Linkuri accesibilitate

Negocieri sterile; berze fertile; şi o revărsare de steril - Judit Ferencz


UDMR-PCM, reloaded: săptămâna asta, noi negocieri, relatate pas cu pas, până la eşec, cu oareşce condescendenţă.

Aşadar, faptele, în ordine cronologică, pe Transindex: imediat după ce UDMR a anunţat că nu va colabora la alegeri cu PCM, liderii PCM dau un comunicat. În care arată că, de fapt, ei sunt de acord cu oferta UDMR. Că sunt, în principiu, de acord. Dar că detaliile ar trebui stabilite. Urmează un schimb de scrisori deschise între liderul PCM, liderul UDMR şi autodeclaratul arbitru, Tőkés László. Apoi urmează o nouă întrevedere: UDMR le propune adversarilor două locuri sigure pe listele de candidaţi pentru parlament. PCM refuză: în principiu, este de acord să i se ofere locuri sigure, dar vrea nu două, ci patru locuri de parlamentar. Se fac nişte calcule, se negociază şi se ajunge la concluzia de săptămâna trecută: cele două formaţiuni nu se pot înţelege.

Negocierile UDMR-PCM seamănă cu o partidă de pingpong – astfel editorialistul cotidianului Új Magyar Szó. Jocul este antrenant, dar exclusiv pentru participanţi: mingea într-un du-te-vino continuu, fără a fi controlată de jucători. Deci spectatorii se plictisesc şi se duc la altă masă.

Fix ca un meci de fotbal ! – astfel comentatorul de la Nyugati Jelen. Jucătorii PCM stăteau să piardă în minutul 90. Arbitrul a decis să acorde prelungiri: PCM a evitat astfel un autogol catastrofal, ba chiar a plasat mingea pe terenul UDMR. Fireşte, fără să se fi apropiat de poartă.

Ciobănaşul strigă „lupul!”, sătenii se alertează. Degeaba, lupul nu e nicăieri. Dar ciobănaşul nu se astâmpără. Strigă şi pentru a doua oară „lupul!”. Sătenii vor să-i sară şi de data asta în ajutor. Dar lupul nu e nicăieri. Apoi chiar apare lupul, ciobănaşul cere ajutor. Şi nu mai sare nimeni. Cam aşa şi cu înţelegerea dintre UDMR şi PCM – rezumă Hargita Népe.

Există asemănări între reacţia autorităţilor vizavi de inundaţiile din Moldova şi nesfârşitele negocieri dintre UDMR şi PCM? Da, există – consideră editorialistul cotidianului Krónika. Au la rădăcină aceeaşi problemă: consecvenţa în a ignora rădăcina problemei.

„Se revarsă sterilul…şi minciuna” – un titlu deloc alegoric din Szabadság. Autorul porneşte de la recentul incident de la Baia Borşa, unde s-a rupt un iaz de decantare şi, zice-se, o cantitate importantă de steril, conţinând metale grele, s-a revărsat într-un pârâu. De fapt, autorul porneşte de la acest „zice-se”. Pentru că autorităţile nu zic aşa ceva. Mai mult, prefectul de Maramureş îndeamnă oficialităţile la prudenţă în declaraţii, arătând că, în caz contrar, „s-ar putea isca un scandal internaţional”. În orice caz, metodele prin care autorităţile încearcă să muşamalizeze catastrofele ecologice de care sunt răspunzătoare ar merita un studiu amplu - conchide autorul.

O veste bună, în săptămânalul „Hermannstädter Zeitung”: niciodată, la fel de mulţi cocostârci în judeţul Sibiu. Chiar la intrarea în judeţ, turiştii sunt întâmpinaţi de o familie cu doi pui. În 122 de localităţi sibiene s-a făcut inventarul cuiburilor de berze. Şi s-au numărat peste 500 de pui.
XS
SM
MD
LG