Linkuri accesibilitate

Delegaţie de vîrf a Uniunii Europene pleacă la Moscova în încercarea de a determina Rusia să-şi retragă trupele din Georgia


Preşedintele francez Nicolas Sarkozy călătoreşte luni la Moscova în fruntea unei delegaţii europene, la o săptămână după ce liderii eruopeni au decis să îngheţe negocierile cu Rusia pentru un nou acord de parteneriat.

Preşedintele Sarkozy, reprezentând preşedinţia rotativă a Uniunii Europoene, împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi responsabilul cu politica externă şi de securitate europeană, Javier Solana vor încerca din nou să convingă Rusia să-şi retragă trupele de pe teritoriul Georgiei pe poziţiile deţinute până la izbucnirea conflictul de luna trecută. Cei trei vor face o escală şi la Tbilisi.

În pregătirea vizitei, miniştrii de Externe UE au participat la o conferinţă de două zile la Avingnon, exprimând încă o dată unitatea Uniunii Europene în faţa Rusiei. Ministrul german Frank-Walter Steinmeier a declarat că nu există motive pentru a abandona această unitate.

Ministrul francez de Externe Bernard Kouchner a spus că răspunsul Uniunii Europene la criza georgiană va fi diferit de cel al Washington-ului, europenii preferând o abordare mai puţin dură, cu cât mai puţine confruntări.
XS
SM
MD
LG