Linkuri accesibilitate

Triumful balivernelor - Judit Ferencz


Succesul independenţilor – titrează Krónika, imediat după cel de-al doilea tur al alegerilor locale. Singur împotriva tuturor – iată un discurs ce nu dă greş, un discurs ce asigură succesul independenţilor, indiferent de culoarea lor politică. Şi nu e nici o contradicţie: probabil că, la alegerile parlamentare din toamnă, multe partide vor desemna candidaţi independenţi.

Új Magyar Szó face o paralelă între NU-ul irlandez pentru Tratatul de la Lisabona şi alegerile locale. Referendumul din Irlanda şi scrutinul din România sunt exemple elocvente ale triumfului balivernelor asupra viziunii pragmatice.

Ce-i lipseşte Uniunii Europene ? – se întreabă Transindex, tot pe marginea referendumului din Irlanda. Uniunea Europeană are cetăţeni, are instituţii, are legislaţie, are bani, ba chiar şi un buget; mai mult, are şi trecut. N-are însă o viziune de viitor desluşită şi n-are elite convingătoare.

Irlandezii dezamăgesc – pretinde comentatorul săptămânalului Erdélyi Riport. Dacă nu irlandezii, cine are nevoie de Uniunea Europeană? Iată, un NU nechibzuit şi UE traversează o nouă criză.

În Szabadság, un nou capitol al polemicii „pro şi contra Wass Albert”. Scriitorul maghiar a fost declarat criminal de război în România. În ultimii ani, mai multe personalităţi maghiare din România au luat iniţiativa reabilitării sale, însă Înalta Curte a refuzat redeschiderea dosarului. Susţinătorii săi îl consideră un martir al naţiunii şi-i ridică monumente în spaţii private. Editorialistul Bogdán Tibor ţine însă să precizeze: martirul Wass Albert a fost decorat de două ori cu Crucea de Fier a Germaniei hitleriste. Până la decesul său, survenit la sfârşitul deceniului trecut, el a redactat mai multe publicaţii ale nyilaşilor din diaspora. Şi a publicat numeroase studii despre rolul malefic al evreilor din Ungaria care, spune martirul Wass, au trădat cu scopul precis de a pune stăpânire pe resursele financiare şi pe mijloacele de informare ale maghiarimii.

Allgemeine Deutsche Zeitung: Daimler Benz va construi o fabrică în Ungaria, şi nu în România, precum se spera. Premierul Tăriceanu are o explicaţie: nu pot investi în România chiar toţi producătorii auto. Această investiţie însă se ridică la 800 de milioane de euro şi creează peste 2.500 de locuri de muncă. Motivul pentru care fabrica nu se va construi în România: infrastructura deficitară.

Nu-i nimic, asta se rezolvă îndată. Ministrul finanţelor, citat de Transindex, promite 1000 de km de autostradă şi 8.000 de km de drumuri naţionale. Toate astea, în nici cinci ani de zile.

O problemă de constituţionalitate: regiile de distribuire a energiei termice din Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş spun NU debranşărilor. Cu alte cuvinte, interzic populaţiei să renunţe la serviciile lor, informează Hargita Népe. Avocatul Poporului intervine: măsura este neconstituţională. Regiile ripostează: o fi neconstituţională, dar e necesară.

Cu titlul „În loc de necrolog”, Háromszék aduce un ultim omagiu…fostei fabrici de spirtoase din judeţul Covasna, fabrică ce, în perioada ei de glorie, a produs licoarea numită CovaGin. Acum, fabrica este ruinată. Printre maldăre de gunoaie, autorul necrologului se întreabă, retoric: de ce, oare, spirtoasele covăsnene n-au supravieţuit tranziţiei ?

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG