Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin nu a confirmat, nici nu a infirmat posibilitatea unei apropiate întâlniri în format trilateral între preşedinţii Rusiei, Moldovei şi liderul de la Tiraspol pentru a conveni asupra unei soluţii noi în criza transnistreană. Kuzmin a spus însă că orice format de negocieri este bun dacă dă rezultate.

Kuzmin a spus că eforturile întreprinse de Moscova în format bilateral sau, posibil, în format trilateral nu trebuie să fie contrapuse celorlate eforturi de reglementare în Transnistria.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev s-a întâlnit pe 25 august cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin, spunând că există şanse bune pentru a se ajunge la o soluţie. Iar miercuri Medvedev s-a întâlnit cu liderul transnistrean Igor Smirnov, convingându-l să se aşeze la masa negocierilor cu preşedintele Voronin.

Kremlinul a spus într-un comunicat de presă că vor continua consultările la nivel de lucru între cele trei părţi, cu posibilitatea unor întâlniri la nivel mai înalt. Din acest format trilateral ar fi excluşi doi mediatori din formatul actual de negocieri, 5+2, anume OSCE şi Ucraina, precum şi cei doi observatori, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Presa rusă a scris că o întâlnire Medvedev-Smirnov-Voronin ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare. Dar preşedinţia de la Chişinău informase pe 1 septembrie că preşedintele Vladimir Voronin se va afla în această perioadă în vacanţă, până la mijlocul lunii, la Karlovy Vary în Cehia.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG