Linkuri accesibilitate

O veste proastă şi una bună - Judit Ferencz


Am o veste proastă şi una bună: cu care să încep? Nu, nu vrem să spunem bancuri, ci ne străduim să vă informăm corect, imparţial despre o tâmpenie răsunătoare. Senatul a votat o lege, iniţiată de peremistul Gheorghe Funar şi liberalul Ioan Ghişe, lege care decretează egalitate calitativă şi cantitativă între ştirile pozitive şi negative - informează corect şi imparţial Népújság, dând, totuşi, în final o tentă pozitivă articolului. Cum ? Povestind şi bancul aferent: aşadar, am o veste proastă şi una bună….

Dincolo de imbecilitatea legii pentru egalitatea în şanse a ştirilor negative şi pozitive, se mai ridică problema interpretării, observă Nyugati Jelen. De pildă, dacă la alegerile parlamentare PRM rămâne sub pragul electoral, asta va fi o veste bună pentru majoritatea cetăţenilor români. Dar domnului Gheorghe Funar, iniţiator al legii, i s-ar putea părea un dezastru. Ei bine, şi atunci ?

Szabadság, după NUP-ul deocheat în cazurile Adrian Năstase şi Miron Mitrea: „E bine să fii corupt în România”. Dar şi mai bine e să fii mare corupt. Pentru că eşti protejat pe veci. Pentru că n-ai de ce te teme. Colegii tăi, parlamentari şi ei, se subînţelege, vor găsi mereu o modalitatea de a te scoate din încurcătură. Sigur, ei nu îndrăznesc să se pronunţe deschis împotriva începerii urmăririi penale. Ce fac deci ? Lipsesc de la votul decisiv, programat oricum pentru una dintre ultimele şedinţe ale sesiunii parlamentare.

Responsabilitate – este titlul uni comentariu din Új Magyar Szó, deşi este vorba despre iresponsabilitate. O pasarelă se prăbuşeşte în apropiere de Bucureşti, omorând o persoană, rănind alte două şi retezând o maşină. Ministrul transporturilor, ajuns la faţa locului, priveşte cu nedumerire podul prăbuşit peste stradă. Şi promite că se va interesa dacă la construirea acestuia s-au respectat toţi parametri prevăzuţi. Slabă consolare, dacă te gândeşti că pasarela a fost ridicată cu doar şase ani în urmă, împreună cu alte douăzeci, care, încă, mai stau în picioare.

Siguranţă şi ordine publică în oraşe? Da’ de unde! Allgemeine Deutsche Zeitung remarcă: dacă te iei după numărul oamenilor legii, care defilează pe străzi în uniforme, te-ai putea simţi în deplină siguranţă. Numai că: cine a văzut vreodată un poliţist amendând pe cineva care aruncă gunoi în stradă? Cei care au încercat să cheme poliţia să calmeze un scandal sau să pună capăt unei petreceri zgomotoase ar avea şi mai multe de spus. De obiectat, adică.

În Háromszék, un caz grav. Poliţiştii dintr-un sat covăsnean au prins în flagrant doi hoţi. Ca să-i aducă pe calea cea dreaptă, adică la secţia de poliţie, i-au bătut măr şi i-au tăiat cu briceagul, în faţa mai multor martori. Cei doi au ajuns la spital, iar comandatul de poliţie a dat un comunicat: „Vom analiza situaţia să vedem dacă poliţiştii se fac sau nu vinovaţi”

Nu cianurilor? Clar: moarte pentru cianuri! Să fie eradicate din manualele de chimie! Transindex comentează rezultatele unui sondaj comandat de organizaţii ecologice, unite în marea Coaliţie Anticianuri. Fireşte, este vorba despre organizaţiile care militează împotriva exploataţiei aurifere de la Roşia Montană. Iar sondajul lor, ce mai, relevă fără drept de apel: 66 % din populaţie se pronunţă pentru interzicerea tehnologiilor pe bază de cianuri. Totuşi, autorul articolului insistă asupra unui aspect: întrebarea pusă implică şi răspunsul. Nu se cunosc multe detalii privind extracţia pe bază de cianuri şi măsurile de securitate prevăzute. Se ştie doar că cianura este ceva periculos, moarte sigură. Spionii purtau asupra lor capsule cu cianură, dar substanţa este şi preferata autorilor de romane poliţiste, în lipsă de imaginaţie şi cunoştinţe temeinice de chimie.

Şi tot în Transindex, o demisie insolită. Un consilier local din Sfântu Gheorghe, ales pe listele PCM, îşi dă demisia imediat după alegeri, adresându-se astfel susţinătorilor săi: „Vă mulţumesc pentru votul acordat. Îmi pare rău că v-am tras pe sfoară. Mii de scuze”.
XS
SM
MD
LG