Linkuri accesibilitate

Pe cînd o "primă de răbdare" pentru românii rămaşi acasă pe lîngă prima de instalare oferită repatriaţilor? - Judit Ferencz


Vizita preşedintelui Traian Băsescu în Secuime, subiect de analize, comentarii şi pamflete în presa de limbă maghiară. „Expediţiile lui Băsescu”, titrează Háromszék: Vizitele, chipurile, neoficiale ale preşedintelui se lasă mereu cu declaraţii revelatoare. După întâlnirile neoficiale cu liderii locali din Harghita şi Covasna, Băsescu a făcut o paralelă de zile mari între urşii din zonele secuieşti şi câinii vagabonzi ai Bucureştilor. După care a vorbit despre autonomie. Mai exact, a promis că la următoarea vizită va aborda şi acest subiect.

„Băsescu la cârma UDMR” – este un titlu din Új Magyar Szó. Totul se explică în comentariu. Preşedintele ţării se duce la secui şi le vorbeşte despre solidaritate. Despre solidaritatea maghiară, necesară pentru reprezentarea parlamentară. Exact ca liderul UDMR, Markó Béla. Hargita Népe rezumă vizita prezidenţială într-o singură frază: „Băsescu a venit, i-a mustrat pe liderii locali, după care a luat prânzul cu ei”.

Népújság comentează o declaraţie a ambasadorului Ungariei la Bucureşti, care-şi exprimă speranţa că, in viitor, ritmul de construire a autostrăzilor se va accelera. Krónika publică răspunsul ministrului transporturilor, Ludovic Orban, care-i sugerează ambasadorului Ungariei să-şi vadă de treburile lui, respectiv de autostrăzile din Ungaria. Oricum, declară ministrul Ludovic Orban în alt context, până în 2013, România va avea cca. 2000 de kilometri de drumuri modernizate şi autostrăzi.

Un alt schimb de replici, relatat de Szabadság. Un politician PSD acuză: ministrul udemerist Borbély László a publicat pe bani publici o broşură şi în limba maghiară. Borbély replică: primarii maghiari au dreptul de a se informa în legătură cu proiectele ministerului în limba lor maternă. Transindex face o analiză a respectării Chartei Limbilor Regionale şi Minoritare, ratificată recent în România. Şi ajunge la concluzia: documentul Consiliului Europei este de fapt un soi de meniu. Din zecile de recomandări, fiecare alege exact ce pofteşte.

Hermannstädter Zeitung punctează o altă problemă. Europarlamentarul Renate Weber vorbeşte despre lipsa unei viziuni europene în privinţa problemei romilor. Or în lipsa unei viziuni clare nu se pot elabora strategii. Darămite soluţii.

Strategii nu, dar soluţii există. Este concluzia secretarului de stat Haller István, membru în Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Transindex relatează povestea lui Haller cu datoriile statului român. România a fost condamnată de CEDO şi obligată la plata unor despăgubiri în cazul Hădăreni, unde, în 1993, au fost ucişi patru romi şi au fost incendiate 12 case. Ei bine, statul român a tot amânat plata. Până când a intervenit secretarul de stat Haller şi a ameninţat că intră în greva foamei. Nu s-a ajuns la grevă: autorităţile au deblocat instantaneu fondurile pentru victimele din Hădăreni.

În week-end, editorialistul cotidianului Hargita Népe se întreabă: „De ce oare politicienii scot adevăratele perle în week-end ?”. El ia la puricat recolta week-end-ului trecut. Liderul PD, Emil Boc anunţă strângerea de semnături pentru un parlament unicameral. Băsescu le vorbeşte despre unitate secuilor. Markó Béla încearcă o definiţie pentru ideologia UDMR: „nu o luom la stânga, nici la dreapta. Mergem tot înainte”. Şi, surclasându-i, pe toţi, liderul PSD, Mircea Geoană, propune câte 20.000 de euro pentru fiecare cetăţean român care alege să se întoarcă în ţară. Editorialistul pune o altă întrebare: cât să ni se ofere nouă, care am rămas în România şi ascultăm zilnic aceste bazaconii ?
XS
SM
MD
LG