Linkuri accesibilitate

Un senator viitor pensionar, un cotidian viitor săptămînal - Judit Ferencz


Iliescu s-a speriat – apreciază editorialistul cotidianului Krónika. Iliescu a decis să se retragă, întrucât s-a speriat de noul sistem electoral: nu îndrăzneşte să intre în competiţie într-o circumscripţie individuală. Căci ar putea pierde, ceea ce ar fi cu adevărat jenant.

„Frână de mână” se intitulează comentariul pe acelaşi subiect din Nyugati Jelen. Autorul face câteva exerciţii de memorie. De memorie sângeroasă: decembrie ’89, martie ’90 la Târgu Mureş şi iunie ’90, Bucureşti - evenimente ce au marcat debutul prezidenţial al lui Ion Iliescu.

„Bilanţ” este titlul comentariului din Szabadság. S-au făcut nenumărate speculaţii pe marginea retragerii lui Ion Iliescu – arată autorul. Dar chiar nu acceptă nimeni că un om care se apropie de 80 de ani vrea pur şi simplu linişte ?

În rest, da, Ion Iliescu este unul dintre cei mai controversaţi politicieni ai istoriei recente. Cert este că el îşi va găsi locul în manualele de istorie. În ce fel, asta rămâne de văzut. De numele lui se leagă temporizarea tranziţiei cu toate consecinţele nefaste. În acelaşi timp însă, Iliescu a dat dovadă de o consecvenţă rar întâlnită în viaţa politică din România.

Săptămâna interpretării legii electorale la Universitatea de Vară de la Balvanyos şi în presa de limbă maghiară. Liderul opoziţiei ungare, Orbán Viktor, înfocat susţinător al adversarilor UDMR, declară, citat de Transindex: a studiat minuţios legea electorală din România şi a ajuns la concluzia că alianţele electorale nu trebuie să atingă pragul de opt la sută; este suficient să depăşească pragul alternativ, care înseamnă câştigarea a trei mandate de senator şi şase mandate de deputat.

Interesul lui Orbán nu este dezinteresat: el doreşte să-l contrazică pe liderul UDMR, Markó Béla, care refuză o alianţă cu formaţiunea PCM, cu argumentul că încheierea alianţei ar ridica pragul electoral. În altă ordine de idei, liderul opoziţiei din Ungaria zice că nu vrea să-şi asume nici o răspundere în discuţia dintre PCM şi UDMR. Totodată, îi sugerează lui Markó Béla să-l sune, dacă crede că are să-i comunice ceva.

Krónika publică un interviu cu Cristian Pârvulescu, preşedinte al Asociaţiei Pro Democraţia, care susţine interpretarea lui Orbán Viktor: alianţele pot ajunge în parlament dacă depăşesc pragul alternativ.

Tot Transindex face cronica întâlnirii dintre Markó Béla şi europarlamentarul Tőkés László, intermediator autodeclarat între UDMR şi PCM. Ei bine, cei doi şi-au zâmbit. Au dat mâna de două ori, de dragul presei. Iar au zâmbit, au schimbat câteva glume şi s-au retras. După discuţii, s-au arătat deosebit de mulţumiţi. Markó a declarat că acceptă să cedeze locuri eligibile membrilor PCM, iar Tőkés l-a felicitat pentru mărinimia sa.

Un amănunt, remarcat de jurnaliştii de la Új Magyar Szó: Markó şi Tőkés nu se mai tutuiesc.

Din Népújság: liderul PCM, Szász Jenő, se arată nemulţumit de oferta lui Markó. Şi se gândeşte la alternative, respectiv la alianţe cu alte partide. Ce-i drept, recunoaşte el, până acum nu a discutat despre asta cu posibilii amatori de alianţe.

Allgemeine Deutsche Zeitung anunţă sec: preţurile au crescut, abonaţi nu prea are. Deocamdată, îşi închide porţile. Nu de tot: în septembrie va reveni, în chip de săptămânal. Celor care deplâng dispariţia ziarului, redactorii nu le pot spune decât: asta este.
XS
SM
MD
LG