Linkuri accesibilitate

Cătălin Predoiu: Faptul că în CSM sînt persoane controversate face ca deciziile CSM să fie privite cu circumspecţie


Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a afirmat că în Consiliul Superior al Magistraturii sunt personaje controversate, care au un trecut în spate, astfel că nu poate fi privită cu detaşare o decizie a CSM fără circumspectie.

Senatul a aprobat, în 16 septembrie, modificarea Legii 303/2004, prin care procurorii şefi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi ai Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), precum şi adjuncţii lor, nu mai sunt numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.

În 8 octombrie, Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că modificările la Legea 303 privind numirile în funcţii a procurorilor şefi sunt neconstituţionale, întrucât a fost încălcat principiul constituţional al bicameralismului Parlamentului României. Dezbaterile parlamentare privind procedura de numire a procurorilor şefi vor fi reluate.
XS
SM
MD
LG