Linkuri accesibilitate

Cinci kilometri în plin neant şi în nici patru ani - Judit Ferencz


Leitmotivul săptămânii: 5 kilometri. 5 km de autostradă. În neant, după cum remarcă Krónika. Porţiunea asfaltată a autostrăzii Borş-Braşov se află în plin câmp şi nu este legată de nici o altă şosea. Dar se apropie alegerile. Ne putem aştepta deci la o inaugurare spectaculoasă a vreo 25 de km de autostradă. Pare ridicol, este ? Ei bine, nu este. Dacă ne gândim la celelalte mari proiecte, prezentate cu fast, cum ar fi podul Calafat-Vidin sau Coridorul european IV, proiecte de care s-a ales praful, atunci tre’ să ne bucurăm. 25 de km, care cică vor fi inauguraţi anul acesta, reprezintă cu exact 25 de km mai mult decât nimic.

Szabadság face o mică istorie politică a autostrăzii Borş-Braşov care, iată, are deja 5 km asfaltaţi. Proiectul a creat dispute aprinse încă din perioada 2000-2004, când se afla PSD la guvernare. Conducerea centrală a partidului nu a susţinut construirea acestei autostrăzi, optând iniţial pentru varianta Bucureşti-Arad. La presiunile UDMR şi ale grupului din Cluj al PSD s-a aprobat totuşi proiectul. Lucrările au demarat în 2004, în ultimele luni ale guvernării PSD. După alegerile din 2004 lucrările au fost sistate. Preşedintele Băsescu şi mai mulţi lideri ai Partidului Democrat au contestat prioritatea investiţiei. Cum însă liderul clujean al democraţilor, Emil Boc, se bucură de largă susţinere, lucrările au continuat. Târâş-grăpiş, ce-i drept.

Népújság punctează veşnicele controverse dintre firma constructoare Bechtel şi guvernanţi. Cinci kilometri în patru ani – nu-i totuşi o realizare spectaculoasă. Bechtel explică: lucrările întârzie, căci guvernul nu face plăţile în timp util. Guvernanţii ies la rampă şi afirmă cu tărie că sunt cu plăţile la zi. Cineva minte, constată sec comentatorul.

Viaţă există însă şi dincolo de autostradă. Imunitatea să dispară! - Hermannstädter Zeitung comentează iniţiativa liderului PSD, Mircea Geoană, referitoare la restrângerea imunităţii de care se bucură înalţii demnitari. Fireşte, iniţiativa nu va fi susţinută de parlamentari. Şi oricum nu reprezintă altceva decât o încercare disperată de a mai spăla puţin PSD-ul înainte de alegeri.

Új Magyar Szó urmăreşte procesul de întocmire a listelor electorale ale UDMR. Procedura adoptată de liderii Uniunii este cât de poate de democratică. Practic, orice membru UDMR dornic să devină parlamentar poate trimite o scrisoare de intenţie, însoţită de un CV detailat. O comisie de evaluare va întocmi listele de baza unui punctaj. Ce-i curios totuşi: maghiarii nu se îmbulzesc să candideze. În circumscripţiile cu potenţial de succes s-au înscris doar „veteranii”.

În plină vară, Transindex a deschis o rubrică pentru nostalgici. „Ce cumpăram de la bişniţari?” ne aduce aminte exact de ceea ce cumpăram de la bişniţari: blugi, ţigări, cafea, ciocolată şi pilula de după. Şi ne mai aduce aminte de imaginea recurentă a instalaţiilor domestic-artistice din cutii de bere şi pachete goale de BT, cumpărate, fireşte, tot de la bişniţari. „Gusturi din comunism” trece în revistă produsele care n-au dispărut încă de pe rafturile magazinelor: eugeniile, glucoza, pufarinul, bomboanele mentosan, ciocolata cu rom, salamul Victoria, sfecla la borcan şi altele şi altele. Or nostalgiile cuprind şi aprind publicul cititor: sute de comentatori anonimi îşi împărtăşesc amintirile gustative din ceauşism.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG