Linkuri accesibilitate

Adjunctul Secretarului de stat american David Merkel despre refuzul Tiraspolului de a participa la negocierile 5+2 de la Viena - unul din subiectele emisiunii Vioricăi Zaharia


Dialoguri 13 octombrie 2008

Doamnelor din domnilor, buna ziua. La microfon e Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri, 15 minute cu Radio Europa Liberă. Pentru început va propunem un buletin de stiri, prezentat de Radu Benea:

Intrevederea in formatul complet de negocieri “cinci plus doi” pentru reglementarea problemei transnistrene ce urma sa aiba loc la sediul OSCE d ela Viena la 7 si 8 octombrie a esuat din cauza refuzului autoritatilor de la Tiraspol de a participa. Adjunctul sub-secretarului de stat pentru Europa si Eurasia, David Merkel, aflat in vizita la Chisinau si Tiraspol s-a declarat dezamagit de anularea negocierilorsi a calificat drept “alogice” argumentele invocate de administratia transnistreana.

Presedintele Vladimir Voronin s-a intalnit saptamana trecuta cu arhiepiscopul de Tiraspol şi Dubăsari, Iustinian, caruia i-a transmis un set de vase euharistice pentru Catedrala „Schimbarea la Faţă” din oraşul Bender, cu prilejul aniversării a 600 de ani de la întemeierea localităţii.

***

Presedintele Ucrainei Viktor Yuschenko a dizolvat parlamentul si a anuntat organizarea de alegeri anticipate. Dupa acest anunt, intr-o interventie televiziata, liderul de la Kiev a acuzat-o pe Yulia Timoshenko, fosta sa aliata in timpul revolutiei portocalii din 2004, ca tradeaza interesele nationale pentru a obtine avantaje politice.

Timoshenko, la randul ei, a declarat ca va ataca in instanta decizia presedintelui. Potrivit sondajelor de opinie, partidul presedintelui Yuschenko "Ucraina Noastra" ar putea detine mai putine mandate in viitorul parlament de la Kiev.

***

Rusia si-a retras fortele militare din asa numitele zone tampon din jurul regiunilor secesioniste georgiene Abhazia si Osetia de Sud. Securitatea acestor zone va fi asigurata de misiunea Uniunii Europene. Potrivit acordului semnat de presedintele Frantei cu presedintii Georgiei si Rusiei, fortele rusesti ar trebui sa se retraga pe pozitiile detinute inainte de inceperea ostilitatilor, adica, inclusiv din cele doua republici separatiste. In Osetia de Sud si Abhazia, Rusia are in present desfasurati aproape 8000 de militari.

***

Intr-o cuvîntare la o reuniune internationala desfasurata la Evian in Franta, presedintele Rusiei Dmitri Medvedev a declarat ca Statele Unite si-au pierdut locul central pe arena mondiala si a cerut Europei sa colaboreze mai strins cu Rusia in domeniul securitatii continentului. Liderul de la Kremlin a repetat ingrijorarea tarii sale fata de extinderea in continuare a Aliantei Nord Atlantice.

***

Presedintele american George Bush a cerut liderilor Uniunii Europene sa isi coordoneze actiunile in vederea depasirii actualei crize financire internationale.

Bursa de la New York a inregistrat spre sfarsitul saptamanii trecute cresteri moderate, dupa scaderile masive inregistrate la inceputul saptamanii. Potrivit expertilor, investitorii au fost incurajati de planurile Rezervei Federale americane de a compara datoriile unor companii falimentare.

La Moscova, presedintele Dmitri Medvedev a dat publicitatii un plan prin care statul va imprumuta peste 36 de miliarde de dolari sistemului bancar aflat in dificultate ca urmare a crizei economice globale. Companiile ruse au imprumuturi ce totalizeaza 45 de miliarde de dolari care ar trebui returnate pina la sfirsitul anului.

Agentia Associated Press relateaza ca liderii comunitatii de afaceri din Rusia au criticat guvernul premierul Putin pentru ca a reactionat cu intirziere la evolutiile de pe pietele internationale.

***

Preşedintele Republicii Belarus Alyaksandr Lukaşenka a declarat că va menţine relaţii strânse cu Moscova. Vorbind înainte de întrevederea cu premierului rus, Vladimir Putin aflat saptamana trecuta în vizită la Minsk, Lukaşenka a spus că prietenia cu ruşii nu va fi schimbată pe relaţii mai strînse cu Europa. Discuţiile Putin-Lukaşenka s-au axat pe preţul gazelor ruseşti şi pe chestiunea regiunilor separatiste georgiene. Autorităţile de la Minsk nu au recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud.

------------

Prima reuniune in formatul cinci plus doi care urma sa aiba loc la sediul OSCE de la Viena saptamana trecuta la 7 si 8 octombrie a fost compromisa. Cu 11 ore inainte de reuniune Tiraspolul a anuntat ca nu va participa deoarece o considera fara rost si a acuzat observatorii - Uniunea Europeana si Statele Unite care au indemnat la partile la dialog - ca ar face presiuni. Astfel a esuat o noua incercare de a relua negocierile dintre Chisinau si Tiraspol in formatul cinci plus doi.

Imediat dupa refuzul exprimat al Tiraspolului, Republica Moldova a fost vizitata de adjunctul secretarului de stat al Statelor Unite, David Merkel, care a spus ca vine sa incurajeze Tiraspolul sa reia negocierile si sa-si exprime sprijinul fata de eforturile Chisinaului in acest sens. Cateva din declaratiile lui David Merkel vi le rezuma Elena Moldoveanu:

David Merkel a spus ca i se par lipsite de logica argumentele Tiraspolului invocate ca refuz de a participa la intrunirea ce urma sa aiba loca la Viena in formatul cinci plus doi, mai ales ca ele au fost exprimate cu 11 ore inainte de inceperea intrunirii. Reamintim ca reprezentantii Tiraspolului au calificat drept fara rost eventuale negocieri in formatul cinci plus doi, iar indemnul la dialog al observatorilor – drept presiune. Cu toate acestea, diplomatul american crede ca negocierile ar putea totusi fi reluate pana la sfarsitul acestui an. „Ne ingrijoreaza decizia Tiraspolului de a nu participa la aceasta reuniune. Am avut o discutie constructiva la Tiraspol si cred ca este important sa incurajam acum toti participantii la procesul de negocieri sa se implice activ si constructiv in lucrul pentru reluarea negocierilor in formatul cinci plus doi. M-am dus la Tiraspol sa-i incurajez sa participe, sa reia activitatea in acest format. Si ar fi cazul ca si ceilalti participanti sa vina si ei aici si sa incurajeze Tiraspolul sa reia activitatea in formatul cinci plus doi, ma refer desigur si la Federatia Rusa.”

Intrebat daca vede vreo legatura intre vizita la Tiraspol a lui Valeri Nesteruskin cu putin timp inainte de planificata reluare a negocierilor la Viena si refuzul brusc al Tiraspolului de a participa la negocieri, David Merkel a spus:

„La reuniunea mediatorilor, observatorilor si garantilor din 8 septembrie noi toti am cazut de acord, inclusiv reprezentantul Rusiei, ca trebuie sa incurajam Tiraspolul sa reia negocierile fara nici un fel de preconditii si fara nici o necesitate de intrevederi prealabile. Voi face in acest sens un urmator comentariu: noi asteptam ca Federaţia Rusă sa-si onoreze angajamentele asumate”.

Chiar daca Tiraspolul va refuza in continuare sa reia negocierile, formatul de negocieri “cinci plus doi” nu trebuie schimbat, a subliniat adjunctul secretarului de stat american, David Merkel. Potrivit lui, acest format este singurul recunoscut de comunitatea internationala si singurul in care se poate ajunge la o solutie ce ar asigura stabilitatea si prosperarea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

-------------

Îintreb acum pe invitatul emisiunii, redactorul sef adjunct al oficiosului de la Tiraspol „Dnestrovscaia Pravda”, Serghei Melnicenko... Cum credeti, de ce totusi administratia de la Tiraspol se opune reluarii negocierilor?

