca nu s-a ajuns la o intelegere privind reluarea negocierilor in formatul 5+2. Voronin a spus ca, in schimb, s-a inteles cu Smirnov sa continue consultarile in formatul 2+1, adica Moldova-Transnistria-Federatia Rusa, eventual OSCE.

S-a convenit totodata reluarea activitatii grupului de experti pe probleme economice, tinind cont de criza economica globala, care va trebui sa elaboreze propuneri si pentru eliminarea barierelor in calea liberei circulatii a marfurilor si persoanelor.

Amintim ca impotriva asa-numitului format 2+1 s-au pronuntat toti mediatorii si observatorii la negocieri, cu exceptia Rusiei, catalogindu-l drept unul nelegitim si periculos.

Voronin si Smirnov au anuntat ca urmatoarea lor intilnire ar putea sa aiba loc in martie anul viitor, fara sa precizeze daca va fi inainte sau dupa alegerile parlamentare din Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG