Linkuri accesibilitate

Dosarul nuclear iranian pe agenda summitului UE - SUA din Slovenia


La întîlnirea Uniunea Europeană-Statele Unite, desfăşurată la Brdo, în Slovenia, preşedintele Statelor Unite George Bush a repetat că Iranul trebuie să-şi suspende programul nuclear, alternativa fiind să se confrunte cu o izolare internaţională crescîndă. Dacă Iranul se înarmează cu arme nucleare, el va deveni o "primejdie incredibilă" la adresa păcii în lume, a spus liderul american.

Benita Ferrero Waldner, comisarul pentru relaţii externe, este citată în acelaşi context cu o propunere a Uniunii Europene de îngheţare a fondurilor iraniene aflate în divere bănci europene.

De la Brdo, la orele prînzului, agenţiile de presă au anunţat un proiect de document final care cerea Rusiei să respecte suveranitatea Georgiei. Conform textului proiectului, obţinut de agenţiile de presă, preşedintele George Bush şi înaltele oficialităţi ale Uniunii Europene afirmau: "repetăm angajamentul nostru faţă de principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, în cadrul frontierelor ei recunoscute internaţional şi apelăm la toată lume, în special la Rusia, să sprijine aceste principii". Proiectul de document saluta efortul de apropiere de occident, făcut de Ucraina, Georgia şi Moldova.

Preşedintele George Bush a sosit la orele serii în Germania, unde va avea întîlniri cu cancelarul Germaniei Angele Merkel şi alte oficialităţi, înainte de a se deplasa, miercuri, în Italia, la Vatican şi apoi, în Franţa şi Marea Britanie.
XS
SM
MD
LG