Linkuri accesibilitate

Cronica unei întâlniri: pas cu pas, până la eşec - Judit Ferencz


Liderul UDMR Markó Béla lansează o invitaţie adversarilor săi. El propune noului Partid Civic Maghiar o coaliţie internă pentru alegerile parlamentare. Coaliţia internă înseamnă de fapt câteva locuri eligibile pe listele UDMR pentru membrii PCM – informează Új Magyar Szó.

Cei vizaţi, liderii PCM, nu se grăbesc să răspundă invitaţiei. O fac însă alţii. Primul, liderul opoziţiei din Ungaria, Orbán Viktor, care salută iniţiativa UDMR, mai mult, o consideră chiar rezonabilă. Apoi se pronunţă şi europarlamentarul Tőkés László, în calitatea sa de lider ai unui for suprapolitic, Consiliul Naţional al Maghiarilor din România. Tőkés declară că propunerea UDMR este o bază excelentă pentru colaborarea dintre cele două formaţiuni maghiare – informează Krónika.

Cum cei vizaţi, liderii PCM, tot nu se pronunţă, comentatorii politici fac diferite scenarii. Szász Jenő fie nu înţelege mesajul primit de la Budapesta, fie încercă să gândească individual – speculează maliţios editorialistul cotidianului Új Magyar Szó.

Nyugati Jelen: Propunerea UDMR, deşi deosebit de generoasă, nu va fi acceptată de PCM. De ce ? Păi, dacă membri ai recent înfiinţatului partid vor candida în culorile UDMR, renunţă automat la statutul lor de martiri marginalizaţi.

Háromszék consideră de asemenea că nu se poate ajunge la o înţelegere. „Prin voturile primite la alegerile locale în Secuime, PCM a fost mandatat să creeze sistemul pluripartinic”. Dacă acceptă candidatura în culorile UDMR, renunţă la însăşi esenţa sa.

Trebuie să se ajungă la o înţelegere - consideră renegatul Toró T. Tibor, deputat UDMR şi susţinător al adversarilor în acelaşi timp, într-un interviu apărut în Erdélyi Napló. Fireşte, mai spune el, sentimentul de frăţie întru ale comunităţii maghiare, caracteristic anilor’90, nu va mai reveni.

În cele din urmă, se pronunţă şi cei vizaţi. Liderul PCM, Szász Jenő, lansează o scrisoare deschisă, publicată de Népújság. Da, zice el, întâlnirea este o idee bună. Însă nu şi coaliţia internă propusă de UDMR. Aşa că el face altă propunere: coaliţia dublă. Adică un soi de alianţă electorală: aspiranţii din UDMR să candideze pe listele PCM în Ţinutul Secuiesc, iar în rest, pe liste proprii pe care să fie incluşi şi candidaţi din partea PCM. Aşa ar fi corect, susţine liderul partidului care, la alegerile locale, a întrunit 15 la sută dintre voturile maghiarilor.

Transindex redă o declaraţie a liderului PCM, care reiterează: întâlnirea UDMR-PCM trebuie să aibă loc. Printre altele, el doreşte să discute despre alocarea fondurilor bugetare, destinate comunităţii maghiare. De fapt, nu el personal, căci va trimite o delegaţie a partidului său. De aici încep alte speculaţii: la ce nivel vor fi reprezentate cele două formaţiuni ?

După care se termină cu speculaţiile. O relatare despre întâlnire pe portalul erdely.ma: politicieni din liniile a doua şi a treia din conducerea celor două formaţiuni s-au întâlnit la Târgu Mureş. De înţeles, nu s-au înţeles.

UDMR a decis să nu mai continue negocierile cu adversarii şi să-şi vadă de treabă. Adică să facă campanie cât mai eficientă, pentru a putea depăşi pragul electoral. La fel, şi PCM a decis să-şi vadă de treabă. Adică, neavând şanse să intre de unul singur în parlament, măcar să împiedice intrarea câtorva candidaţi UDMR.
XS
SM
MD
LG