Linkuri accesibilitate

Săptămînalul Respekt îl acuză pe Milan Kundera de delaţiune


Potrivit unor documente publicate de saptaminalul Respekt, scriitorul ceh Milan Kundera ar fi denuntat la politia comunista, in 1950, o studenta, marturie care a condus, ulterior, la condamnarea unui tanar la ani grei de inchisoare, dupa ce initial se ceruse executarea sa.

Victima delaţiunii celebrului scriitor a facut 14 ani de închisoare, a lucrat forţat într-o mină de uraniu, are acum 80 de ani şi trăieşte în Suedia.La momentul respectiv Kundera avea 21 de ani. Kundera a negat acuzatiile intr-o declaraţie dată agentiei France presse.

Milan Kundera, care a fost initial un comunist convins, s-a alaturat taberei reformatoare in anii '60. Dupa inabusirea primaverii de la Praga de catre tancurile armatei rosii, lui Kundera i s-a interzis orice activitate politica.

Autor al romanelor "Gluma", "Insuportabila usuratate a fiintei", "Iubiri caraghioase", "Viata e in alta parte" sau "Valsul de adio", Kundera a emigrat in Franta in 1975.

Kundera refuza, de mai multi ani, orice intalnire cu presa si revine, uneori, incognito, in tara natală, precizează săptămînalul Respekt.
XS
SM
MD
LG