Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Luptele au continuat pentru a doua noapte consecutiv în regiunea separatistă Osetia de Sud din Georgia. Forţele georgiene şi cele ruseşti îşi dispută în continuare controlul asupra enclavei.

În cursul dimineţii, preşedintele rus Dmitri Medvedev s-a întâlnit la Kremlin cu ministrul rus al apărării. După întrevedere, Medvedev, citat de Itar Tass, a spus că „pacificatorii ruşi şi unităţi subordonate lor sunt angajaţi într-o operaţiune de a forţa Georgia să facă pace”.

Reporterii de la faţa loculu vorbesc despre sute de civili morţi şi răniţi, ca şi despre pagube materiale imense în capitala Osetiei de Sud, Ţhinvali.

Atât separatiştii sprijniţi de Rusia, cât şi guvernul Georgiei susţin că ar avea controlul asupra oraşului.

Secretarul consiliului naţional de securitate al Georgiei a informat că se aşteaptă ca astăzi preşedintele Mihail Saakaşvili să declare legea marţială pe întreg teritoriul ţării.

Un comandant militar rus susţine că numărul pacificatorilor ruşi ucişi până acum a ajuns la 15. Ministerul rus al apărării a recunoscut că a pierdut două avioane de luptă în confruntările din Osetia de Sud.

Oficialii georgieni spun că avioanele de luptă ruseşti au bombardat portul georgian de la Marea Neagră Poti şi alte ţinte de pe teritoriul georgian.

Moscova susţine că peste 30 de mii de refugiaţi din Osetia de Sud ar fi fugit peste graniţa cu Federaţia rusă. Aceasta ar însemna jumătate din populaţia totală a regiunii separatiste. Preşedintele rus Medvedev a spus că ar exista deja o „catastrofă umanitară”.
XS
SM
MD
LG