Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Ministrii de externe din tarile Uniunii Europene s-au intilnit la Luxembourg sa discute modul in care Uniunea va reactiona la respingerea Tratatului de la Lisabona de catre Irlanda, in urma referendumul de saptamina trecuta.

Aflat la Praga, presedintele Frantei Nicolas sarkozy, tara ce preia presedintia prin rotatie a uniunii de la 1 iulie, cauta sa convinga autoritatile pragheze sa ratifice tratatul. In eventualitatea in care Cehia nu il ratifica, dupa esecul din Irlanda si alte tari cu puternice miscari euro-sceptice – precum Marea Britanie si Polonia - ar putea urma aceiasi cale.

Pe de alta parte, comisarul Uniunii pentru extindere Ollie Rehn a declarat ca nu vede nici un impact asupra tarilor aspirante la Uniunea Europeana, ca urmare a votului negativ al irlandezilor.

La Praga la o intilnire a grupului tarilor de la Visegrad, premierul polonez Donald Tusk a tinut sa intareasca afirmatia lui Oli Rehn: "Rezultatul referendumului din Irlanda nu trebuie in nici un fel sa-i descurajeze pe liderii Uniunii sa continue colaborarea cu tarile partnere, precum Croatia, in ceea ce priveste aspiratiile lor europene. De asemenea trebuie sa colaboram hotarit si constant in perspectiva europeana cu Ucraina si Serbia".
XS
SM
MD
LG