Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


In Statele Unite au inceput alegerile prezidentiale, care merita caracterizarea “iesite din comun”.

Pe linga faptul ca la presedintia americana candideaza pentru prima data un afro-american, senatorul democrat Barak Obama, ceea ce este remarcabil este entuziasmul si, poate, speranta intr-o schimbare, pe care aceste alegeri le-au provocat.

Citeva cifre: o treime din alegatorii inscrisi, 29 de milioane de americani, au votat in avans; numarul americanilor care s-au inscris pe listele de alegatori: 75 la suta din cei cu drept de vot – un procent neatins din 1920, cind femeile au primit dreptul de vot.

Votarea intr-o serie de state de pe coasta de est ar trebui sa se incheie intre 1 si 2 noaptea, dar cozile in fata centrelor de voatre sint atit de lungi incit multi se asteapta ca programul de votare sa fie prelungit.

Deasemenea, in multe state, autoritatile isi fac probleme daca sistemul de numarare a voturilor va face fata acestui numar fara precedent de buletine.

Primele estimari nu sint asteptate inainte de doua noaptea, iar cele mai importante state sint Florida, Indinana, Ohio, Missouri, Nevada si Carolina de nord – state in care diferentele dintre cei doi candidati sint minime.

Pina acum, majoritatea sondajelor de opinie nationale il dau castigator de democratul Barak Obama.

Concomitent, electoratul american alege membrii Camerei Reprezentantilor si 35 de senatori din totatul de 100. Se pare ca democratii vor avea majoritatea in Congres, dar intrebarea este daca in Senat vor reusi sa obtina majoritatea de baraj de 60 de mandate.
XS
SM
MD
LG