Linkuri accesibilitate

Debutul misiunii UE de monitorizare din Georgia - Rusia nu permite accesul obsevatorilor UE în zonele tampon


Uniunea Europeana incepe astazi desfasurarea misiunii celor 300 de monitori civili in Georgia, conform acordului de incetare a focului negociat de presedintele Frantei Nicolas Sarkozy.

Potrivit intelegerii, trupele rusesti ar urma sa se retraga in urmatoarele 10 zile din teritoriile din jurul republicilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia. Ieri, Rusia a anuntat insa ca echipei de manitorizare nu i se va permite accesul in zona tampon din jurul celor doua regiuni separatiste pentru ca nu ar fi fost finalizata intelegerea tehnica cu Uniunea Europeana.

Secretarul general al Consiliului de securitate din Georgia, Aleksandr Lomaia a acuzat Rusia ca incearca sa amine retragerea fortelor armate din Georgia prin diferite tertipuri. Aflat la Tbilisi, coordonatorul politicii externe si de securitate a Uniunii Europene Javier Solana s-a declarat increzator ca Rusia isi va respecta angajamentele asumate in fata presedintiei Uniunii Eurpene.

Rusia intentioneaza sa mentina in cele doua regiuni separatiste 7600 de militari.

Intre timp, Comisia Europeana a anuntat organizarea unei conferinte a donatorilor pentru Georgia pe 22 octombrie, promitind 500 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii distrusa de fortele rusesti in cursul confruntarii din luna august.
XS
SM
MD
LG