Serghei Melnicenko: Cu siguranta acesti doi ani de cand s-au stopat negocierile au aratat eficienta redusa in ce priveste atingerea unor compromisuri a formatului de experti cinci plus doi. Probabil de aceea mediatorii au organizat la 11 aprilie 2008 intrevederea Smirnov-Voronin la Bender, ea urma sa deblocheze procesul de negocieri intre oficialii partilor. De aceea Tiraspolul oficial si s-a concentrat mai mult la pregatirea intalnirii liderilor partilor si la munca grupurilor de experti – in transport, ecologie si altor masuri de sporire a increderii intre parti. De aceea nu cred ca intalnirea trebuia facuta doar pentru ca partile sa-si mai expuna o data pozitiile lor diametral opuse: Moldova – nu mai mult decat autonomie, si Transnistria - nu mai putin de independenta si construirea unor relatii de buna vecinatate.

Europa Libră: Dar cum poti ajunge la un compromis daca nu incerci sa te intalnesti ca sa discuti?

Serghei Melnicenko: Insusi formatul cinci plus doi este unul consultativ, la el nu se iau decizii si nu se semneaza documente. Acolo se exprima opinia comunitatii de experti din partea mediatorilor, garantilor si partilor. Poate ca mediatorii trebuie sa-si concentreze eforturile pe contactele directe ale „capilor” partilor si ale structurilor executive si chiar legislative?

Europa Liberă: Dle Melnicenko, cum vedeti deblocarea procesuluid e negocieri? Serghei Melnicenko rus: Poate ca este vreo iesire dar eu prognozez ca deocamdata mari progrese nu vor fi pentru ca toti suntem in pragul alegerilor pentru Parlamentul Moldovei din primavara 2009. Nu cred ca din reprezentantii Transnistriei dar chiar si ai Ucrainei si Rusiei gasesc temei ca sa forteze situatia pana la pronuntarea rezultatelor alegerilor. In functie de cine va castiga alegerile se va determina strategia viitoare de desfasurare a procesului de negocieri. Cred ca deocamdata se va pastra o anumita acalmie ca sa se evite ascutirea conflictului. Cred ca aceasta ii aranjeaza si pe mediatori si pe parti, de fapt. De ce spun ca multe depind de alegeri? Pentru ca daca Partidul Comunistilor din Moldova pierde majoritatea in Parlament si la putere vor veni forte care doresc unirea cu Romania si proeuropene, atunci situatia va fi la mana Transnistriei care va putea spune ca „Noi nu discutam cu ultranationalisti si partide de dreapta”. Asa vor dori sa discute doar despre un divort civilizat, dupa modelul Cehiei si Slovaciei. Asa ca acum nu are nici un sens sa se faca miscari bruste, cu atat mai putin sa fie fortate anumite intelegeri.

Europa Liberă: Dle Serghei Melnicenko, va multumim, am discutat, dragi ascultatori, cu redactorul sef-adjunct al ziarului „Dnestrovscaia Pravda”, Serghei Melnicenko.

----------

Corespondentii Europei Libere i-au intrebat pe locuitori ai regiunii intalniti intamplator daca divergentele politice ii dezbina si pe oamenii simpli si cum vad ei apropierea dintre locuitorii celor doua maluri ale Nistrului.

„Eu consider ca trebuie sa ne unim, pentru ca despartirea asta a lasat rude pe de o parte si pe de alta a Nistrului, trebuie de gasit contacte si de reunit. Daca se va colabora pe plan economic si oamenii se vor cunoaste mai bine.”

„Conducerea nu se poate apropia, lumea se poate. Daca conducerea ar fi mai apropiata de popor, atunci va fi unire, dar asa...”

