Linkuri accesibilitate

Reluarea în iulie a negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol? - Viorica Zaharia


DIALOGURI 23 iunie 2008

Doamnelor si domnilor, buna ziua. La microfon este Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. Începem emisiunea, ca de obicei, cu cele mai importante ştiri ale saptamanii trecute, prezentate de Radu Benea:

Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Iuri Zubakov, a discutat la Chisinau cu presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin posibilitatile reluarii negocierilor in formatul cinci plus doi dintre Chisinau si Tiraspol. De asemenea, cei doi oficiali au calificat necesara reluarea activitatii grupurilor de experti, create de Chisinau si Tiraspol ca masura de sporire a increderii intre parti. Tot saptamana trecuta Vladimir Voronin s-a intalnit cu ministrul ucrainean de Externe, Vladimir Ograzko, cu carea discutat, potrivit Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau, despre apropiata vizita a presedintelui Victor Iuscenco in Republica Moldova. *** Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev il va primi la Moscova, pana la sfarsitul acestui an, pe liderul transnistrean, Igor Smirnov, a declarat la Tiraspol, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate d ela Moscova, Iuri Zubakov. Oficialul rus a vizitat la 19 iunie Tiraspolul pentru a-I transmite lui Smirnov invitatia presedintelui rus. Agenda intrevederi nu a fost facuta publica deocamdata. Iuri Zubakov a declarat ca intrevederea “va trebui sad ea un impus nou rezolvarii tuturor problemelor accumulate pana in present”, citat inchis. *** Ministerul rus al Apararii a avertizat Georgia cu posibilitatea folosirii armelor de catre pacificatorii rusi in zona conflictului abhazo-georgian. Moscova nu garanteaza ca pacificatorii vor continua sa manifeste toleranta in cazul provocarilor din partea Georgiei, tolerant de care au dat dovadala 17 iunie, a declarat adjunctul sefului statului major al Fortelor Armate Ruse Alexandr Burutin. El a reamintit ca mandatul de pacificator prevede dreptul de a folosi armele ca mijloc de autoaparare. La 17 iunie politia Georgiana a retinut pe o perioada scurta 4 pacificatori rusi care introduceau in zona mine anti-tank. **** Anchetatorii ruşi au pus oficial sub acuzare patru bărbaţi, la finalul investigaţiilor în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaya în 2006. Procurorii nu au precizat însă motivele uciderii jurnalistei cunosccută pentru atitudine critică faţă de Kremlin. Trei bărbaţi, un fost poliţist rus şi doi originari din Cecenia, sunt acuzaţi de implicare în asasinat. Al patrulea, un ofiţer al Serviciului Federal de Securitate, este acuzat de abuz în funcţie.

Dragi ascultatori, invitata emisiunii de azi este ziarista publicatiei “Profsoiuznaie Vesti” de la Tiraspol, Natalia Scurtu, pe care o intrebam mai intai care din evenimentele saptamanii trecute le considera mai importante?

Natalia Scurtu: Pe oameni in continaure ii ingrijoreaza cresterea virtiginoasa a preturilor. Datele oficiale arata ca in 5 luni ale acestui an inflatia a fost de 18 procente, dar s-a planificat 12 procente pe tot anul. Specialistii spun ca este o inflatie importata, adica generata de produsele importate scumpe. In ultimele zile s-a discutat conceptie politicii bugetar-fiscale pentru anul 2009 care a generat discutii chiar in societate. Se doreste simplificarea intregistrarii intreprinderilor pentru a mari numarul oamenilor angajati si stabilirea unor scutiri fiscale pentru agricultori in speranta de a stimuli productia autohtona si a influienta astfel inflatia. Europa Liberă: Ce efecte credeti ca ar putea avea asemenea masuri?

Natalia Scurtu: Greu despus pentru ca sunt deocamdata doar planuri. Masurile de stimulare a intreprinderilor mici ar trebui sa aiba effect, mai ales ca déjŕ se simte o criza acuta de specialisti calificati, tot mai multi pleaca peste hotare. Despre venituri as mai vrea sa adaug ca noua conceptie a politicii bugetar-fiscale prevede introducerea unui nou impozit – pe profit. In afara de impozitul pe venit existent pana acum, va mai fi unul pe profit. Asta ii sperie pe intreprinzatori pentru ca in regiune sunt putine domenii de prducere cu o rentabilitate inalta si cei care au o rentabilitate joasa vor trebui sa plateasca impozite mari ceea ce nu le va permite sa se dezvolte. Asta a generat discutii destul de fierbinti in societate si in randurile micul bussines.

Europa Liberă: Va multumim, vom reveni la discutia cu ziarista Natalia Scurtu in partea a doua a emisiunii.

----------------------

Liderul de la Tiraspol Igor Smirnov a cazut de acord, la intalnirile pe care le-a avut cu oficiali ai Ucrainei, Rusiei si Uniunii Europene, sa sprijine reluarea negocierilor dintre Chisinau si Tiraspol, intrerupte acum doi ani, deja intr-un format 5+2. Reprezentantul special al Uniunii Europene Kalman Miszei, care s-a intalnit la 18 iunie cu Igor Smirnov, a declarat, intr-un interviu acordat Europei Libere, ca reluarea negocierilor ar putea să se producă în luna iulie. Mai multe, de la Radu Benea.

Kalman Miszei spune că cea mai complicată problemă în discuţia cu Smirnov a fost cum anume ar putea fi deblocată activitatea grupurilor de experţi pentru măsurile de încredere. Oficialul european crede că există şanse ca dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol să fie reluat în toate cele 3 grupuri de experţi, care au funcţionat doar o scurtă perioadă – de la mijlocul lui aprilie, pînă la începutul lui iunie. Cele trei grupuri se ocupă de transporturi, medicină şi ecologie.

Miszei a confirmat că Smirnov şi-a dat acceptul şi pentru reluarea, în paralel, a negocierilor politice în format complet 5+2. Discuţiile pe ambele direcţii ar urma să fie reluate luna viitoare.

Kalman Miszei: „Cred că acum este important să ne concentrăm pe cele 3 grupuri de lucru, să obţinem progrese în activitatea lor, să fie elaborate proiecte pentru care ulterior să găsim finanţare, inclusiv prin concursul activ al Uniunii Europene. În baza acestor progrese vom putea ulterior să extindem măsurile de încredere şi în alte domenii. În paralel, trebuie să reluăm neîntîrziat procesul de negocieri politice privind reglementarea transnistreană. Pentru că aceste două procese – măsurile de încredere şi reglementarea politică - se completează şi se ajută reciproc”.

L-am mai întrebat pe Kalman Miszei dacă a discutat cu Smirnov şi problema demarcării frontierei dintre Moldova şi Ucraina pe segmentul transnistrean. Miszei a spus că tema graniţei n-a fost abordată, însă Uniunea Europeană este gata să acorde sprijin tehnic şi financiar autorităţilor de la Chişinău şi Kiev. Zilele trecute, Smirnov declara că nu va admite ca grăniceri moldoveni să participe la demarcarea frontierei şi a propus Ucrainei să facă împreună acest lucru – o propunere agreată la Kiev, dar respinsă categoric la Chişinău.

Comitetul pentru afaceri externe al Camerei reprezentantilor din Congresul Statelor Unite a discutat saptamana trecuta situatia conflictelor inghetate din Caucazul de Sud. Un oficial al Departamentul de Stat a spus ca Rusia exercită presiuni periculoase asupra Georgiei, de natură să provoace un conflict mai amplu în Caucaz. Detalii are colega mea, Liliana Barbarosie:

"Georgia este supusă unor presiuni perseverente şi periculoase din partea Rusiei, inclusiv în legătură cu regiunea separatistă Abhazia şi, într-o măsură mai mică, în legătură cu Osetia de Sud”, a spus Daniel Fried. Statele Unite, a continuat oficialul Departamentului de Stat, sunt foarte îngrijorate că aceste tensiuni care dăunează integrităţii teritoriale georgiene au mărit tensiunile în regiunile separatiste şi „riscă să provoace un conflict mai amplu”. Asistentul secretarului de Stat Daniel Fried a trecut în revistă mai multe incidente care au dus la creşterea tensiunilor în zonă. De la embargourile economice impuse Georgiei de Rusia la recunoaşterea de către Moscova a unor legi ale separatiştilor abhazi şi până la mărirea numărului de militari ruşi în Abhazia. Oficialul american a îndemnat Moscova să înceteze acţiunile neconstructive, iar pe georgieni i-a chemat să dea dovadă de reţinere şi să reziste tentaţiilor de a răspunde prin acţiuni militare sau cereri politice pripite, chiar dacă se confruntă cu „provocări repetate” din partea Rusiei.

De doi ani, in satul Ciniseuti, raionul Rezina, functioneaza un centru de reabilitare a narcomanilor si alcoolicilor, fondat de comunitatea crestinilor evanghelisti din Rabnita. Centrul a functionat timp de trei ani in satul Bolishoi Molokish din Rabnita insa beneficiarii lui au fost nevoiti sa-si caute un alt sediu, astfel ca au gasit cladirea fostei administratii a kolhozului din Ciniseuti - sat de peste Nistru, din Republica Moldova. Saptamana trecuta i-am vizitat pe beneficiarii centrului si am discutat cu ei. Va invitam sa ascultati reportajul urmator.

"Eu am terminat scoala de marina de la Odesa, faceam sport, viata mea incepuse foarte interesant, parinti excelenti, tatal meu era medic, dar cand am facut armata mi-am injectat droguri si asa au inceput probleme serioase in viata mea. Am fost judecat de trei ori, am pierdut doua familii. Am furat, am inselat oameni…"

Il auziti pe unul din beneficiarii centrului de reabilitare”Eliberare” Nicolei, originar din Odesa, care s-a drogat timp de 20 de ani.

Intr-o zi am intalnit-o pe o fosta narcomana care mi-a spus ca Dumnezeu ma poate salva, sa merg la biserica. Nici militia, nici lacrimile mamei, nimic nu m-au influentat pana atunci. Totusi nu am ascultat-o si am continuat sa ma droghez, am nimerit pentru a treia oara in inchisoare. In timp ce eram inchis au murit mama si fratele meu. Sufeream mult si simteam ca mor incet. Abia daca puteam merge si vorbi. Lumea imi intorcea spatele. Am venit in sat la o familie de crestini si ei m-au invitat la biserica lor. Acolo, la ei am inceput sa ma refac si fizic si moral. Timp de un an am stat la ei. Si asa am reusit sa ies din aceasta stare. Acum imi place sa ajut oamenilor. Simt ca am inceput sa respir. Cred ca si viitorul se va aranja. Cu fiica mea din a doua casatorie tin legatura, cu fiul meu din prima e mai dificil pentru ca el locuieste acum in Germania.

Directorul centrului de reabilitare, Vasilii Petrovici Juk, membru al Bisericii Evengheliste povesteste cum a ajuns, acum cinci ani, la ideea de a deschide un Centru de reabilitare pentru fosti narcomani si alcoolici.

"Am vazut multe mame care veneau la biserica plangand si ne rugau sa le salvam feciorii care erau dependenti de droguri. Atunci eu si cu doi prieteni am inceput sa mergem prin subsoluri, pe la spelunci si le vorbeam, ii invitam la noi. Ei veneau, dar a doua zi iar ii vedeam in aceeasi stare. Am inteles atunci ca ei trebuie izolati pentru un timp ca sa nu-i influenteze prietenii si mediul. Am reusit sa gasim un sediu la 15 kilometri distanta de Rabnita. Am invitat acolo 4 narcomani care au acceptat reabilitarea. Doi din ei chiar s-au vindecat."

Acum cei 13 beneficiari participa la reparatia cladirii, amenajeaza teritoriul. Vasilii Petrovici spune ca desi deocamdata nu dispun de toti banii necesari pentru a finalize reparatia cladirii, spera sa se gaseasca finantatori care sa-i ajute.

"Autoritatile locale deocamdata nu ne ajuta, se intampla sa nu avem nici de mancare. Dar noi muncim, mai ajutam oamenilor prin sat, femeile cos si astfel castigam pentru paine."

Vasili Petrovici mai spune ca desi el insusi locuieste la Rabnita si majoritatea beneficiarilor centrului sunt de pe malul stang al Nistrului, el nu alege atunci cind oamenii ii cer ajutorul.

"Indiferent daca sunt de pe malul drept sau stang al Nistrului, noi ii primim pe cei care ne cer ajutorul, scopul nostru este sa-i ajutam cu ce putem pe cei care au nevoie."

Iata ce povesteste Oleg, 30 de ani:

"Eu am venit de la Grigoriopol, am cinci condamnari, am baut... Desigur, cand bei nu-ti dai seama ce faci din cauza asta mi-am pierdut familia si de fapt, absolut totul. Acum muncesc si ii ajut pe altii, as vrea sa raman sa muncesc aici pentru ca imi place."

Beneficiarii centrului, dupa ce trec cu succes de cursul de reabilitare merg prin scoli si le vorbesc adolescentilor despre dauna drogurilor. Iurie, un barbat de 45 de ani, originar din Balti, si el cu un “stagiu” de 20 de ani de narcomanie.

"In stare de euforie omul se gandeste ca e tanar si puternic si asa va fi intotdeauna. Dar e fals. Eu am trecut de 4 supradozari puternice. Oamenii au murit si de doze mai mici – eu insa am supravietuit. Si acum am probleme de sanatate. Eu incerc sa explic tinerei generatii ca nimic nu poate dura vesnic, pentru orice ajungi sa platesti si ca e timpul sa te opresti pentru ca mai tarziu va fi si mai rau."

Iurie spune ca acum cand e sigur de sine si nimic nu-l mai poate readuce in lumea drogurilor, spera sa-si refaca si familia, care locuieste la Balti.

"Pe viitor cred ca Dzeu ma va ajuta sa-mi refac familia. Nu sunt divortat oficial si copiii ma iubesc. Cred ca viitorul imi apartine. Daca sunt aici, eu deja am un viitor."

Pana acum, timp de cinci ani, prin centrul “Eliberare” au trecut 126 de persoane. Directorul Vasilii Petrovici spune ca dupa ce pleaca, de regula dupa 6 luni de stat aici, fostii narcomani si alcoolici sunt in continuare in vizorul comunitatilor care i-au ajutat.

Doamnelor si domnilor, vom reveni la acest subiect si la povestile celor din acest centru intr-o emisiune viitoare. O intrebam acum pe invitata noastra, Natalia Scurtu, se mai ocupa cineva ocupa in regiune – in afara, de biserici - de reabilitarea persoanelor care au traversat situatii de criza?

Natalia Scurtu: "Alcoolicii si narcomanii din regiunea noastra se trateaza pe cont propriu. 6000 de oameni sunt inclusi acum in evidente, este o cifra in crestere insa specialistii o explica prin faptul ca militia a devenit mai activa pentru a-i indentifica. Functioneaza si un profilactoriu pentru cei care nimeresc a doua oara in situatie de criza alcoolica sau narcotic. Cat priveste activitatea in acest domeniu al ONG-urilor sau unor asociatii obstesti - nu prea avem informatii despre asa ceva, fie ca e secreta fie ca nu exista pentru ca presupun ca am sti daca s-ar ocupa cineva de reabilitarea lor. Din cate stiu, o asemenea activitate nu este incurajata de autoritati care considera ca totul trebuie sa se faca sub controlul conducerii centrale."

Dna Natalia Scurtu, va multumim, invitata emisiunii de azi a fost ziarista de la “Profsoiuznaie vesti” de la Tiraspol, Natalia Scurtu. Dialogurile de azi se incheie aici. Sunt Viorica Zaharia si va multumesc, dragi ascultatori, pentru atentie, urandu-va toate cele bune. Aici e Radio Europa Libera.
XS
SM
MD
LG