Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România va implementa, până în prima jumătatea a anului viitor, sistemul de semnătură digitală a actelor, model preluat după cel francez.

Potrivit preşedintelui UNNPR, Dumitru Mănescu, primul contract în formă electronică a fost semnat la Paris şi a fost o premieră pentru "lumea notarială care are la bază dreptul latin".

"Am semnat un parteneriat cu notariatul francez, care se referă la toate activităţile notariale. Obiectivul este informatizarea notariatului român. Noi avem o societate comercială, unde asociat unic este UNNPR. În cadrul acesteia s-au înfiinţat patru registre electronice, care au fost recunoscute ca legale prin ordin al ministrului Justiţiei. Există un registru de testamente, de revocări de procuri, de declaraţii de acceptare a succesiunii şi de renunţare la succesiune. Toate acestea se găsesc într-un server central", a declarat şeful notarilor Dumitru Mănescu.

El a mai arătat că fiecare notar din România, atunci când revocă o procură, este obligat să comunice la această societate comercială şi că niciun notar din România nu face un contract de vânzare-cumpărare care are la bază o procură, până nu verifică în acest registru.
XS
SM
MD
LG