„Mentalitatea oamenilor trebuie schimbata. Social oamenii sunt oropsiti si acolo si aici. In Transnistria a ramas mentalitate mai mult comunista, in al doilea rand multi din regiune lucreaza in Rusia si chiar au cetatenie ruseasca, si din cauza asta mai mult se trag oamenii la Rusia. In opinia mea, nu e asa de mare Moldova ca sa o putem imparti. Trebuie de gasit limba comuna. Pana acum am taiat atat de tare, s-a facut asa o leziune ca acum e foarte greu de revenit la ce a fost.”

„Trebuie de inceput cu politica si atunci si economia va fi mai buna si relatiile dintre oameni si am trai mai bine, asa cum am trait candva. Daca politicienii s-ar intelege, atunci si poporul ar merge incotro l-ar indrepta politicienii.”

„Toti suntem totuna. Eu sunt rusoaica de nationalitate dar lucrez printre moldoveni si nu vad nici o diferenta.”

„ Eu tot nu vad nici o diferenta. Oamenii de rand se inteleg, acolo sus sunt divergente, dar oamenii simpli cred ca se respecta reciproc.”

------------

Saptamana trecuta s-au implinit doi ani de cand a fost asasinata, la Moscova, jurnalista Anna Politkovskaia. Amnesty International si Institutul International al Presei de la Viena au cerut cu aceasta ocazie inca o data autoritatilor ruse sa ii gaseasca pe cei care au ordonat crima. Peste 100 de personalitati, intre care fostul presedinte al Cehiei si dizident Vaclav Havel, arhiepiscopul din Africa de Sud Desmanond Tutu si scriitorul Noam Chomsky au trimis o scrisoare deschisa cotidianului britanic Daily Telegraph prin care cer autoritatilor ruse sa-i aduca in fata justitiei pe cei vinovati de moartea jurnalistei. Mai mule, de la Oana Serafim:

Anna Politkovskaia lucra la cotidianul Novaya Gazeta si a scris foarte mult despre razboiul din Cecenia si despre abuzurile savirsite de trupele rusesti in nordul Caucazului. In urma cu doi an, pe cind iesea din locuinta sa, a fost impuscata. In iunie anul acesta un etnic cecen, RUSTAM MAHMUDOV, presupusul criminal, a fost condamnat in absenta. Autoritatile ruse spun ca ar fi parasit tara si ca s-ar ascunde in Europa Occidentala. Fratii lui Makmudov si un fost ofiter de politie de la Moscova au fost condamnati in legatura cu crima si sint in detentie.. dar despre cei care au ordonat crima, autoritatile nu spun nimic.

Fiul jurnalistei, la o conferinta a organizatiei Reporters sans Frontieres la Paris, vinerea trecuta, spunea ca procesul s-a referit la o mica parte a cazului si ca, in decursul anchetei, serviciile de securitate rusesti au avut un important rol.

In urma cu doi ani, presedintele de atunci al Rusiei, actualul premier Vladimir Putin declara: “Da, într-adevar aceasta jurnalista a fost un critic taios la adresa autoritatilor actuale din Rusia. Dar jurnalistii ar trebui sa cunoasca si, în tot cazul, expertii înteleg perfect ca influenta ei asupra asupra vietei politice din Rusia era cât se poate de neînsemnata. Era cunoscuta în cercurile jurnalistice, de aparare a drepturilor omului, în strainatate... Dar repet, influenta ei asupra vietii politice din tara era minima. Asasinarea unei astfel de persoane, asasinarea cu cruzime a unei femei, mame este prin ea însesi îndreptata si împotriva tarii noastre, împotriva autoritatilor actuale din Rusia.”

La fundatia Memorial de la Moscova, lideri ai organizatiilor civice pentru apararea drepturilor omului, jurnalisti si fosti dizidenti s-au adunat pentru a si-o reaminti. Cereminiile au fost deschise printr-un moment de reculegere in memoria jurnalistei.

------------

Dragi ascultatori, cu acest subiect incheiem emisiunea Dialoguri de astazi. Sunt Viorica Zaharia si va reamintesc ca puteti comenta emisiunile noastre deschizand pagina www.europalibera.org.

Va multumesc pentru atentie si va urez toate cele bune.

Aici e Radio Europa Libera.
XS
SM
MD
LG