Linkuri accesibilitate

Campanie a autorităţilor uzbece împotriva corespondenţilor Europei Libere


Organizatii pentru apararea drepturilor omului si pentru apararea libertatii presei si-au exprimat indignarea fata de un program al televiziunii de stat din Uzbekistan despre serviciul uzbek al postului nostru de radio, in care jurnalistii Europei Libere sint acuzati ca ar organiza activitati impotriva statului.

Programul oferea detalii despre locuintele, pasapoartele si rudele colegilor nostri. Biroul din Tashkent al Europei Libere a fost inchis dupa masacrul de la Andijon, din 2005. Andrew Stroehlein, director media la International Crisis Group: "Este foarte, foarte ingrijorator. Aceste televiziuni, se stie, au relatii foarte strinse cu serviciile de securitate si ne amintim ca anul trecut, dupa ce televiziunea uzbeca l-a criticat pe jurnalistul Alisher Saipov, acesta a fost omorit nu mult dupa aceea".

Saptamina trecuta autoritatile au arestat un fost corespondent al Europei Libere, acuzat de actiuni “ antiguvernamentale, iar luna trecuta, la a treia aniversare a evenimentelor de la Andijon, politia a arestat un alt fost corespondent al Europei Libere – cel care a relatat pentru prima data despre masacrul din 2005.
XS
SM
MD
LG