Linkuri accesibilitate

Criza alimentelor; criza regimului Smirnov; Moscova şi conflictele îngheţate - Viorica Zaharia


Dialoguri 9 iunie 2008

Doamnelor si domnilor, buna ziua. La microfon este Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Libera. Incepem emisiunea, ca de obicei, cu un buletin de stiri, prezentat de Radu Benea:

-------------------

Transnistria incepe sa-si reorienteze vectorul politic spre Uniunea Europeana, a declarat ziarului rusesc “Nezavisimaia gazeta”, fostul sef al legislativului de la Tiraspol, azi deputat, Grogori Maracuta. Citam: “Ce poate fi rau in faptul ca Transnistria sa se orienteze spre integrarea in Uniunea Europeana, ceea ce ni se propune de fapt destul de activ in ultimul timp? Ce ne ramane sa facem dupa ce Rusia practic a lasat Transnistria de una singura in fata Moldovei?”, a scpus Marakuta. Declaratia survine la scurt timp dupa vizita de saptamana trecuta la Tiraspol si Chisinau a deputatului din Duma ruseasca Alexei Ostrovschi, care a lasat sa se inteleaga ca Rusia nu ar sustine independenta Transnistriei si a chemat Tiraspolul si Chisinaul sa se reaseze la masa de negocieri.

***

Reprezentanta in Moldova a Organizatiei Natiunilor Unite a nuntat ca a finalizat distribuirea ajutoarelor acordate de Comisia Europeana pentru diminuarea consecintelor secetei din anul trecut in Moldova si Transnistria. Potrivit … din regiunea transnistreana, in total 21 de mii de oameni au primit ajutoare furaje, seminte si pachete cu produse alimentare.

***

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon a declarat la conferinta agentiei pentru alimentatie si agricultura, pe scurt FAO, ca este nevoie de 20 de miliarde de dolari in fiecare an pentru a sprijini productia alimentara. Directorul executiv al programului FAO a anuntat ca 1 miliard si 200 de milioane de dolari vor fi alocati pentru a-i ajuta pe cei mai saraci dintre cei saraci ai lumii, afactati cel mai grav de cresterea preturilor la alimente.

Singura tara europeana aflata pe lista FAO care necesita ajutor alimentar de urgenta este Republica Moldova.

***

In raportul annual al Departamentului de Stat al Statelor Unite despre traficul de personae in lume, publicat recent, Republica Modlova figureaza in grupa de jos, a treia, adica a tarilor in care combaterea traficului este apreciata la un nivel minim. La prezentarea raportului, la Washington, Mark Lagon, consilier principal la Departamentul de Stat pe problemele traficului de persoane, a scos în evidenţă regresul Moldovei: "Pentru prima dată Moldova cade în stratul al treilea. Acest lucru reflectă eşecul guvernului din această ţară să combată corupţia legată de traficul de persoane, după cum rezultă din câteva cazuri proieminente de complicitate a oficialilor guvernamentali la trafic. Acest eşec a creat o piedică serioasă în abilitatea guvernului să combată traficul în general”.

Lagon a spus că Departamentul de Stat speră ca noul guvern de la Chişinău va elimina oficialii corupţi, va întări legea şi va face alte efroturi pentru a apăra victimele traficului de fiinţe umane. Până atunci Moldova, alături de Fiji şi Papua Noua Guinee, ar putea pierde o parte a asistenţei financiare americane.

***

Duma de Stat a Federatiei Ruse a avertizat Ucraina ca va rezilia Tratatul de parteneriat dintre cele doua tari in cazul in care Kievul participa la Planul de actiune privind preaderarea la NATO. Avertismentul se contine intr-o rezolutie votata miercuri, care nu are valoare de lege.

***

Comisarul Uniunii Europene pentru politica externa, Benita Ferero Waldner si secretarul general al NATO, Iaap de Hope Sheffer, in declaratii separate, au chemat Rusia sa-si retraga militarii dislocati recent in regiunea Abhazia. In fata deputatilor din Duma de Stat de la Moscova, Benita Ferero Waldner a declarat ca aceste actiuni ale Rusiei ar putea destabiliza intreaga zona a Caucazului. Militarii au fost desfasurati la sfirsitul saptaminii trecute intr/o operatie descrisa de Moscova drept " umanitara".Militarii rusi ar urma sa contribuie la reamenajarea cailor ferate din regiunea Abhaza.

****

Un grup de deputati din Parlamentul european au lansat o initiativa prin care doresc ca Uniunea Europeana sa declare ziua de 23 augist – aniversarea pactului Ribbentrop - Molotov semnat de Germania Nazista cu Uniunea Sovietica in 1939 drept – ziua europeana a comemorarii victimelor stalinismului si nazismului. Europaparlamentara estona Marianne Mikko, este una din autoarele petitiei si ea declarat Europei Libere: "Intentia noastra nu este neaparat sa condamnam comunismul, stalismului sau alte crime impotriva umanitatii. Vrem sa marcam printr-un gest simbolic, cu calm si inliniste ca Europa a fost divizata si ca acum, in 2008 este reunificata".

Marianne Mikko a precizat ca anul viitor se vor implini 60 de ani de la semnarea pactului Ribentrop Molotov. Pina acum au fost adunate 150 de semnaturi si pentru a impune o rezolutrie sint necesare votirile a 393 din cei 785 de eurodeputati.

*********

Parlamentul European a onorat memoria Annei Politkovskaya, un critic acerb al Kremlinului, dându-i salii în care se tin conferintele de presa numele jurnalistei asasinate cu doi ani în urma la Moscova. Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering a spus ca prin aceasta decizie este onorata memoria tuturor jurnaliştilor asasinati în lume.

----------

Invitatul emisiunii de astazi, la telefon, este politologul de la Bender, Andrei Safonov, pe care il intreb mai intai care dintre evenimentele sau tendintele de saptamana trecuta i se par mai importante.

Andrei Safonov: Pe de o part,e sigur ca este aprofundarea crizei alimentare care a cuprins in ultimul timp nu doar regiunea noastra – sud estul fostei URSS, ci e caracteristica pentru toata lumea. Trebuie sa mai mentionez evenimentele din politica interna a Transnistriei - ascutirea luptei intre diferite forte. Si desigur actiunile conducerii Trasnistriei in ce priveste schimbarea vectorului politicii externe si aici as mentiona declaratiile fostului sef al Sovietului Suprem Grigori Marakuta in ce priveste o mai buna colaborare cu Occidentul.

Vom reveni cu alte intrebari pentru Andrei Safonov pe parcursul emisiunii.

Saptamana trecuta militia de la Dubasari l-a retinut pe presedintele Partidului Comunist din Transnistria, Oleg Horjan, si pe alti lideri ai formatiunii in timp ce distribuiau foi volante cu lozinci impotriva conducerii de la Tiraspol. Comunistii au fost invinuiti ca foile volante nu au fost inregistrate oficial ca mijloc de informare in masa. Dupa ce li s-au intocmit procese-verbale, liderii PC urmeaza sa fie judecati intr-un proces administrativ. Incidentul survine la putin timp dupa ce formatiunea a organizat la Tiraspol un miting de amploare la care oamenii au cerut demisia conducerii Transnistriei considerata inapta sa depaseasca criza economica a regiunii si dupa ce autorizarea unui miting similar la Bender a fost respinsa de autoritati. Iata ce a declarat Europei Libere liderul comunistilor trasnistreni, Oleg Horjan.

Oleg Horjan: Situatia si din economie, si din politica a iesit de sub control si puterea de facto este bancrotizata. Oamenilor pur si simplu le-a ajuns cutitul la os: salarii mici, pensii mici dar preturi exorbitante, cinovnici si oligarhi care fac profituri enorme datorita statutului Transnistriei de tara nerecunoscuta – pe ei ii aranjeaza acest statut pentru ca in afara lor nimeni nu are influenta aici, nici oprganizatii internationale – nimeni. Oamenii au inteles ca alta solutie decat sa ceara demisia actualei puteri din Transnistria si sa aduca oameni noi la conducere nu exista”.

Potrivit lui Oleg Horjan, Partidul Comunist din Transnistria numara in jur de 1000 de membri si are legaturi de colaborare cu Partidul comunistilor din Republica Moldova. Liderul comunistilor transnistreni a mai spus ca formatiunea sa va continua sa organizeze actiuni de protest in toate orasele regiunii si ca in toamna va incepe sa colecteze semnaturi pentru demiterea lui Igor Smirnov si a Sovietului Suprem de la Tiraspol si pentru organizarea de noi alegeri. Legislatia Transnistriei nu prevede insa nici o posibilitate de demitere a conducerii regiunii prin strangere de semnaturi si, respective, referendum. Il intreb acum pe invitatul emisiunii, Andrei Safonov, ce sorti de izbanda are o asemenea initiativa, ce posibilitati de revocare a actualei conduceri de la Tiraspol exista in conditiile legislatiei locale?

Andrei Safonov: Constitutia Transnistriei prevede ca mecanismul de revocare a presedintelui Transnitriei poate fi pornit exclusiv de Sovietul Suprem. Ce propun comunistii – despre strangerea de semnaturi si referendum si demisia simultana a presedintelui si a Sovietului Suprem – atunci se va forma un vacuum de putere – asta o sa v-o spuna fiecare jurist chiar incepator – in asemenea caz nici presedintele nu va putea dizolva Sovietul Suprem si nici sovietul suprem nu va putea revoca preseditnele pentru ca si o putere si alta va inceta sa functioneze. In acest caz alternativa este anarhia. Astfel, eu cred ca comunistii nu mizeaza pe faptul ca cu ajutorul referendumului care nu este in Constituie ca mechanism de demisie a presedintelui, ei vor reusi ceva sa obtina in acest sens, ceea ce ma face sa cred ca e vorba de o alta combinatie care nu este legata direct de sarcina anuntata oficial. Dar as vrea sa mai spun ca, in opinia mea, exista forte care sunt interesate sa inlature si Sovietul Suprem - care este vazut acum ca o forta independenta indreptata spre dialog cu Chisinaul - dar si pe presedinte care incepe sa se gandeasca nu numai la vectorul estic al Transnistriei, ci si spre Occident. Cred ca intr-o anumita masura jocul sau il poate face aici – desi comunistii Transnistriei inca nu-si dau seama de asta sau nu detin toata informatia – posibil ca un anumit joc de sinestatator il face Ministerul Securitatii de Stat, care in ultimul an e intr-o anumita umbra politica. Si, spre deosebire de alte vremuri, ministrul securitatii, generalul Antiufeev nu face nici un fel de declaratii, ceea ce nu inseamna desigur ca el sta fara treaba. Asta pentru ca MGB – ul intotdeauna a fost o forta politica destul de influenta si autonoma in Transnistria.

Va multumesc, dle Safonov. Asa cum ati auzit si la stiri, saptamana trecuta deputatul Grigori Marakuta a declarat presei ruse ca, ramasa fara sprijinul Moscovei, Transnsitrai este nevoita acum sa-si orienteze vectorul politic catre Uniunea Europeana. Este practic pentru prima data cand un oficial de la Tiraspol isi declara deschis dezamagirea de faptul ca Rusia nu sustine independenta Trasnistriei si vorbeste despre o alternativa – Uniunea Europeana. L-am intrebat pe directorul Asociatiei pentru Politica Externa de la Chisinau, Andrei Popov, daca poate fi vorba intr-adevar de o schimbare de curs politic al conducerii de la Tiraspol.

Andrei Popov: Nu cred ca este vorba de o schimbare de curs. Este in opinia mea incercarea de a arata Moscovei ca Tiraspolul are si alte optiuni, probabil pentru a mari mizele si a arata Kremlinului ca acestea nu trebuie sa fie total increzut ca ar putea promova orice tip de reglementare si ca interesele Tiraspolului trebuie incorporate foarte puternic intr-o viitoare formula de regementare trasnistreana.

-----------------

Disputa dintre Georgia si Rusia legata de regiunea Abhazia a devenit mai acerba dupa ce Moscova a trimis in Abhazia 400 de militari cu misiunea declarata de a participa la restabilirea caii ferate ce trece prin Abhazia. Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a cerut Rusiei să-si retragă trupele, spunand că masura „încalcă în mod evident suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei”.

Jaap de Hoop Scheffer: „Georgienii nu au fost intrebati. Ei nu au permis asa ceva si nu vor permite. Deci, cu alte cuvinte, este o actiune de escaladare a situatiei din partea Rusiei. Cred ca Rusia ar trebui să-si retraga surplusul de trupe si toată lumea trebuie să fie calmă si moderată, asa cum au fost georgienii pînă acum.”

Pe de alta parte, seful Consiliului de Securitate al regiunii Abhazia, sprijinita de Rusia, Stanislav Lacoba, a declarat serviciului georgian al Europei Libere:

"Scopul prezentei militarilor acolo este restabilirea caii ferate mai ales in perspectiva Olimpiadei de la Soci si actiunea este conforma cu acordurile semnate anterior privind restabilirea infrastructurii Abhaziei. Atat. Restul e o inventie. Sunt 400 de oameni neinarmati si scopul lor este de fapt unul pasnic".

Revenim la discutia cu politologul Andrei Safonov…Dle Safonov, iata ca Rusia manifesta – lucru vizibil de fapt in ultimele luni - o atitudine diferita fata de conflictele inghetate de pe teritoriul CSI si anume Abhazia si Osetia de Sud in Georgia si Transnistria in Moldova. Cum va explicati o asemenea pozitie diferentiata?

Andrei Safonov: In primul rand, cursul euro-atlantic al Ucrainei ia amploare, in al doilea - intrarea Georgiei in NATO este doar o problema de timp, chiar daca prin anumite tertipuri se va reusi dezlipirea definitiva a Osetiei de Sud si Abhaziei. In aceasta situatie Rusia are nevoie de un success oricat de mic. Alta problema este ce va schimba un asemenea success tactic pe harta strategica. Un asemenea succes tactic pentru unele segmente din conducerea Rusiei il prezinta acum Moldova si Transnistria. Dar eu imi pun o intrebare simpla – daca aici chiar se va reusi sa se semneze un anumit document, ce va schimba aceasta pe harta Europei centrale si de est? De fapt, cred ca Moscova incearca sa-si definitiveze strategia in spatiul ex-sovietic si sa scoata in evidenta contrastul dintre Moldova, care manifesta o pozitie constructva si Georgia si Ucraina care trebuie pedepsite in opinia unor politicieni rusi. De altfel, declaratia de miercuri a Dumei ce ameninta cu rezilierea tratatului de parteneriat cu Ucraina, se inscrie in suita pedepselor. Spre deosebire de Moldova, ucrainenilor si georgienilor li se propune nu o prajitura, ci un bici.

Va multumesc. Va reamintesc, dragi ascultatori, ca invitatul emisiunii de astazi a fost politologul de la Bender, Andrei Safonov.

-------------

Spre finalul emisiunii va propunem sa ascultati cateva voci ale locuitorilor regiunii transnistrene pe care corespondenta noastra Valentina Semionova i-a intrebat daca i-a afectat asa numita “criza alimentara” si cum se descurca in conditiile cresterii preturilor la alimente.

"Avem nistre salarii care desigur nu cresc o data cu cresterea preturilor, asta si le provoaca oamenilor emotii negative. Eu personal nu-mi fac reserve de alimente, pentru ca nu poti sa-ti cumperi de toate. Dar spun inca o data – ca salariile sunt ca si anul trecut, insa alimentele cu mult mai scumpe."

"Am impresia ca am fost aruncati in voia soartei sa supraveituim cum putem. Cine ne-a aruncat, autoritatile locale! Cred ca Guvernul nostru local stie foarte bine de situatia noastra, dar daca nu stie, imi pare rau pentru ei."

"In acest moment nu am bani nici pentru paine. Banii s-au dus pentru apartament, servicii. Am ramas in aceasta luna si fara ulei, iar acum e vremea salatelor... In general, ne este foarte greu, poate vor atrage atentia si la noi cei de la putere."

"Totul se scumpeste cate putin. Ma intreb oare executivul orasenesc chiar nu poate sa-si asume cel putin ceva din responsabilitati? Cat de putin?"

Dragi ascultatori, emisiunea Dialoguri se incheie aici. Sunt Viorica Zaharia si pana saptamana viitoare va urez numai bine. Aici e Radio Europa Libera.
XS
SM
MD
LG