Linkuri accesibilitate

Politică sau poetică; vot sau viligiatură - Judit Ferencz


O analiză încurajatoare în Krónika, înainte de alegeri, în bref: sistemul electoral ambivalent, adoptat în România, reuşeşte să întrunească toate defectele votului uninominal şi ale votului pe liste.

Tot Krónika, tot înainte de alegeri, publică un interviu cu liderul UDMR, Markó Béla. Fost adversar înverşunat al noului sistem electoral, Markó, candidat într-un colegiu din judeţul Mureş, descoperă în campanie părţile bune ale uninominalului. „Niciodată până acum n-am reuşit să stabilesc atâtea relaţii cu electoratul” – se confesează liderul UDMR.

Markó Béla mai punctează un aspect pozitiv, fără legătură cu sistemul electoral: pentru prima dată de mulţi ani încoace, politicul din Ungaria nu s-a amestecat în campania candidaţilor maghiari din România.

Un alt interviu cu Markó Béla a apărut în săptămânalul Erdélyi Riport. Aici Markó vorbeşte despre avantajele guvernării şi despre aspiraţiile de a ajunge iar în executiv. UDMR are legături cordiale cu PNL, dar, la nevoie, s-ar putea coaliza şi cu PD-L sau PSD – spune Markó Béla. În finalul interviului însă recunoaşte: deocamdată, miza este intrarea UDMR în parlament.

Subiectul apare şi în Allgemeine Deutsche Zeitung. Ziarul îl citează tot pe Markó Béla, care enumără criteriile încheierii unei alianţe postelectorale. Aşadar, viitorul partener sau viitorii parteneri trebuie să-şi dea acceptul pentru reorganizarea regiunilor de dezvoltare şi să se angajeze să adopte legii minorităţilor.

În Népújság, protagonist tot Markó Béla. Care zice aşa: voturile celor 1,5 milioane de maghiari din România reprezintă vrerea a trei milioane de maghiari. Nu e foarte clar dacă Markó se referă la strămoşi sau la urmaşi. Dar liderul UDMR vorbeşte şi despre 1 decembrie: „Respectăm Ziua Naţională a României, dar nimeni să nu se aştepte să o şi sărbătorim. Pe 1 decembrie noi vom sărbători succesul electoral al UDMR” – o declaraţie care a încins puţin spiritele.

Şi pe portalul Transindex, Markó Béla, în plină campanie, dar, după cum o spune chiar el, în calitate de poet. Invitat sau autoinvitat la un cenaclu literar, preşedintele UDMR a vorbit despre poetică şi politică. La început a fost Poetul. Care a început să facă politică. Acum e Politicianul, care mai face poezie. Pentru copii. Politica cere supunere, or supunerea e moartea poeziei – iată câteva dintre ideile expuse de Markó. Şi încă una, mai pragmatică: politica îţi sărăceşte vocabularul. Un politician în funcţie, fie el şi foarte original, utilizează în discursuri şi declaraţii cam 300 de cuvinte. Un bagaj prea modest pentru Poezie.

În Krónika, câte ceva şi despre adversarii UDMR. Invizibili, ce-i drept. Partidul Civic Maghiar, înfiinţat, potrivit liderilor săi, tocmai pentru a asigura libertatea de alegere în sânul comunităţii maghiare, a ales să nu participe la alegeri. Partidul susţine în Secuime câţiva independenţi fără şanse de a câştiga mandate parlamentare.

Szabadság vorbeşte despre aspecte obscure ale campaniei electorale. Mai mulţi cititori ai ziarului au semnalat că au fost felicitaţi telefonic cu ocazia zilei de naştere de staff-urile mai multor partide. Alţi cetăţeni au primit scrisori nominale de la candidaţi. Szabadság lansează un subiect, demn de dezbătut: cum ajung datele personale ale cetăţenilor la echipele de campanie ale partidelor politice?

Şi în final, o problemă aproape existenţială, ridicată de Új Magyar Szó: la urne sau în minivacanţă? Nu, nu-i un îndemn. E doar o întrebare. Celor care vor să răspundă li se oferă câteva date suplimentare. Cu trei zile înainte de alegeri, 90 % dintre locurile de cazare din Valea Prahovei au fost deja ocupate.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG