Linkuri accesibilitate

Paritatea ca principiu de guvernare: o măsură de dreapta, una de stînga - Judit Ferencz


UDMR şi PD-L au schiţat principiile programului de guvernare – anunţă Transindex cu zile în urmă, după primele negocieri. Apoi rectifică: nu, de fapt, PSD şi PD-L au schiţat principiile de guvernare, iar UDMR rămâne în opoziţie.

Căci PSD nici nu vrea să audă de UDMR la guvernare - titrează Krónika. Încep discuţii intense între PD-L şi PSD. Democrat-liberalii au un argument pentru cooptarea UDMR: fac parte din aceeaşi mare familie popular-europeană. PSD formulează contraargumente: organizaţiile din Secuime se opun participării UDMR. Chiar şi UDMR are un argument pentru cooptarea sa în coaliţia guvernamentală: de-a lungul anilor şi-a creat faima de partener de încredere. Fals, conchide editorialistul cotidianului Krónika, nu despre asta e vorba.

Când vorbesc despre UDMR, principalele partide, PD-L şi PSD, se gândesc de fapt la divorţul lor iminent. Democrat-liberalii ar prefera UDMR pe post de amantă, pe post de martor şi de sprijin în viitorul proces de divorţ. Iar PSD, la fel de convins de despărţire, consideră că părţile trebuie să se descurce singure.

Oricum, UDMR vrea să guverneze. Allgemeine Deutsche Zeitung îl citează pe liderul Uniunii. Markó Béla declară zilnic, după fiecare rundă de negocieri: prin cele 440.000 de voturi obţinute, UDMR a fost mandatată să guverneze, nu să rămână în opoziţie. Şi mai spune: tactica PSD e greşită. Refuzul social-democraţilor de a guverna alături de UDMR poate înteţi vocile xenofobe şi antimaghiare.

Alţi lideri ai Uniunii, citaţi de Transindex, formulează mai tranşant. Borbély László invocă situaţia din Slovacia, după care ajunge la o concluzie şocantă: dacă UDMR rămâne în opoziţie, se poate ajunge la conflicte interetnice.

Sigur, UDMR atacă şi pe alte planuri. Új Magyar Szó redă o declaraţie a preşedintelui UDMR, Markó Béla. Care zice aşa: negocierile pentru formarea noului guvern au căpătat accente etnice. Şi asta în contextul în care Partidul Popular European şi socialiştii europeni s-au pronunţat clar pentru intrarea UDMR la guvernare.

Nyugati Jelen explică mai pe îndelete: un lider al grupului socialist european a adresat liderilor PSD a scrisoare în nume propriu, întrebându-i ce au totuşi cu udemeriştii. Iar PPE, al cărui membru este şi UDMR, chiar nu poate avea altă poziţie.

Szabadság îi dedică un comentariu premierului desemnat, Theodor Stolojan. În ultimii 17 ani nu s-a format nici un guvern fără vehicularea numelui său. De 17 ani, se află în topul preferinţelor electoratului. De 17 ani, Stolojan este perceput ca salvator. De 17 ani se aşteaptă revenirea sa la Palatul Victoria. Căci Theodor Stolojan este Tehnocratul României. Are renume de om chibzuit, priceput şi, ceea ce-l face cu adevărat simpatic în ochii populaţiei, el este considerat Independent. Adică superior partidelor şi doctrinelor politice.

Sigur, un mic amănunt rămâne în umbră: în ’96, Theodor Stolojan a susţinut PSD-ul. Apoi a devenit lider liberal. În acest moment este democrat-liberal, adept a principiilor popular-europene.

Népújság rezumă evenimentele ultimelor zile: negocieri intense pentru formarea noului guvern, negocieri ce s-au axat pe subiectul participării sau neparticipării UDMR. Despre proiecte şi program nu s-au aflat prea multe amănunte. În momentul de faţă ştim că guvernul se formează respectând principiul parităţii. Adică un minister la PD-L, altu’ la PSD, o agenţie guvernamentală la PD-L, alta la PSD. Şi tot aşa.

Nu ştim însă cum se va reflecta paritatea în guvernarea propriu-zisă. O măsură de dreapta, una de stânga? Serios? Rămâne de văzut.
XS
SM
MD
LG