Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


La Bruxelles se desfasoara summitul Uniunii Europene, convocat de Franta, ca urmare a crizei ruso-georgiene si a faptului ca Moscova nu a respectat acordul convenit cu Georgia si negociat de presedintele Frantei Nicolas Sarkozy.

Potrivit corespondentilor nostri nu va fi foarte simplu sa se ajunga la un acord intre toate cele 27 de tari ale Uniunii, dar liderii tarilor membre, au vorbit, la unison despre nevoia unui semn clar si limpede de sprijin pentru Georgia si a unui semnal clar pentru Rusia.

Intr-un proiect de declaratie finala, pe care au vazut-o corespondentii nostri, dar care va fi cu siguranta modificata pina in ultimul moment, se exprima “ profunda ingrijorare” pentru conflictul deschis din Georgia si fata de reactia disproportionata a Rusiei la atacul din Tinvali.

Proiectul de declaratie condamna cu tarie recunosterea independentei Anhaziei si Osetiei si cere Comisiei Europene sa examineze consecintele practice ale acestei decizii. Se vorbeste si despre analizarea cu atentie a relatiilor dintre Uniunea Europeana si Rusia, despre acordarea de ajutor de urgenta pentru reconstructia Georgiei.

In proiectul de declaratie se cere Rusiei sa se retraga pe pozitiile avute dinainte de conflict si sa inceapa negocieri pe teme de securitate si stabilitate in legatura cu Abhazia si Osetia de sud.

Coordonatul politicii externe si de securitate a Uniunii Europene, Javier Solana declara presei in aceasta dimineata: Sanctiunile nu se afla pe agenda de astazi. Ceea ce vom face, vom incepe sa re-evaluam relatia noastra cu Rusia. Sintem la inceputul procesului de acord de parteneriat si colaborare cu Rusia si toate aceste lucruri vor fi re-evaluate.

Aceste evaluari nu vor putea fi definitivate insa inainte de intilnirea bianuala de la Nisa, dintre Uniunea Europeana si Rusia, prevazuta pentru 14 noiembrie.

Premierul Marii Britanii Gordon Brown si lideri ai tarilor din Estul Europei au cerut masuri mai dure impotriva Moscovei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG