Linkuri accesibilitate

Premiul pentru Democraţie “Ion Raţiu” decernat Eleonorei Cercavschi, directoarea liceului Ştefan cel Mare din Grigoriopol – unul din subiectele emisiunii realizate de Viorica Zaharia


Dialoguri 22 septembrie 2008

Doamnelor si domnilor, buna ziua. La microfon este Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri, 15 minute cu Radio Europa Libera. Mai intai sa ascultam un buletin de stiri, prezentat de ElenaCioina.

Ministrul Reintegrarii al Republicii Moldova, Vasilii Sova a declarat Europei Libere ca formatul “5 plus 2” este singurul in care pot fi purtate negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene. Intr-o eventuala formula trilaterala – Chisinau-Tiraspol-Moscova - despre care a vorbit anterior presedintele rus Dmitri Medvedev, ar putea avea loc doar consultari, nu si negocieri oficiale, a spus Sova. El a mai adaugat ca Chisinaul a respins definitiv si nu va mai reveni la asa-numitul plan Kozak de reglementare a conflictului, plan propus anterior de Rusia.

***

Liderul de la Tiraspol Igor Smirnov a anuntat ca se pregateste de o interevedere cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care ar urma sa aiba loc intr-un viitor apropiat. Smirnov a spus la Tiraspol ca, la intrevederea sa recenta cu presedintele Rusiei Dmitri Medvedev, a primit asigurari ca Rusia va sustine dialogul partilor de pe pozitii egale si ca Moscova va apara drepturile si interesele cetatenilor rusi si ale companiilor rusesti indiferent de zonele in care se afla si activeaza acestia.

-------

Presedintele Rusiei Dmitri Medvedeev a semnat acorduri de prietenie ale Rusiei cu Abhazia si Osetia de Sud. Acordurile stipulează relatii de cooperare la nivel economic, diplomatic si militar. Secretarul Consiliului de Securitate Nationala al Georgiei, Aleksandr Lomaia considera ca aceste acorduri inseamna de fapt anexarea celor doua regiuni la Rusia, incalcind legislatia internationala. Joi, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, a declarat ca Rusia va amplasa baze militare pe teritoriul Abhaziei si Osetiei de Sud. “Moscova nu vede o alta posibilitate de a asigura securitatea poapoarelor celor doua republici”, a spus Lavrov.

***

Legislativul local al regiunii autonome Crimeea din Ucraina a cerut parlamentului de la Kiev sa urmeze exemplul Rusiei si sa recunoasca independenta Abhaziei si Osetiei de Sud.

****

Seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov a declarat ca recunoasterea de catre Rusia a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud nu poate servi drept precedent pentru rezolvarea conflictelor Transnistriei si Karabahului de Munte. Potrivit Agentiei “Interfax”, Lavrov a spus ca Rusia va sustine in continuare solutionarea pasnica a conflictelor de pe teritoriul CSI.

------

Dragi ascultatori, invitatul emisiunii de astazi este politologul de la Kiev Olexandr Sushko, directorul Centrului pentru Pace, Conversiune si Politica Externa a Ucrainei. Va intreb mai intai, dle Sushko, ce semnificatie poate avea, acum, in actualele conditii – dupa evenimentele din Georgia - rezolutia de saptamana trecuta a Parlamentului Crimeii in care se cere Radei Ucrainei sa recunoasca si ea, cum a facut-o Rusia si Nicaragua, independenta Abhaziei si Osetiei de Sud?

Olexandr Sushko: Haideti sa punem lucrurile la locul lor. In Ucraina cel mai probabil vor fi alegeri anticipate. In aceste conditii se da lupta pentru toate segmentele electoratului. Fortele politice din Parlamentul Crimeii care au votat pentru aceasta rezolutie sunt pro-ruse si ele trebuie astfel, inainte de alegeri, sa trimita un semnal electoratului ca iata ei sunt intraadevar aparatori ai intereselor Rusiei. De fapt, nu este prima data cand Parlamentul Crimeii adopta declaratii prin care isi depaseste competenta. De exemplu, acest parlament a votat pentru a declararea Crimeii “teritoriu fara NATO” si alte documente declarativ-populiste care au fost in contradictie cu politica generala si cu Constitutia Ucrainei. E un “demers” politic. Cred ca la fel ca si in alte cazuri, Procuratura Generala a Ucrainei va ataca aceasta rezolutie si ea va trebui anulata.

Europa Libera: Dle Olexandr Sushko, asa cum stiti, probabil, la 12 septembrie Duma de Stat a simplificat procedura de acordare a cetateniei ruse strainilor. Locuitorii Transnistriei au deja, o mare parte din ei, cetatenia Rusiei. Putem, intelege aceasta actiune ca o masura a Rusiei de a cuceri “cu pasapoarte” teritoriile in care pare sa aiba interese?

Olexandr Sushko: Sigur ca Rusia are deja pe teritoriul Transnistriei o parte insemnata a cetatenilor ei si toti conducatorii Transnistriei sunt si cetateni ai Rusiei si nu este nimic de mirare ca aceasta politica serveste ca justificare pentru expansiunea militara in Georgia si poate servi ca expansiune politica in cazul Moldovei. Nu imi sunt cunoscute detaliile legii respective, dar cum se stie, Rusia demult promoveaza o politica de a-si fortifica influenta in statele vecine sau ale fostei CSI prin acordarea cetateniei. Am putut vedea ca aceasta a fost o parghie in mana Rusiei, pentru ca toate explicatiile interventiei militare a Rusiei in Osetia de Sud s-au rezumat anume la justificarea ca Rusia isi apara propriii cetateni, nici nu ai ce demonstra aici. Aflarea cetatenilor rusi pe teritoriul altor state este folosita de Rusia nu doar ca o parghie de presiune politica, dar si ca motiv pentru interventie militara, si de aceea nici o tara care are pe teritoriul sau multi cetateni rusi nu se poate simti in siguranta.

Europa Libera: Dle Olexandr Sushko, va multumim.

La aproape o saptamana de la inceputului acestui an scolar, autoritatile regionale au anuntat ca din scolile din Transnistria au plecat o mare parte din profesori, in jur de 7 la suta. S-a dovedit ca o parte din profesori au muncit vara peste hotare si au decis sa ramana la munca acolo. De ce sa revina la salarii de 100 de dolari? se intraba unii. Corespondenta noastra la Bender, Valentina Semionova, a incercat sa afle cum inteleg sa “fuga de saracie” unii profesori din regiune dar si ce planuri au autoritatile in aceasta privinta. Relatarea ei va este prezentata de Elena Cioina.

Fratii Ana si Sasha au 14 si, respectiv, 21 de ani si in acest an au ramas pentru prima data singuri, doar in grija, de la distanta, a bunelului. Mama lor, profesoara de istorie la colegiul pedagogic si, prin cumul, la o scoala din Bender, a decis sa ramana, in urmatorul an de invatamant, la Odesa, dupa ce toata vara si-a petrecut-o acolo, vanzand suveniruri turistilor.

"Este deja12 septembrie si mama a decis sa ramana la Odesa, pentru ca trebuie sa-l puna pe picioare pe Sasha, pe mine, mama ne mai trimite bani din cand in cand, noi invatam sa traim independent. Ne mai ajuta bunelul, ne ajuta sa facem mancare…. Sigur ca ne este dor de mama, Sasha a fost nu demult la ea. Stiu ca si acolo nu-i vine deloc usor… Mama a terminat Universitatea din Moscova, dar acum, iata, are un salariu mizer!

Copiii isi asteapta mama acasa abia la Craciun, dar spun ca pana atunci vor merge la ea in vizita.

Anastasia Egorovna Tkaci este invatatoare la scoala nr.12 din Bender. Am intrebat-o daca s-a odihnit in vacanta.

Anastasia Egorovna Tkaci: Cineva ne poate invidia, pe noi, invatatorii, ca avem vacanta si ne odihnim toata vara. Dar eu, in prima luna din aceasta vacanta am lucrat impreuna cu colegii in curtea scolii, apoi copilul mi s-a imbolnavit si am stat cu el in spital. In cea de-a treia luna de vacanta ma gandeam ca o sa-mi refac puterile, dar nu! ne-a chemat directorul scolii sa facem, noi, profesorii, reparatie in scoala. Cam trei saptamani am facut reparatie, curatenie, am spalat draperiile scolii etc. Asa si nu ne-am odihnit. Din concedialele pe care le-am primit nu mi-au ajuns bani pana acum, practic acum stam fara bani, aproape ca nu avem nici pentru mancare.

Singura alinare, spune Anastasia Egorovna, este ca in acest an de invatamant are elevi noi, micuti inocenti veniti in clasa intai.

