Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Patru oameni înarmaţi au deschis focul împotriva unui post de poliţie ce păzea principala intrare la Consulatul american de la Istanbul. Teroriştii erau înarmaţi cu pistoale şi puşti mitralieră şi în schimbul de focuri cu gărzile de pază trei dintre ei au fost ucişi, un al patrulea reuşind să scape cu maşina cu care veniseră. Cifrele variază asupra celor ucişi de atacatori, cea dată de o oficialitate turcă vorbind de cel puţin şase morţi.

"Este un act evident de terorism" - a spus Ross Wilson, ambasadorul Statelor Unite în Turcia, la o conferinţă de presă.

Guvernatorul Istanbulului Muammer Guler le-a declarat şi el reporterilor că nu există dubii că atacul a fost de natură teroristă, făptaşii fiind toţi de naţionalitate turcă. Guler a dezminţit speculaţiile că atacanţii ar fi avut paşapoarte siriene.

Incidentul a coincis cu vizita la Istanbul a două personalităţi americane, implicate în combaterea traficului de droguri, ambii participînd la o conferinţă ştiinţifică în alt cartier al Istanbulului.

Clădirea consulatului american a fost înălţată după ce militanţi islamici turci, în relaţie cu organizaţia teroristă Al Quaida au comisa atacuri sinucigaşe, în 2003, împotriva consulatului britanic, a două sinagogi şi a unei bănci britanice.
XS
SM
MD
LG