Linkuri accesibilitate

Ecumenism medieval şi corectitudine politică oţioasă - Judit Ferenc


A murit învăţământul, trăiască învăţământul! – un comentariu pe Transindex despre scandalul bacalaureatului. Acuzaţii, declaraţii, şpagă, demisii şi demiteri: parcă nimeni nu se gândeşte că fiţuicile elevilor, imoralitatea şi incompetenţa unor profesori fac parte integrantă din sistem. Un sistem gândit şi construit astfel încât să nu poată funcţiona fără toate astea. Tot pe marginea scandalului „Bac-2008”, Szabadság îl citează pe ministrul educaţiei. Care are o versiune proprie: „nu este vorba despre un scandal, ci despre o campanie denigratoare”. El este susţinut de secretara de stat Pásztor Gabriella, citată de Új Magyar Szó, care dă sentinţa: „presa e de vină”. Fireşte, mai adaugă ea, sunt necesare şi modificări în organizarea examenului de bacalaureat. Dar scandalul a fost iscat de presă, care s-a pregătit în prealabil de perioada bacului şi a umflat câteva nereguli semnalate pe ici pe colo.

„Înapoi în Evul Mediu” - Allgemeine Deutsche Zeitung comentează decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. Sinodul BOR a decis să-l ierte pe mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, care s-a împărtăşit într-o biserică greco-catolică, cu menţiunea că cei care vor repeta gestul vor fi excluşi din Biserica Ortodoxă. Mai mult, şi credincioşilor le este interzis să se împărtăşească în bisericile altor confesiuni, iar clericii ortodocşi nu pot celebra slujbe alături de alţi preoţi creştini.

“Căutăm eretici” se intitulează comentariul din Új Magyar Szó pe acelaşi subiect. Autorul vorbeşte despre anacronismul deciziei luate de Patriarhie şi despre ipocrizia de care BOR dă dovadă prin discursul său, aparent ecumenic.

Népújság redă o declaraţie sinceră a liderului UDMR, Markó Béla, care se pregăteşte de alegerile parlamentare: UDMR trebuie să desemneze 480 de candidaţi. Ceea ce nu-i tocmai simplu, având în vedere că, de această dată, nu mai pot fi incluse nume de umplutură pe liste. Noua lege electorală poate rezerva surprize: în parlament pot intra şi candidaţi care nu se situează în fruntea preferinţelor din circumscripţia lor electorală. Aşadar, toţi cei 480 trebuie să fie persoane pregătite, de încredere.

Szabadság prezintă un alt aspect al legii electorale. Parlamentarii au început discuţiile şi disputele legate de delimitarea circumscripţiilor electorale. Fiecare partid ţine cont de un singur lucru: să creioneze zone în care are mulţi susţinători.

„Eurom” este un titlu din Krónika şi o succintă prezentare a deciziei guvernului italian de a-i ampreta pe imigranţii romi şi a rezoluţiei Parlamentului European, prin care se solicită renunţarea la această metodă. Comentatorul cotidianului Krónika critică ambele iniţiative, dar în special pe cea luată de Parlamentul European. În opinia sa, corectitudinea politică este lăudabilă. Doar că nu rezolvă problema criminalităţii.

Din Transindex aflăm răspunsul la o întrebare de actualitatea arzătoare: de ce, în România, autostrăzile se tot construiesc fără a fi finalizate ? Păi simplu, spune ministrul Transporturilor, Ludovic Orban: aşa sunt legile. Procedurile de expropriere sunt greoaie, dar mai există şi alte probleme. De pildă, optimismul în exces al autorităţilor care elaborează proiectele.
XS
SM
MD
LG