Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Presedintele Statelor Unite George W. Bush a declarat din nou ca integritatea teritoriala a Georgiei trebuie respectata, indiferent de ce spune Rusia. Abhazia si Osetia de sud, a continuat Bush, fac parte din Georgia, realitate acceptata de comunitatea internationala.

La sfirsitul saptaminii, presedintele rus Medvedev afirmase ca cele doua regiuni separatiste sunt in masura sa isi decida statutul final. La rindul sau, ministrul de externe rus Lavrov afirma ca dupa atacul georgian, nu-si poate imagina ca cele doua regiuni vor fi dispuse sa ramina in cadrul Georgiei.

Pe de alta parte, la Paris, ministrul de externe francez Bernards Kouchner a declarat ca Georgia a facut o greseala strategica majora, cind a atacat Osetia de sud, dupa cum Rusia a gresit grav, reactionind disproportionat. Intr-un interviu cu presa franceze, Kouchner a evitat insa sa spune cine ar purta vina petnru izbucnirea conflictului.

O pozitia la fel de temperata a adoptat pina acum si cancelara germana Angela Merkel care se afla astazi la Tbilisi.

In acest moment, se poate din nou vorbi despre o ruptura in cadrul aliantei occidentale: Statele Unite si partial Noua Europă sustinind neconditionat Georgia, in timp ce asa-numita “Veche Europa” se dovedeste mult mai reticenta in a critica Rusia.
XS
SM
MD
LG