Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a încurajat Guvernul României "să trateze corupţia la nivel înalt ca pe o problemă de importanţă naţională". Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray a făcut aceasta declaraţie în urma discuţiilor purtate marţi la Bruxelles de Jose Manuel Barroso cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. "Este un gest de exasperare din partea lui Barroso", spune un diplomat european citat de Romania Libera. "Barroso vede ca in curand guvernul se va schimba si nu are nici o garantie ca reformele in Romania vor fi continuate.

La rindul sau, premierul Tariceanu a declarat ca modificarea de catre Parlament a procedurii de numire a procurorilor-sefi a fost "inoportuna", mai ales cat timp justitia este monitorizata de catre Comisia Europeana.

In raportul anual de tara, Comisia recomanda Romaniei sa nu schimbe modalitatea de numire a procurorului general, dar si a procurorului-sef anticoruptie. Senatul Romaniei a decis, prin vot, excluderea presedintelui din acest proces, astfel incat procurorii-sefi ai DNA, DIICOT, plus procurorul general sa fie numiti de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului Justitiei.

Premierul Tariceanu a facut de asemenea cunoscut ca a discutat cu presedintele Comisiei Europene despre viitoarea misiune de experti UE in Romania, despre criza financiara si despre schimbarile climatice.
XS
SM
MD
LG