Anastasia Egorovna Tkaci : Singura alinare la inceputul acestui an de invatamant este ca predau copiilor din clasa intai si ei, mici si dornici de carte, imi inspira multa energie, in rest ma simt foarte obosita si, in plus, din partea administratiei scolii vine o energie negativa, au multe pretentii, multe obiectii, chiar la inceputul anului de invatamant. Asa ca nedorinta de a lucra este nu din cauza copiilor, ci din cauza, in primul rand, a administratiei scolii.

Administratia de la Tiraspol nu a anuntat deocamdata cum intentioneaza sa rezolve problema crizei de profesori, veche de mai multi ani, insa presedintele Sovietului Suprem, Evgheni Sevciuc a anuntat saptamana trecuta ca Sovietul Suprem va examina in curand un pachet de legi care prevad majorarea traptata a salariilor angajatilor din sectorul bugetar.

-----

Directoarea unei alte scoli din regiunea transnistreana, anume a liceului “Stean cel Mare din Grigoriopol”, Eleonora Cercavschi, a primit recent premiul pentru Democratie “Ion Ratiu” pentru anul 2008, oferit de Centrul International „Woodrow Wilson” din Washington si de Centrul pentru Democratie „Ion Ratiu” si Fundatia de Caritate „Ratiu”. Cu acest prilej, corespondentii nostri au vizitat liceul si s-au interesat in ce conditii functioneaza el acum.

Liceul “Stefan cel Mare” are 130 de elevi si studiaza dupa programele Ministerului Educatiei de la Chisinau. De 6 ani liceul nu are un sediu in orasul Grigoriopol, de aceea elevii impreuna cu profesorii invata in schimbul doi, adica dupa amiaza, in cladirea scolii din satul Dorotkaia. Ei parcurg astfel 34 de kilometri in fiecare zi de la Grigoripol la Dorotkaia, inghesuiti in trei autobuze.

Desi recunosc ca le vine greu sa parcurga in fiecare zi distanta de la Grigoriopol la Dorotkaia, elevii spun ca astfel devin mai rezistenti si mai responsabili.

"Avem parte de niste profesori extraordinari. Ne-am invatat sa fim tari, sa fim independenti si dragostea pe care noi o avem fata de liceu cred ca nu o mai are nimeni. Poate ca anume calatoria aceasta cu autocarul a facut ca noi sa fim mai uniti si sa tinem unul la altul ca fratii si sa ne ajutam in momentele grele, atat in afara scolii, cat si in scoala."

"Sigur ca suntem uniti intre noi. A fost o decizie buna sa vin in scoala aceasta, pentru ca cei mai buni profesori au venit aici."

Liceul a fost evacuat din Grigoriopol in 2002, cand administratia orasului a cerut scolii sa accepte predarea in “limba moldoveneasca” cu alfabet chirilic si sa se suboroneze Ministereului Educatiei de la Tiraspol. Pentru ca o buna parte din profesori, parinti si elevi s-au opus, scoala a fost nevoita sa paraseasca orasul Grigoriopol. Directorul Liceului, Eleonora Cercavschi spune ca a sperat si in acest an ca liceul va reveni in orasul in care locuiesc copiii si profesorii lui, dar in zadar. Al 7-lea an de invatamant a inceput pentru acesti elevi in scoala “imprumutata” de la Dorotkaia.

"Asta e o injosire pentru copii – sa existe acolo scoli pustii, iar acesti copii sa vina la atatia kilometri ca sa faca scola. Eu am numit copiii astia copii-eroi."

Eleonora Cercavschi si profesorii Liceului “Stefan cel Mare” se plang de lipsa de atentie a autoritatilor de la Chisinau, de la care asteaptau rezolvarea problemei scolii lor si cel putin sustinere morala.

"Vedem o raceala fata de noi. Probabil pentru ca noi le cream probleme, scolile astea opt care sunt in zona transnistreana, ministerului educatiei si ministerului reintegrarii. Daca nu am exista… cred ca asta e problema, nu exista scoli, nu exista problema."

Cand am aflat ca Fundatia de la Washington a decis sa-i acorde Eleonorei Cercavschi premiul pentru democratie pentru anul 2008, am intrebat-o pe directoare cum de s-a aflat la Washington despre activitatea sa in Transnistria? “Nu stiu, mi-a raspuns, probabil ca cei din Statele Unite sunt mai aproape cu ochii pe noi decat cei din preajma”.

Dragi ascultatori, acesta a fost ultimul subiect al emisiunii nostre. Sunt Viorica Zaharia, va multumesc pentru atentia si va urez toate cele bune. Cautati-ne pe internet pentru mai multa informatie la www.europalibera.org.
XS
SM
MD
LG