Linkuri accesibilitate

Dubii legate de rezultatele pe care le va avea votul uninominal - Judit Ferencz


Fără discuţii, subiectul săptămânii este noul an şcolar. A sunat clopoţelul: Krónika publică un reportaj despre bufetele din şcoli. Chiar înaintea deschiderii anului şcolar a apărut în Monitorul Oficial lista produselor ce nu pot fi comercializate în incinta instituţiilor de învăţământ. Toate produsele considerate nesănătoase sunt prohibite, inclusiv apa minerală carbogazoasă. Reporterii de la Krónika au discutat cu mai mulţi liceeni. Care s-au învăţat în doar câteva zile să-şi facă provizii în drum spre şcoală. Aşadar, ei ronţăie în continuare chipsuri şi-şi savurează cola de toate zilele. În schimb, comercianţii din şcoli sunt necăjiţi. Proprietara bufetului dintr-un mare liceu se plânge: în cea de-a doua zi a anului şcolar a reuşit să vândă zece mere. Şi două banane.

Ca şi în anii precedenţi şi, probabil, anii ce urmează, o treime a instituţiilor de învăţământ nu are autorizaţie sanitară. Adică nu există canalizare, grupuri sanitare şi apă curentă. Hargita Népe se întreabă: la ce bun să se publice anual aceste statistici, dacă oricum nu se întâmplă nimic? Autorităţile se fac că plouă, că doar nu s-or apuca să închidă şcoli. Astfel, problema instituţiilor neautorizate se reduce la nişte ştiri, publicate, invariabil, an de an.

Új Magyar Szó publică un comentariu despre noua lege electorală. Care, zice autorul, a şi început să producă efecte, deşi nici măcar nu e sigur că va fi aplicată. Chiar şi cei mai determinaţi susţinători ai legii, parlamentarii PD-L, şi-au dat seama de hibe. În forma actuală, legea mult lăudatului vot uninominal seamănă a joc de noroc. Electoratul se poate trezi cu reprezentanţi pe care nu i-a votat. Partidele au altă problemă: rezultatele sunt imprevizibile, deci nu pot rezerva locuri câştigătoare pentru clienţii de încredere.

Şi încă o problemă, ridicată de senatorul Frunda György, citat de Transindex: cum vor fi împărţite fondurile pentru campanie? În noul sistem, nu pot fi delimitate circumscripţiile importante, cu şanse de câştig. Are un partid mic, cum este şi UDMR, bani suficienţi pentru a-şi sprijini toţii candidaţii?

Gurile rele spun că are. Krónika comentează declaraţia unui parlamentar socialist din Ungaria, care a zis că partidul său le-a acordat sprijin udemeriştilor, ori de câte ori aceştia au cerut. Sigur, tot la cererea UDMR, acest lucru ar fi trebuit să rămână secret – a mai adăugat politicianul din Ungaria. Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, dezminte. De fapt, nu dezminte, ci explică: este adevărat, partidul de guvernământ din Ungaria a sprijinit UDMR. Acordând cu generozitate sprijin moral.

Din Hermannstädter Zeitung aflăm că Forumul Democrat al Germanilor din România nu se confruntă cu problemele generate de noua lege electorală. Şi asta pentru că va desemna un singur candidat. Ovidiu Ganţ, reprezentant al minorităţii germane în parlament, va candida pentru un nou mandat. FDGR nu va încheia alianţe preelectorale şi nu va sprijini alţi candidaţi.

Hargita Népe publică o anchetă despre cum fentează mamele sistemul de asigurări, spre mulţumirea tuturor. Timp de doi ani, mamele beneficiază de o alocaţie pentru creşterea copilului. Unele vor însă să prelungească această perioadă cu cel puţin un an. Se poate, dacă copilul suferă de o boală cronică, certificată (contra unei mici şpăgi) de medicul de familie. Direcţia de Protecţie a Copilului avizează certificatul şi mama mai poate sta acasă un an cu alocaţia de puţin peste 200 de euro. În judeţul Harghita, numărul copiilor care suferă de asta a crescut simţitor. Autorităţile sunt conştiente că, de fapt, nu sunt cu toţii bolnavi. Dar închid ochii. De ce? Păi, dacă şi-ar exprima vreun dubiu vizavi de certificatele medicale, ar trebui să ceară o expertiză. Care, nu-i aşa, costă. Pe de altă parte, în creşe şi grădiniţe nu există suficiente locuri, deşi învăţământul preşcolar este obligatoriu. Soluţia? Copiii să stea acasă. Mai departe: majoritatea mamelor care optează pentru prelungirea concediului de creştere a copiilor au un salariu mai mic decât indemnizaţia. Angajatorii au şi ei de câştigat: cât mamele lipsesc, angajează sezonieri, scutindu-se astfel de plata mai multor taxe şi impozite.
XS
SM
MD
LG