Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Miercuri, la Mosocova va avea loc inmormintarea scriitorului Alexander Solzhenitsyn, laureat al premierului Nobel pentru literatura. De astazi, corpul neinsufletit al marelului scriitor rus este expus la Academia de stiinte, unde rusii pot sa-i aduca un ultim omagiu.

Moartea lui Solzhenitsyn a provocat reactii in toata lumea politica si literara. Presedintele Rusiei Dimitir Medvedev a adus un omagiu unui “cetatean patriot” ale carui romane au format baza morala si spirituala a sfirsitului secolului 20.

Pentru presedintele Ucrainei Iuscenco, romanele lui Solzhenitsyn au fost “simbolul luptei impotriva totalitarismului”, in timp ce Secretarul de stat american Codoleezza Rice a vorbit despre “un mare scriitor si martor moral”, unul din cei mai puternici luptatori impotriva totalitarismului.

Solzhenitysn a debutat in 1962 cu nuvela "O zi din viata lui Ivan Denisovic", publicata de revista Novi Mir si constituind prima marturie literara a Gulagului. Au urmat "Primul cerc" si "Pavilionul cancerosilor".

In 1970, i s-a decernat premiul Nobel pentru literatura, iar in 1974 a fost expulzat de autoritatile sovietice. Intre 1973 si 1976, la Paris a fost publicata trilogia “Arhipelagul Gulag”. Solzhenitsyn s-a intors din exil in 1994 – cariera lui in noua Rusiei fiind una mult mai controversata.
XS
SM
MD
LG