Linkuri accesibilitate

Autorităţile moldovene menţin codul roşu pe Prut încă două zile


Autoritatile moldovene sunt hotarate sa mentina codul rosu pentru o buna parte din localitatile de pe malul riului Prut in urmatoarele doua zile. Mai ales ca la barajul Stinca Costesti, volumul deversarile controlate au fost marite de la debitul de 850 la 1400 de metri cubi pe secunda, a anuntat in sedinta de miercuri a Guvernului, vicepremierul Igor Dodon:

Ilie Boian, de la Serviciul Hidrometeorogic de Stat din Chisinau, nu exclude faptul ca Ucraina ar fi furnizat date eronate care indicau un volummai scazut al deversarilor controlate pe care le-au facut.

Si autoritatile romane au prelungit pina astazi la prinz avertismentul cod rosu pentru cursul mijlociu al Prutului – in aval de barajul de la Stinca Costesti. Aflat miercuri in zona, premierul roman Calin Popescu Tariceanu a anuntat insa ca debitul apelor se stabilizeaza si ca deversarile controlate din lacul de acumulare vor putea fi reduse, ceea ce va reduce si pericolul inundarii satelor din aval.

La Chisinau, guvernul a decis crearea unei comisii care va avea sarcina sa propuna in citeva zile un plan de recuperare a daunelor cauzate de inundatii. Premierul Zenaida Grecianii a apelat la donatii din partea cetateilor si firmelor din RM, dar a cerut si comunitatii internationale sa acorde ajutoare.

Ambasada Statelor Unite la Chisinau a anuntat ca va dona sinistratilor produse alimentare, apa si obiecte de prima necesitate în valoare de 50 mii de dolari.
XS
SM
MD
LG