Linkuri accesibilitate

Palavre despre pararea preţurilor prohibitive - Judit Ferencz


Marketing prezidenţial - titrează Népújság. Este vorba despre iniţiativa preşedintelui Băsescu de a-i chema la consultări pe liderii partidelor parlamentare. La consultări menite să contribuie la împiedicarea scumpirilor anunţate de economişti. Să fim serioşi! – este concluzia comentatorului. „Flecăreală împotriva scumpirilor” - astfel caracterizează Háromszék consultările dintre preşedinte şi partide.

Băsescu înfrânt din nou de Parlamentul României – remarcă Szabadság. Parlamentarii refuză să se întrunească în sesiune extraordinară. Pe timp de vară, ei nu vor să discute nici despre scandalul de la Curtea de Conturi şi nici despre cercetări penale împotriva unor colegi de-ai lor.

Între protecţia animalelor şi autonomie – Krónika relatează pe larg despre conferinţa organizată de Tőkés László la Târgu Mureş, cu participarea europarlamentarilor din Grupul Verzilor – Alianţa Liberă Europeană. Iniţiatorul, Tőkés, a vorbit despre autonomie. Şi a criticat dur Vaticanul, pentru că nu susţine iniţiativa de a celebra slujbe în limba maghiară în zonele locuite de ceangăi. Invitaţii lui Tőkés au vorbit şi ei despre autonomie, fără a critica Vaticanul. Consilierul lui Tőkés a vorbit tot despre autonomie. Subliniind că, de fapt, nu se poate vorbi despre autonomie până când pădurile şi animalele sălbatice nu sunt protejate.

În continuare, ştiri pozitive şi negative. Allgemeine Deutsche Zeitung dedică un comentariu proiectului legislativ privind compensarea veştilor proaste cu veşti bune. Deşi articolul subliniază caracterul aberant al iniţiativei, per ansamblu, este totuşi foarte senin. Ne aminteşte de alte aberaţii, cum ar fi amenajarea Parcului Dracula şi reprofilarea minerilor în ghizi turistici, care, iată, au fost date uitării, înainte de a putea produce efecte.

O ştire cu tentă negativă: prefectul de Harghita, Constantin Strujan, se plânge că, în ultimii patru ani, nu s-a înregsitrat nici un progres în rezolvarea problemei romilor. „Să lăsăm manifestările de faţadă, să trecem la fapte !” – propune prefectul, citat de Hargita Népe. Două menţiuni: trecerea la fapte este considerată o măsură pozitivă. Dar faptul că nu se specifică faptele relativizează caracterul pozitiv.

Háromszék: romii din judeţul Covasna vor primi acte oficiale. O organizaţie civilă a demarat o acţiune de identificare a persoanelor fără acte, cu sprijinul Serviciului de Evidenţă a Persoanelor. Un mic aspect negativ se strecoară şi aici: cu toată bunăvoinţa, Serviciul de Evidenţă a Persoanelor nu prea poate ajuta. Pentru că persoanele în cauză nu sunt în evidenţa serviciului.

Campania electorală a fost folositoare. Abia aşteptăm alte campanii electorale. Krónika prezintă un caz real, din campanie: două partide s-au zbătut şi s-au bătut să amenajeze parcuri pentru copii într-o localitate bihoreană. Şi au câştigat ambele: copiii se bucură acum de două parcuri mari şi frumoase. Unul poartă sigla UDMR, celălalt, culorile PD-L. În încheiere mai trebuie să menţionăm: ambele partide au pierdut alegerile în localitatea respectivă, dar asta, nu-i aşa, nu schimbă caracterul pozitiv al ştirii.

În încheiere, o veste destul de proastă. Spunem „proastă” pentru a nu provoca panică. Un inginer constructor, citat de Transindex, zice aşa: 80 la sută dintre marile poduri din România se pot prăbuşi în orice moment. Fireşte, nu e sigur că asta se va întâmpla. În orice caz, nu se vor prăbuşi 80 la sută dintre poduri. Promitem ferm.
XS
SM
MD
LG